Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 20:16 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Árvíz - A vártnál magasabb szinten tetőzhet a Duna Pozsonynál
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) szerint a Duna vízszintje Pozsonynál várhatóan csütörtök éjszaka éri el maximumát, és a tetőzéskor 10,4 méter körüli vízszinttel kell számolni.

Ez fél méterrel magasabb, mint a szerdán megdőlt - több mint százéves - rekord, és magasabb annál az értéknél is amilyennel korábban számoltak, ám a hatóságok szerint a várost védő, a folyó mindkét rakpartján felépített mobil védőgátaknak ezzel még meg kellene birkózniuk.

Közben a szlovák fővárosban folytatják az árvízvédelmi munkálatokat, több helyütt szivattyúzzák a vizet a szivárgó védőgátaknál és a talajvízzel elárasztott épületekből, egy-egy épületnél megtöltött homokzsákokat is látni, a veszélyes mértékben vagy teljesen elárasztott területeket és utakat pedig lezárják. Legutóbb a Dunacsúny és Bős közötti utat zárta le a rendőrség, mivel a talajvíz több szakaszon alámosta az utat.

Az idő előrehaladtával folyamatosan növekszik a lezárt területek és épületek száma, közúton megközelíthetetlen Pozsony nyugati városrésze, Dévény, több ide vezető, valamint a folyó közelében lévő néhány utat már korábban lezártak. Hasonló a helyzet a Komensky egyetem és Károlyfalu csónakházaival, a személyforgalmi kikötővel, az óvárosi dunai korzóval, valamint a Duna mindkét, a városon végighúzódó rakpartjával, amit már gyakorlatilag teljes egészében lezártak a hatóságok. A leginkább veszélyeztetett helyszínekre tűzoltókat, katonákat, rendőröket és önkéntesek vezényeltek, ők felügyelik a rendet és végzik a szükséges munkálatokat.

A fegyelmezett készülődés egyébként távolról sem az összes pozsonyira jellemző, hiszen éppen ittas és önveszélyes kíváncsiskodók miatt kellett lezárni már az éjszaka a város legrégibb hídját, a néhány éve már csupán gyalogosforgalmat bonyolító Öreg hidat. A rendőrségnek ezenkívül is nem egy - a szlovák médiában már meghonosodott "árvízturista" jelzővel illetett - városlakót kellett megrendszabályoznia. A pozsonyiak egy része valóban nem az adrenalinszintet növelő sportként éli meg a helyzetet, volt aki nyújtógyakorlatokat akart végezni a Duna fölött és több példa volt arra is, amikor a mobil védőgátak egy-egy részét próbálták szétszerelni és szuvenírként hazavinni - számolt be erről a sajtónak Pozsony árvízi válságstábjának vezetője.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2013. június 06. csütörtök, 17:23
Címkék: Duna Pozsonynál, Szlovák Hidrometeorológiai Intézet, vártnál magasabb, szerdán megdőlt, hatóságok szerint, várost védő,
Kommentek
Film készül a magyarok tervezett elpusztításáról
Bihari Dániel
2017. 09. 08. 18:00

Elrendeljük, hogy a magyarok kiirtassanak, adta ki a parancsot Lajos frank király 907 nyarán, és seregei élén megindult Magyarország ellen. Pozsonynál viszont már az életéért futott - hazafelé.
KORÁBBAN A TÉMÁBAN:
Évszázadokig létezett legalább két Magyarország
Árpád "letörölte" a mosolyt Szvatopluk arcáról
Árpádék tönkreverték Itáliát
Nagyon kevés a korabeli forrás, gyakorlatilag semmit nem tudunk arról, mi vezetett a Keleti-Frank Királyság és a Kárpát-medencébe frissen átköltöző Magyar Nagyfejedelemség közti fegyveres összecsapáshoz.

A történelem ma pozsonyi csataként vagy csatasorozatként ismeri az eseménysort, amikor Árpád nagyfejedelem hada
megsemmisítő csapást mért a kor Európájának legnagyobb létszámú és legjobban felszerelt hadseregére.

Pedig a németek elég magabiztosak voltak, IV. Lajos keleti frank királya
tinka1951, 2017. szeptember 08. péntek, 22:31
Kiemelt beruházás lett a Miniszterelnökség elköltöztetése a budai Várba?
re1
Búvár Kund Pozsonynál fúrta meg a német hajókat, nem volt befagyva a Duna...(1051)
Viszont a tatárok a befagyott Dunán keltek át pusztítani a Dunántúlt, csak a várak álltak ellent. (1242)
dollrag, 2014. szeptember 05. péntek, 17:02
Megkezdték Pozsony legrégibb hídjának felújítását
tartópillérei közül kettőt lebontanak, s azt eggyel helyettesítik, aminek köszönhetően a jelenlegi 90-ről 135 méterre nő a pillérek közti távolság. Ez javít a folyószakasz hajózhatóságán is. A felújítást követően a hídon bonyolított forgalom struktúrája is megváltozik: az előkészületi szakaszban több alkalommal megváltoztatott, jelenleg aktuális tervek szerint a híd mindkét oldalán sétányt alakítanak ki, a középső szakaszon pedig a közúti forgalom helyét villamossínek veszik át. A megvalósítást követően Pozsonynál először fogja összekötni villamosforgalom a Duna két partját, azaz a régi városrészt és Ligetfalut (Petrzalka), illetve az ottani lakótelepet, amely a legnagyobb a régióban, de egyelőre csak autóbusszal megközelíthető.

Az Öreg híd felújításának tervei az 1990-es évek végére nyúlnak vissza: akkor derült ki, hogy a múlt század ötvenes éveiben készült tartószerkezet renoválásra szorul. Később a híd egyik tartópillérébe egy folyami hajó ütközött, ez is siettette a munkálatok megkezdését, azok
velemenyezd, 2013. december 02. hétfő, 13:23
A mind a mai napig agyonhallgatott .Tallóztam.
Magyarországnak, de ugyanakkor azt állította, hogy a gyilkosságokat cseh partizánok követték el, enyhítve az ügyet azzal, hogy volksbundista németekről volt szó.
Nem hittem neki, hiszen a szóban forgó tömeggyilkossággal egy időben éppen folyt a magyarországi németek kitelepítése, arról nem is beszélve, hogy a Magyarországra hazaigyekvő németek az akkori Csehszlovákiát aligha tarthatták volna alkalmas terepnek az átutazásra, de az is fölöttébb elgondolkodtató volt, hogy a csehszlovák hatalmasságok miért csak Pozsonynál ismerték fel az ellenséget.
A ködösítéssel szemben tények sorozata utal arra, hogy észak felől hazaigyekvő magyarországi fiatalokról (ún. leventékről) volt szó, akiket a nyilas uralom 1944 őszén háborús emberanyag-tartalékként a német birodalom területére deportált.
Sorsuk akkor vált tragikussá, amikor Pozsonynál feltartóztatták őket a háború utáni hetekben, és internálták a ligetfalusi "politikai fogolytáborba".
A cseh partizánok megvádolását sem fogadtam el, nem hihettem
horvathnemagdi, 2013. november 11. hétfő, 17:51
Árvíz - Már nincs árvízvédelmi készültség Pozsonyban, kezdődnek a kárfelmérések
Pozsonynál feloldották a múlt héten elrendelt rendkívüli helyzetet, a Dunán kedden már a legalacsonyabb fokú árvízvédelmi készültség is hatályát vesztette, a folyó vízszintje, az újabb esők miatt csak lassú ütemben, de többé-kevésbé folyamatosan tovább apad. A folyó vízszintje délután 637 centiméteren állt, ez már csak alig másfélszerese az átlagosnak.

Bősnél, Révkomáromnál és Párkánynál is tovább apadt a Duna, bár a fokozott árvízvédelmi készültség ezeken a településeken kedden délután még érvényben volt.

Egyelőre készültségben marad a hatóságok által mozgósított közel ezer tűzoltó is, nagy részük az árvíznél már komolyabb gondot jelentő talajvíz okozta problémák megoldásánál segít. A feltört talajvíz és annak az alacsonyan fekvő épületekből való eltávolítása sok településen, szinte a Duna egész szlovákiai szakaszán gondokat okoz.

A szlovák fővárosban a forgalmi korlátozások nagy részének feloldását követően megkezdődött az árvíz okozta károk felszámolása, a munkálatok főként az
velemenyezd, 2013. június 11. kedd, 17:07
Árvíz - Már sehol sem árad a Duna a folyó szlovákiai szakaszán
Révkomáromnál a Duna vízszintje szombaton délután 888 centiméteres vízállás mellett érte el maximumát, majd néhány órás tetőzés után éjszaka apadni kezdett. A folyó a határvárosnál vasárnap reggel hét óra után 883 centiméteren állt, ez azt jelzi, hogy a város lakói lassan fellélegezhetnek, mivel úgy tűnik túl vannak a nehezén.

A 9,4 méter magas árvízvédelmi betongát a kisebb szivárgások ellenére kitartott és elégségesnek bizonyult az ár megfékezésére, amely a folyó maximális vízállása idején közel fél méterrel haladta meg a 2002-es rekordszintet, és több, mint két és félszer volt magasabb mint általában.

Párkánynál vasárnap hajnalban, 812 centiméternél megállt a Duna vízszintjének emelkedése, amely azóta stagnál. A folyó tetőzésének szintje a várakozások szerint alakult, bár a vízszint több mint háromszorosa volt a szokásosnak, a fémlapokkal megemelt és homokzsákokkal megerősített gát kiállta az árt, különösebb gondok nem merültek fel.

A pozitív fejlemények ellenére a nyitrai kerületben,
velemenyezd, 2013. június 09. vasárnap, 08:01
Árvíz - Bősnél már tetőzött a Duna, Pozsonyban a korlátozások feloldására készülnek
Szombat reggel úgy tűnt, hogy Pozsony után már a Csallóközben is túl vannak az árvíz legnehezebb részén, a Duna a bősi erőműnél péntek este 986 centiméternél tetőzött, ez mintegy két és félszerese az átlagos vízállásnak.

Noha Pozsonynál szombat reggel már egy méterrel alacsonyabb volt a vízállás, mint a csütörtök éjszakai maximum, a szlovák fővárosban még mindig érvényben van a rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség. Révkomáromban és Párkánynál azonban tovább árad a Duna, és tovább folynak az árvízvédelmi munkák.

A nyitrai kerületben, amelyhez Révkomárom és Párkánynál is tartozik, tegnap óta szintén rendkívüli helyzet van érvényben. Révkomáromban szombaton dél körül számítanak a folyó vízszintjének tetőzésére, a határvárosban Pozsonyból átvezényelt katonák, önkéntesek, tűzoltók és mintegy száz rendőrnövendék van a gátaknál, hogy szükség esetén homokzsákok kihelyezésével akadályozza meg az esetleges szivárgásokat.

Révkomáromnál a Duna vízszintje szombat reggel nyolc óra
velemenyezd, 2013. június 08. szombat, 09:01
Árvíz - Pozsonynál tovább apad a Duna, a folyó alsó szakaszán a tetőzésre készülnek
Bár Pozsonyban továbbra is érvényben van a még kedden meghirdetett rendkívüli helyzet és a harmadfokú árvízvédelmi készültség is, a város szakértők szerint már túljutott az árvíz nehezén. A gátak, bár helyenként előfordultak szivárgások, kitartottak, az előrejelzések szerint azonban még több napot is igénybe vehet, amíg teljesen normalizálódik a helyzet.

Amennyiben a Duna vízszintje Pozsonynál a jelenlegi ütemben apad, vasárnapra csökkenhet a harmadfokú árvízvédelmi készültséget jelző 8,5 méteres szint alá. Pozsonynál a Duna vízszintje péntek délután 5 óra előtt közel 9,9 méterre süllyedt, ez ugyan még mindig csaknem két és félszerese a folyó átlagos vízszintjének, ami 4 méter, de már az árvíz fenyegetettség folyamatos csökkenését jelzi.

Péntek délelőttig a pozsonyi védőgátaknál mintegy ezer tűzoltó, katona, rendőr és önkéntes volt készültségben, ezek és az általuk használt műszaki eszközök egy részét a pozsonyi válságstáb ajánlása alapján Révkomáromba és Párkányba telepítette át a védelmi
velemenyezd, 2013. június 07. péntek, 17:03
Képek, videók
A Duna Pozsonynál.jpg
farkas1945
2011. február 12. szombat, 15:14
Mert amennyivel magasabb.
katalin_53
2017. szeptember 12. kedd, 17:44
Magasabb..(Szepes Mária).
pacsakute
2013. március 09. szombat, 16:42
na most magasabbról... :)
zserboka
2012. február 04. szombat, 21:02
magasabb régiókban.gif
zsokaoldala
2011. január 18. kedd, 10:51
a leg magasabb ló
noncsi120
2010. szeptember 20. hétfő, 19:27
a magasabb..
margit5
2009. július 11. szombat, 20:21
a magasabb hegyek
urbandi
2009. május 03. vasárnap, 14:49
Bányató magasabbról
homokivar
2008. december 31. szerda, 13:38
1m-rel magasabb
phagnes
2008. szeptember 26. péntek, 18:33
Soma mar magasabb
martonfamily
2008. január 31. csütörtök, 08:03
a magasabb vaok én :)
kismatso
2008. január 18. péntek, 12:18
egyre magasabban.JPG
kacskaringo
2007. július 11. szerda, 09:16
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.