Regisztráció  Belépés
2018. július 15. vasárnap | 28. hét | 196. nap | 22:51 | Henrik, Roland
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Árvíz - A vártnál magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi munkálatokat, több helyütt szivattyúzzák a vizet a szivárgó védőgátaknál és a talajvízzel elárasztott épületekből, egy-egy épületnél megtöltött homokzsákokat is látni, a veszélyes mértékben vagy teljesen elárasztott területeket és utakat pedig lezárják. Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel a talajvíz több szakaszon alámosta az utat.

Az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik a lezárt területek és épületek száma, közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő néhány utat már korábban lezártak. Hasonló a helyzet a Komensky egyetem és Károlyfalu csónakházaival, a személyforgalmi kikötővel, az óvárosi dunai korzóval, valamint a Duna mindkét, a városon végighúzódó rakpartjával, amit már gyakorlatilag teljes egészében lezártak a hatóságok. A leginkább veszélyeztetett helyszínekre tűzoltókat, katonákat, rendőröket és önkéntesek vezényeltek, ők felügyelik a rendet és végzik a szükséges munkálatokat.

A fegyelmezett készülődés egyébként távolról sem az összes pozsonyira jellemző, hiszen éppen ittas és önveszélyes kíváncsiskodók miatt kellett lezárni már az éjszaka a város legrégibb hídját, a néhány éve már csupán gyalogosforgalmat bonyolító Öreg hidat. A rendőrségnek ezenkívül is nem egy - a szlovák médiában már meghonosodott "árvízturista" jelzővel illetett - városlakót kellett megrendszabályoznia. A pozsonyiak egy része valóban nem az adrenalinszintet növelő sportként éli meg a helyzetet, volt aki nyújtógyakorlatokat akart végezni a Duna fölött és több példa volt arra is, amikor a mobil védőgátak egy-egy részét próbálták szétszerelni és szuvenírként hazavinni - számolt be erről a sajtónak Pozsony árvízi válságstábjának vezetője.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 17:23
Címkék: Duna Pozsonynál, Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, vártnál magasabb, szerdán megdőlt, hatóságok szerint, várost védő,
Kommentek
Film készül a magyarok tervezett elpusztításáról
Bihari Dániel
2017. 09. 08. 18:00

Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak, adta ki a parancsot Lajos frank király 907 nyarán, és seregei élén megindult Magyarország ellen. Pozsonynál viszont már az életéért futott - hazafelé.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Évszázadokig létezett legalább két Magyarország
Árpád "letörölte" a mosolyt Szvatopluk arcáról
Árpádék tönkreverték Itáliát
Nagyon kevés a korabeli forrás, gyakorlatilag semmit nem tudunk arról, mi vezetett a Keleti-Frank Királyság és a Kárpát-medencébe frissen átköltöző Magyar Nagyfejedelemség közti fegyveres összecsapáshoz.

A történelem ma pozsonyi csataként vagy csatasorozatként ismeri az eseménysort, amikor Árpád nagyfejedelem hada
megsemmisítő csapást mért a kor Európájának legnagyobb létszámú és legjobban felszerelt hadseregére.

Pedig a németek elég magabiztosak voltak, IV. Lajos keleti frank királya
tinka1951, 2017. szeptember 08. péntek, 22:31
Zsigmond honvédelmi reformjai...
1433. A veszprémi káptalanban összeállítják a könyvtár jegyzékét.
1429. A gönci pálos templom felszentelése.
1429.05. A Német Lovagrend betelepítése a szörényi bánságba.
1430 körül A pozsonyi vár újjáépítése.
1430.04. Magyar sereg Nagyszombatnál vereséget szenved a huszitáktól.
1430.05.03. Rendelkezik Zsigmond király a Pozsonyban építendő hajóhídról. S mint a későbbiekben látjuk, a pozsonyi híd mindig állandó gondoskodás tárgya marad. A két part közti összeköttetés fenntartása Pozsonynál a török uralom alatt is a mi feladatunk volt.
1431 - 1444. A bázeli zsinat.
1431. Zsigmondot Milánóban itáliai királlyá koronázzák.
1431. Jeanne d'Arc máglyahalála
1431.11.09. A husziták Vág völgyében vereséget szenvednek a magyaroktól.
1431.11.29. Zsigmondot Itália királyává koronázzák.
1432 - 1433. Felépült az Al-Duna őrzésére Szendrő vára. Brankovits György szerb despota volt az építtető, aki nem bírt a törökök terjeszkedésével megbirkózni. Ebben a várban érte
szatucsek, 2015. március 23. hétfő, 21:36
... tovább ...tovább
hegységben szétverik és megfutamítják.
1052. III. Henrik Pozsonyt ostromolja. Zotmund búvár (Búvár Kund) elsüllyeszti a hajóhadát. A császár felhagy a város ostromával és hazatér.
1052. III. Henrik serege Pozsonyt ostromolja sikertelenül; hajóit egy Zotmund nevű magyar búvár elsüllyeszti.
1052. III. Henrik új hadjáratot indít, megostromolja Pozsonyt. Hajóhadát azonban Zotmund búvár elsüllyeszti a Dunán. IX. Leó pápa rábeszélésére felhagy Pozsony ostromával és hazatér.
1052.08. eleje Pozsonynál a Dunán történt az a szépen megénekelt úszó-bravúr, melyet Zothmund nevéhez fűznek, mert azok közül az ügyes magyar úszók közül, akik Henrik császár ellenséges hajói közé úsztak és néhánynak fenekét megfúrták. Kútfőink csak egyedül Zothmund nevét örökítették meg.
1053. A vértanúhalált halt Gellért püspök földi maradványát Pestről püspöki székhelyére szállítják.
1053. III. Henrik békét köt Andrással.
1054. Egy lovagi tükörben szó esik a tekézésről.
1054. Kettészakad a
szatucsek, 2014. szeptember 14. vasárnap, 10:49
Kiemelt beruházás lett a Miniszterelnökség elköltöztetése a budai Várba?
re1
Búvár Kund Pozsonynál fúrta meg a német hajókat, nem volt befagyva a Duna...(1051)
Viszont a tatárok a befagyott Dunán keltek át pusztítani a Dunántúlt, csak a várak álltak ellent. (1242)
dollrag, 2014. szeptember 05. péntek, 17:02
Megkezdték Pozsony legrégibb hídjának felújítását
tartópillérei közül kettőt lebontanak, s azt eggyel helyettesítik, aminek köszönhetően a jelenlegi 90-ről 135 méterre nő a pillérek közti távolság. Ez javít a folyószakasz hajózhatóságán is. A felújítást követően a hídon bonyolított forgalom struktúrája is megváltozik: az előkészületi szakaszban több alkalommal megváltoztatott, jelenleg aktuális tervek szerint a híd mindkét oldalán sétányt alakítanak ki, a középső szakaszon pedig a közúti forgalom helyét villamossínek veszik át. A megvalósítást követően Pozsonynál először fogja összekötni villamosforgalom a Duna két partját, azaz a régi városrészt és Ligetfalut (Petrzalka), illetve az ottani lakótelepet, amely a legnagyobb a régióban, de egyelőre csak autóbusszal megközelíthető.

Az Öreg híd felújításának tervei az 1990-es évek végére nyúlnak vissza: akkor derült ki, hogy a múlt század ötvenes éveiben készült tartószerkezet renoválásra szorul. Később a híd egyik tartópillérébe egy folyami hajó ütközött, ez is siettette a munkálatok megkezdését, azok
velemenyezd, 2013. december 02. hétfő, 13:23
A mind a mai napig agyonhallgatott .Tallóztam.
Magyarországnak, de ugyanakkor azt állította, hogy a gyilkosságokat cseh partizánok követték el, enyhítve az ügyet azzal, hogy volksbundista németekről volt szó.
Nem hittem neki, hiszen a szóban forgó tömeggyilkossággal egy időben éppen folyt a magyarországi németek kitelepítése, arról nem is beszélve, hogy a Magyarországra hazaigyekvő németek az akkori Csehszlovákiát aligha tarthatták volna alkalmas terepnek az átutazásra, de az is fölöttébb elgondolkodtató volt, hogy a csehszlovák hatalmasságok miért csak Pozsonynál ismerték fel az ellenséget.
A ködösítéssel szemben tények sorozata utal arra, hogy észak felől hazaigyekvő magyarországi fiatalokról (ún. leventékről) volt szó, akiket a nyilas uralom 1944 őszén háborús emberanyag-tartalékként a német birodalom területére deportált.
Sorsuk akkor vált tragikussá, amikor Pozsonynál feltartóztatták őket a háború utáni hetekben, és internálták a ligetfalusi "politikai fogolytáborba".
A cseh partizánok megvádolását sem fogadtam el, nem hihettem
horvathnemagdi, 2013. november 11. hétfő, 17:51
Árvíz - Már nincs árvízvédelmi készültség Pozsonyban, kezdődnek a kárfelmérések
Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak.

Bősnél, Révkomáromnál és Párkánynál is tovább apadt a Duna, bár a fokozott árvízvédelmi készültség ezeken a településeken kedden délután még érvényben volt.

Egyelőre készültségben marad a hatóságok által mozgósított közel ezer tűzoltó is, nagy részük az árvíznél már komolyabb gondot jelentő talajvíz okozta problémák megoldásánál segít. A feltört talajvíz és annak az alacsonyan fekvő épületekből való eltávolítása sok településen, szinte a Duna egész szlovákiai szakaszán gondokat okoz.

A szlovák fővárosban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az
velemenyezd, 2013. június 11. kedd, 17:07
Árvíz - Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán
Révkomáromnál a Duna vízszintje szombaton délután 888 centiméteres vízállás mellett érte el maximumát, majd néhány órás tetőzés után éjszaka apadni kezdett. A folyó a határvárosnál vasárnap reggel hét óra után 883 centiméteren állt, ez azt jelzi, hogy a város lakói lassan fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik túl vannak a nehezén.

A 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát a kisebb szivárgások ellenére kitartott és elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, amely a folyó maximális vízállása idején közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet, és több, mint két és félszer volt magasabb mint általában.

Párkánynál vasárnap hajnalban, 812 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, amely azóta stagnál. A folyó tetőzésének szintje a várakozások szerint alakult, bár a vízszint több mint háromszorosa volt a szokásosnak, a fémlapokkal megemelt és homokzsákokkal megerősített gát kiállta az árt, különösebb gondok nem merültek fel.

A pozitív fejlemények ellenére a nyitrai kerületben,
velemenyezd, 2013. június 09. vasárnap, 08:01
Képek, videók
A Duna Pozsonynál.jpg
farkas1945
2011. február 12. szombat, 15:14
Mert amennyivel magasabb.
katalin_53
2017. szeptember 12. kedd, 17:44
Magasabb..(Szepes Mária).
pacsakute
2013. március 09. szombat, 16:42
na most magasabbról... :)
zserboka
2012. február 04. szombat, 21:02
magasabb régiókban.gif
zsokaoldala
2011. január 18. kedd, 10:51
a leg magasabb ló
noncsi120
2010. szeptember 20. hétfő, 19:27
a magasabb..
margit5
2009. július 11. szombat, 20:21
a magasabb hegyek
urbandi
2009. május 03. vasárnap, 14:49
Bányató magasabbról
homokivar
2008. december 31. szerda, 13:38
1m-rel magasabb
phagnes
2008. szeptember 26. péntek, 18:33
Soma mar magasabb
martonfamily
2008. január 31. csütörtök, 08:03
a magasabb vaok én :)
kismatso
2008. január 18. péntek, 12:18
egyre magasabban.JPG
kacskaringo
2007. július 11. szerda, 09:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.