Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:52 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Jelentős a női cégvezetők hatása a magyar gazdaságra egy felmérés szerint
Az üzleti információszolgáltatással és cégminősítéssel foglalkozó vállalat 11 államra - Magyarország mellett Ausztriára, Csehországra, Horvátországra, Lengyelországra, Németországra, Svájcra, Norvégiára, Szerbiára, Szlovákiára és Szlovéniára - kiterjedően vizsgálta a női tulajdonban álló cégeket árbevételük, nyereségük és a foglalkoztatottak létszáma alapján a helyben működő összes céghez viszonyítva.

Megállapították, hogy cégtulajdonosként a nők Szlovénia és Magyarország gazdaságára gyakorolják a legnagyobb hatást, Csehországban pedig a legcsekélyebbet. Magyarország első helyen áll a női tulajdonban álló cégek száma alapján, árbevételük alapján harmadik, nyereségük alapján pedig a második helyet érték el az összesítésben. Utóbbi két területen Szlovénia áll az élen, Csehország pedig leghátul. A női cégvezetők aránya Norvégiában a legalacsonyabb - ismertették.

A felmérés szerint a nők tulajdonában álló vállalatok többnyire az átlagnál kevesebb embernek adnak munkát - ezen a téren is Csehország áll a legrosszabbul 58 százalékkal -, Ausztriában viszont 7 százalékkal, Norvégiában pedig 21 százalékkal állnak az átlag fölött. Egyedül Lengyelországban nem mutattak eltérést, Magyarországon pedig 78 százalékot mértek ebben a kategóriában.

Hasonlóan alakult az árbevétel és a nyereség aránya a cégek számához viszonyítva. A nők cégeinek árbevétele Ausztriában 13 százalékkal, Szlovéniában 2 százalékkal haladta meg az átlagot, a többi országban viszont elmaradt attól.

A listát ezen a téren is Csehország zárja 40 százalékos teljesítménnyel, míg Magyarország 78 százalékkal a középmezőnyben áll. Nettó nyereségük Szlovéniában 9 százalékkal haladja meg az országos átlagot, 10 országban pedig elmarad attól a legutolsó vállalati beszámolók alapján - olvasható a felmérésben.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2018. március 07. szerda, 17:52
Címkék: Egyedül Lengyelországban, magyar gazdaságra, felmérés szerint, foglalkoztatottak létszáma, helyben működő, legnagyobb hatást,
Kommentek
Magyarország bukta az egyik legnagyobbat az offshore-ozáson
A Süddeutsche Zeitung számítása szerint évi 60 milliárd euró bevételtől estek el az uniós tagállamok, mi ott vagyunk a legnagyobb vesztesek között.Évente 60 milliárd euró (18 600 milliárd forint) adóbevétel-kiesést okoznak az adóparadicsomok az Európai Unió tagállamainak, Magyarország a legnagyobb mértékben károsuló tagállamok között van - írta kedden a Paradise-iratok (Paradise Papers) nevű offshore-botrányt kirobbantó német Süddeutsche Zeitung.A lap megbízásából egy tekintélyes francia szakember, Gabriel Zucman nyilvánosan elérhető adatok alapján számításokat végzett arról, hogy az egyes tagállamok mennyivel kevesebb bevételre tesznek szert a társasági adóból az adóparadicsomokban működtetett offshore cégek miatt. Eredményei szerint a nemzetközi nagyvállalatok egyedül az EU-ban működő adóparadicsomokba - Belgium, Ciprus, Hollandia, Írország, Luxemburg és Málta - évente 350 milliárd eurót csoportosítanak át könyvelési trükkökkel, hogy minél
bordat, 2017. november 07. kedd, 19:00
Sokat javult az ingatlanhitelezési hajlandóság Magyarországon egy kutatás szerint
kereskedelmi célú és az irodai beruházások esetében 2010-ben a bankok akkor adtak hitelt, ha az ingatlan 67 százalékára volt már bérleti szerződése a tulajdonosnak, ma viszont már akkor is adnak forrást a beruházónak, ha 45 százalékos az épület garantált kihasználtsága.

A bankok ingatlanhitelezési kedvének növekedésével együtt csökkennek a kamatprémiumok, azaz a banki kockázati felárak is. Magyarországon a turisztikai beruházások kivételével minden ingatlantípusban kisebb a kamatprémium, mint Lengyelországban vagy Csehországban. A szomszédos országok közül csak Szlovákiában olcsóbb a hitel, mert ott euróval fizetnek és hiteleznek, ami csökkenti a bankok finanszírozásának árfolyamkockázatát.

Andrea Sartori, a KPMG kelet-közép-európai ingatlan-tanácsadási csoportjának vezetője, a felmérés koordinátora a közlemény szerint kiemelte: a Brexitből a közeljövőben profitálhatnak a fejlettebb európai ingatlanpiacok, köztük Németország, Ausztria, Lengyelország, Csehország és Szlovákia is. A kevésbé fejlettek
velemenyezd, 2017. október 04. szerda, 13:41
Juncker: helytelen lenne Magyarországot és Lengyelországot pénzügyi szankciókkal sújtani - BŐVÍTETT (új: részle
érnék. Ez azonban nem jelenti azt, hogy mindent jól csináltak, "de hát ki csinál mindent jól egy annyira drámai környezetben?".

Mindenesetre "Merkelnek nincs oka arra, hogy kétségbe vonja döntését" a Budapesten tartózkodó menekültekkel kapcsolatban - mondta Jean-Claude Juncker.

Arra a kérdésre, nem naivitás-e azt gondolni, hogy Lengyelország keleti része felkészült a menekültek befogadására, tekintettel arra, hogy míg a németországi Ruhr-vidéken évszázadok óta élnek külföldiek, Kelet-Lengyelországban nem élnek évszázadok óta külföldiek, a brüsszeli bizottság vezetője azt mondta, aggasztja ez a "szinte kulturális hasadék" Európa keleti és nyugati része között.

Mint mondta, "egyvalamit nem értek: minél kevesebb külföldi van valahol, annál nagyobb ott a félelem a külföldiektől".

A volt luxemburgi kormányfő hozzátette, hogy hazájában 49 százalék a külföldiek aránya, az együttélés velük "kipróbált dolog, és mindenki tudja, hogy nem probléma".

Az interjúnak a Bild nyomtatott kiadásában is
velemenyezd, 2017. október 02. hétfő, 13:52
V4 miniszteri tárgyalások - Az Egyesült Királyság és a V4-ek szoros együttműködése fontos a Brexit után is
területén, és természetesen a NATO keretein belül is.

Philip Hammond kérdésre elmondta: az Egyesült Királyságnak is érdeke, hogy az euró stabil és erős fizető eszköz legyen.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök-helyettes, gazdasági fejlesztésekért és pénzügyekért felelős miniszter fontosnak nevezte, hogy a szolgáltatások tekintetében a lehetőségeket ne csak fenntartsák, de bővítsék is, ez fontos az EU versenyképessége miatt is.

A foglalkoztatásról elmondta: "sok brit él Lengyelországban, de még több lengyel Nagy-Britanniában", ezért fontos, hogy a munkavállalók ne szenvedjenek hátrányt a kilépést követően sem. Az is lényeges szempont, hogy megőrizzék a józanságot a Brexit-tárgyalások során, ne növeljék a bürokráciát, ne hozzanak újabb szabályokat.

Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter arról beszélt, hogy Nagy-Britannia az ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere Szlovákiának, és jelentős brit beruházások vannak az országban. Kiemelte: jövőre indul 1,4 milliárd euró összegben a
velemenyezd, 2017. szeptember 14. csütörtök, 18:43
Timmermans: a lengyel kormány nem tett javaslatot az aggályos kérdések rendezésére
Timmermans a lengyel helyzettel foglalkozó meghallgatáson rámutatott: a bizottságnak nem az a szándéka, hogy alkalmazni kelljen az uniós alapszerződés hetes cikke szerinti eljárást Lengyelországgal szemben, de minden rendelkezésre álló eszközt használni fognak.

Mint mondta, nem adják fel a politikai nehézségek miatt, mert rendkívül súlyosak lehetnek a következmények az Európai Unióra nézve, mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy megvédjék a hatalmi ágak szétválasztását Lengyelországban.

Nemcsak a jogállamiság elvéről, az EU működéséről is szó van. A jogállamiság önmagában is nagyon fontos érték, amely meghatározza az európai identitást, de annak biztosítása, a kölcsönös bizalom megléte a belső piac működése szempontjából is elengedhetetlen - vélekedett.

"Az egység alapja a jogállamiság és a törvény tisztelete" - jelentette ki Timmermans a brüsszeli ülésen.

A holland uniós biztos elmondta, hogy nemrégiben megkapták Varsó válaszlevelét a jogállamisági mechanizmus keretében
velemenyezd, 2017. augusztus 31. csütörtök, 12:11
Szijjártó: Magyarország örömmel fogadta Trump kölcsönös tiszteleten alapuló be nem avatkozási politikáját
pórul járt".

A miniszter kiemelte: "Amikor szurkolunk annak, hogy az amerikai elnök képes legyen a jelenleginél jobb viszonyt kialakítani Oroszországgal, akkor ezt nem azért tesszük, mert oroszbarátok vagy Amerika-barátok volnánk, hanem mert egész egyszerűen magyarbarátok vagyunk..., a magyarok biztonságát kell megóvnunk".

Az energiabiztonságot érintve elmondta: Magyarország is szívesen diverzifikálná energiaforrásait, vásárolna amerikai cseppfolyósított gázt (LNG), csakhogy egyedül Lengyelországban van erre fogadóképes infrastruktúra. Megjegyezte: az orosz Gazpromtól Európa tavaly minden korábbinál több gázt vásárolt, például Németország is minden korábbinál nagyobb gázszállítási megállapodásokat kötött Moszkvával. Szijjártó Péter utalt arra, amikor az idén tavasszal részt vett a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon, a résztvevők között többen beszéltek németül, mint oroszul.

Elfogadhatatlannak nevezte a miniszter azt, hogy ha egy ország nagy és gazdag, akkor "szuperhősnek" minősítik,
velemenyezd, 2017. július 15. szombat, 07:04
Világbank: a magyar városok az üzleti környezet több szegmensében jobbak az uniós átlagnál
Magyarország esetében 3,9 százalékot és 2018-ra 3,6 százalékot. Mint mondta, ezek a növekedései előrejelzések igen törékenyek, mert sok a bizonytalansági tényező.

Közölte, a legnagyobb aggályt a romló demográfiai mutatók, a lassuló termelékenység, az állami intézmények gyenge teljesítménye váltja ki, s ezek érvényesek Közép-Európára és Magyarországra is. Hozzátette: Magyarország tőke-termelékenységi mutatója kétharmada a lengyelnek, a munkaerő felhasználás hatékonysága pedig stagnál, míg Lengyelországban 15 százalékkal nőtt egy év alatt.

Úgy vélte, Magyarországon az egyik eszköz a külföldi közvetlen tőkeberuházások elősegítése lehet, a hozzáadott értéken kellene növelni innovációval, a helyi cégeknek pedig jobban részt kellene venniük a globális értékláncban.

Mierta Capaul, a Világbank programmenedzsere elmondta: az üzleti környezetet vizsgáló jelentésük az egész világgal összehasonlítható adatokat tartalmaz, a városok egymással és a világ 187 országának városaival is összemérhetik
velemenyezd, 2017. június 27. kedd, 18:24
Képek, videók
Valahol Lengyelországban
maszoka
2007. április 12. csütörtök, 19:36
Még Lengyelországban
pecsioszi
2006. június 16. péntek, 08:35
TESCO-gazdaságos
moonshadows
2017. szeptember 07. csütörtök, 19:06
A nagy gazdasági válság
makrancosholgy
2016. február 07. vasárnap, 19:17
gazdasági érettségi tétel
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:28
gazdasági tankönyvek.jpg
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:27
gazdasági tankönyvek (1).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (2).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:26
gazdasági tankönyvek (3).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (4).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (5).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
gazdasági tankönyvek (6).
dnemethk
2014. augusztus 23. szombat, 22:25
Gazdaság - vásárlóerő Eur
megyerimihaly
2013. október 28. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.