Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 23. vasárnap | 38. hét | 266. nap | 10:51 | Tekla
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
mazsola



Miért nem reklámozzák a mazsolát?

A mazsola tökéletes élelmiszer, mézédes, pedig nem adnak hozzá cukrot, mint egyes más szárított gyümölcsökhöz.
A mazsola szuper energiabomba, magas a szénhidrát tartalma, de tele van rosttal, káliummal, vassal, de zsír és keményítőmentes. A jótékony polifenolokról, antioxidánsokról ne feledkezzünk meg, ezek gyógyhatásúak.



50 g mazsola tartalma:

129 kcal

34 g szénhidrát

1,3 g fehérje

1,6 g rost

0,2 zsír

25,4 g cukor

322 mg kálium

0,8 mg vas

0,08 g B6-vitamin

14 mg magnézium

22 mg kalcium

1,5 mikrogramm K-vitamin

A mazsola jótékony hatásai


Megelőzi a fogszuvasodást

Az édes mazsola nem árt a fogaknak. Szakértők szerint a mazsolában olyan festékanyagok vannak, amelyek elpusztítják a szájüregben a baktériumokat.


Szorulás ellen

Együnk mazsolát, ha baj van az emésztésünkkel, hiszen a rostok csodát művelnek. A székrekedést és a hasmenést is megakadályozza.


Csökkenti a magas vérnyomást, és az agyvérzés kockázatát

Akiknek ingadozik a vérnyomásuk, érdemes naponta háromszor pár szemet elfogyasztaniuk. A káliumtartalma is jót tesz a keringési betegségekben szenvedőknek.


GyulladáscsökkentőAntioxidáns tartalmánál fogva az ízületi gyulladásokat, fájdalmakat is csökkenti.


Csökkenti a savasodást

A mazsola sok káliumot és magnéziumot tartalmaz, ezért csökkenti a savasodást és eltávolítja a szervezetben található méreganyagokat, így védi a szervezetet az olyan betegségektől, mint az ízületgyulladás, a köszvény, a vesekövek és a szívbaj.


Segít a vérszegénység kezelésében

A mazsola nagy mennyiségben tartalmas vasat és B-complex vitaminokat, amelyek hozzájárulnak a vérszegénység kezeléséhez. A mazsolában található réz a vörösvérsejtek termelésében játszik fontos szerepet.


Az egészséges szemekért

A mazsola fogyasztása élesíti a látást, a benne található antioxidánsok védik a szemeket, mivel csökkenti a szabadgyökök tevékenységét, ami gyengíti a látást és akár szürke hályogot is okozhat.


Az egészséges csontokért

A mazsola nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely a csontok egészségért felel, illetve véd az ízületgyulladástól és a köszvénytől.
faciendum, 2018. április 13. péntek, 17:04
Címkék: mazsola tökéletes, mazsola szuper, szénhidrát tartalma, jótékony polifenolokról, mazsola jótékony, édes mazsola,
Kommentek
Varró Dániel : Miért üres a postaláda mostanába
Varró Dániel : Miért üres a postaláda mostanába


Nem tudom, hogy mostanában
Miért üres a postaláda.
Megy az ember oskolába,
Belekukkant, belenéz:
Se képeslap, se levél.

Postás bácsi, mondja, drága,
Hol csatangol mostanába?

Új ficsúrok, asszonykák
Nekem, kérem, azt mondták,
Mostanában más a módi,
Nem divat már futni-lótni.

Én hallgattam az intelmekre,
Felköltöztem az internetre.

Untam is már lótni-futni,
Meg hát aztán, tetszik tudni,
Délutánra általában
Átkozottul fájt a lábam.

Mer' azelőtt minden háznál
Személyesen kint termettem -
Mostanában moccanom se köll, hogy
Itt lakok az internetben.

Azóta a levelek
Nem hevernek kupacban,
Levél helyett üzenet,
Bélyeg helyett kukac van.

Látom nem fáj, még ha
lilagondolatok, 2018. augusztus 25. szombat, 12:20
Nincs Cím
Egy kevésbé ismert régi,hagyományos finom sütemény... VARGABÉLES :) Recept a következő:
40 dkg túró 1 csomag réteslap 15 dkg cérnametélt 5 dkg vaj 5 dkg mazsola 3 evőkanál kristálycukor 2 tojás 2 csomag vaníliás cukor 1 tejföl 1 citrom
Kenéshez 1 kisebb tojás, étolaj
Elkészítés:
A cérnametéltet enyhén sós vízbe főzd puhára egy-két perc alatt. Szűrd le, még forrón keverd össze az olvasztott vajjal, majd hűtsd ki. A túrót tedd egy tálba, és villával kicsit törd össze. Add hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, a tojássárgáját, a mazsolát, és alaposan keverd össze. A tojások fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, és lassan, óvatosan forgasd a túrós masszához. Keverd hozzá a metéltet is.
Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral, helyezz bele egy réteslapot úgy, hogy az az oldalát is
nanoka72, 2018. augusztus 11. szombat, 07:55
Kiskunfélegyházi napraforgó kalács
Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor, 10 dkg vaj, 5 dkg élesztő, csipetnyi só, 4 dl tej. A töltelékhez: 20 dkg darált mák, 12 dkg porcukor, 5 dkg mazsola, 1 (bio) citrom reszelt héja, 2 dl tejföl, 5 db kajszibarack (vagy más gyümölcs). A kalácsok kenéséhez 1 tojás.
Az összemorzsolt élesztőre két deci langyos tejet és egy evőkanál cukrot teszünk, összekeverjük, és állni hagyjuk.
A megszitált liszthez tesszük a megmaradt cukrot, a vajat, a tojások sárgáját, csipetnyi sót, majd a megkelt élesztővel és a maradék tejjel összeállítjuk a tésztát. Amikor már jól kidolgoztuk, konyharuhával letakarjuk és egy órán át kelesztjük.
A töltelékhez a darált mákot a porcukorral, a reszelt citromhéjjal és a mazsolával elkeverjük, majd kanalanként annyi tejfölt adunk hozzá, hogy kenhető masszánk legyen. A kajszibarackot megmossuk, elfelezzük, magját eltávolítjuk.
Az idő közben megkelt tésztát lisztezett deszkán kétfelé választjuk. Az egyiket összegyúrjuk, és másfél centi vastagra
bkisseva, 2018. augusztus 09. csütörtök, 11:13
Eredeti somlói galuska
belekeverjük.
Csokoládéöntet: 15 dkg tejcsokoládét darabokra törünk, 25 dkg porcukrot, 1,5 dl vizet és 1 dl rumot adunk hozzá, lassú tűzön forrásig hevítjük, utána kihűtjük.
10 dkg mazsolát forró vízbe áztatunk, és ledarálunk 15 dkg diót.
Egy magasabb szélű tepsibe belehelyezzük a kakaós lapot, jól meglocsoljuk az alapöntettel, megkenjük a vaníliás krém felével, s bőven darált diót és egy rész mazsolát szórunk rá. Ráhelyezzük a sima piskótalapot; szintén alapöntet, a vaníliás krém másik fele, darált dió és mazsola kerül rá. Utána befedjük a diós lappal. Ezt szintén meglocsoljuk alapöntettel, és megkenjük házi baracklekvárral, aztán jó vastagon megszórjuk kakaóporral (rászitáljuk). Egy napra hűtőbe tesszük, hogy jól összeérjenek a csodás ízek.
Tálaláskor szeletelhetjük lapos kockákra, és ezeket piramis alakban egymásra borítjuk, vagy kanállal szaggatjuk a ,,galuskákat", s úgy helyezzük őket kúp formában a desszertestányérra. Végül bőven meglocsoljuk a csokoládéöntettel, és friss
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 12:44
Derecskei rakott kifli
Hozzávalók: 6 kifli, 4 tojás, 50 dkg túró, vaníliás cukor, 5 dl tej, 20 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 3 dkg zsemlemorzsa, 2 evőkanál citromlé, 1 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola.
A kifliket karikákra vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk.
A sárgákhoz 4 evőkanál porcukrot teszünk, és addig keverjük, míg kivilágosodik. A fehérjéket is kemény habbá verjük, majd ehhez is adunk 3 evőkanál porcukrot. A tojássárgás krémhez hozzákeverjük a túrót, ízesítjük citromlével, vaníliás cukorral, és további 3 evőkanál porcukorral. Beleszórjuk a mazsolát is.
Egy sütőedényt vajjal kikenünk, és megszórunk zsemlemorzsával.
A felszeletelt kiflik felét az aljába halmozzuk, langyos tejjel finoman átlocsoljuk, és beterítjük túrótöltelékkel. Újabb réteg kiflivel megrakjuk, és ezt is tejjel megöntözzük. Az egészet befedjük fehérje-habbal, majd előmelegített sütőbe toljuk, és 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Tálalás előtt kicsit hűtjük, és nagyobb kockákra vágva kínáljuk.(Ízőrzők - Mátraderecske)
bkisseva, 2018. augusztus 08. szerda, 11:47
Hőség - A nagy melegben is jól érzik magukat a debreceni állatkert lakói
Nagy Gergely Sándor tájékoztatása szerint a nagy hőség elviselésére az állatok különböző élelmiszereket és helyeket részesítenek előnyben: például a gyűrűsfarkú makik kedvence a mazsolás jégkrém, a kapucinus majmoké a fagyasztott gyümölcs, a pingvinek pedig jégkockákkal együtt lubickolnak a napvitorlával fedett medencében.

Az állatkert látogatóinak is kellemes hűsölési lehetőséget biztosítanak: a Nagyerdő mikroklímája kedvezőbb a belvárosénál, egyrészt a terebélyes fák árnyat adó lombjai, másrészt a környező vízfelületek miatt - tette hozzá, megjegyezve, hogy az állatkert és vidámpark több pontján is működnek párakapuk és vizes ventillátorok, amelyek hűsítő vízköddel kínálnak felfrissülést a látogatóknak.

Magyarország első vidéki, idén 60 éves állatkertje és a vidámpark egész augusztusban hosszabbított nyitva tartással, este hét óráig várja vendégeit a debreceni Nagyerdőben - jelezte Nagy Gergely Sándor.
velemenyezd, 2018. július 31. kedd, 12:51
Vasban gazdag gyümölcsök
paradicsom
Kevesen tudják, de a paradicsom valójában gyümölcs és nem zöldség. Napon szárított verziója az egyik legjobb növényi vasforrás - 100 grammban 9,1 miligramm vas található. Ez a napi szükséges bevitel több mint fele. Nyersen és főtt állapotban fogyasztva is vasat juttat a szervezetbe.

Aszalt szilva
Az aszalt szilva rendszeres fogyasztása segít felvenni a harcot a vashiánnyal. Egy adag aszalt szilvában a napi szükséglet körülbelül 9 százaléka megtalálható.

Mazsola
A mazsola, vagyis az aszalt szőlő a legtöbb gyümölcsnél nagyobb mennyiségben tartalmaz vasat. Egy csészényiben körülbelül 3,2 miligrammnyi található. Érdemes a mazsolát olyan C-vitaminban gazdag gyümölcsökkel együtt fogyasztani, mint a dinnye, a narancs vagy az eper, mert ez megkönnyíti a benne lévő vas felszívódását.

Datolya
Ha valaki fogyókúrázik, inkább ne datolyával próbáljon vasat bevinni, mivel a gyümölcsben meglehetősen sok a cukor és a kalória. Akinek viszont nem kell
lovaszmarika, 2018. július 30. hétfő, 07:58
Morzsás mákos pite
Morzsás mákos pite

Hozzávalók

Hozzávalók kb. 15 szelethez:
A tésztához:
2,5 dl tej
4 dkg élesztő
40 dkg liszt
5 dkg cukor
1 tojás
5 dkg lágy vaj
A töltelékhez:
3 dl tej
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
5 dkg vaj
20 dkg darált mák
1 teáskanál reszelt citromhéj
5 dkg mazsola
5 dkg darált mandula
5 dkg reszelt csokoládé
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál rum
A morzsához:
15 dkg liszt
15 dkg cukor
10 dkg vaj


Elkészítés

Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk az élesztőt, egy csipet cukrot és felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a lágy vajat, egy csipet sót, az élesztős tejet, és
vorosrozsa66, 2018. július 22. vasárnap, 14:50
Képek, videók
Mazsola és manócska
eva6
2018. május 05. szombat, 18:27
Mazsola.jpg
terimamy
2018. március 07. szerda, 19:15
Japán mazsolafa.jpg
pacsakute
2016. szeptember 24. szombat, 20:01
Mazsola.jpg
pacsakute
2016. július 28. csütörtök, 20:18
Mazsola
tnemarika
2016. április 20. szerda, 19:13
Vaníliás mazsolás csiga
katrin56
2015. október 03. szombat, 15:54
Mazsolás kocka
katrin56
2015. október 03. szombat, 15:32
angol mazsolás kenyér.jpg
gaby73
2014. október 06. hétfő, 05:10
Almás-mazsolás chutney.jp
gaby73
2014. október 05. vasárnap, 23:36
mazsolas_csiga.jpg
erzsikepuskas
2014. március 02. vasárnap, 16:19
tökéletes görögdinnye
irmus
2018. augusztus 26. vasárnap, 12:04
Tökéletes pillanat..jpg
lissy
2018. augusztus 17. péntek, 18:50
Tökéletes.jpg
sznejuci
2018. augusztus 06. hétfő, 14:29
Nem vagyok tökéletes
sanci81
2017. december 31. vasárnap, 14:35
Bármilyen tökéletes is eg
borigit
2017. december 17. vasárnap, 09:37
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.