Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 20. hétfő | 34. hét | 232. nap | 05:16 | István
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Padlizsánról....


Egy kedves Barátnőmtől kaptam ezt a receptet. Köszönöm szépen, és megosztom veletek.





Padlizsánból készíthető ételek és a padlizsán gyógyhatása

A padlizsán július végétől késő őszig kapható, lila héjú, szivacsos állományú bogyóját fo-gyasztjuk: a növény vadon élő faját egyes leírások szerint Dél-Ázsiában kezdték el nemesí-teni, más adatok szerint viszont India az őshazája, és innen került Dél-Ázsiába. Európában a XVI. században terjedt el, Magyarországra pedig a török hódoltság ideje alatt került, népies elnevezését - törökparadicsom - szintén ebben az időben kapta. Tojásgyümölcsnek is neve-zik, mely angol és német nevének tükörfordítása.

A padlizsán (Solanum melongena) bogyótermése lehet tojás, hosszabb hengeres, vagy gömb alakú. Mindig megfelelően érett padlizsánt vásároljunk, mely körülbelül 5-8 cm átmérőjű, csillogó, kemény, sima héjú, élénkzöld kocsányú termés. A szedés után rövid ideig, 5-6 napig tárolható. A túlérett vagy hosszan tárolt padlizsán felülete matt, magjai barnásak, húsa kesernyés ízű és szívós, csészelevelei hervadtak. A még éretlen, illetve nem teljesen érett padlizsán a szolanin nevű (keserű ízű, zöld színű és mérgező) vegyületet tartalmazza. Ez a vegyület más zöldségekben is megtalálható, például a burgonyagumón jól látható zöldes részben és az éretlen paradicsomban. A nem teljesen érett padlizsánt szobahőmérsékleten is lehet érlelni, vagy hibátlan és érett növényt kell vásárolni.

A padlizsán gyógyhatása

A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott cukorbetegeknek, illetve reumában vagy máj- és vesebetegségben szenvedőknek. Vérképző, vizelethajtó, bélgyulladást gátló és emésztést fokozó hatású. Túlzott gyomorsav-termelődésben és gyomorfekélyben szenvedőknek nem ajánlott a fogyasztása.

Amerikai kutatások szerint a padlizsán antocianin- (a flavonoidok közé tartozó növényi fes-tékanyag) tartalma segíti a C-vitamin hasznosulását, szerepet játszhat a rákbetegek kezelé-sében, a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá csökkenti a koleszterin-szintet, és növeli a "jó", vagyis a védő hatású HDL-koleszterin szintjét a vérben. Az antocianin serkentő hatással van a különböző agyműködési funkciókra is; a vegyület többek között a vöröskáposztában is megtalálható. A padlizsánban lévő nem felszívódó (abszorbeált) flavonoidok a gyomor- és béltraktusban intenzív átalakulási folyamatokon mennek keresztül, aminek a végén egyszerű fenolsavak keletkeznek: ezek a vegyületek már könnyen felszívódnak a vékonybél nyálkahártyáján keresztül. Az egyszerű fenolsavak antioxidáns, rákmegelőző hatású vegyületek.
A gyógyászatban a padlizsán terméskivonatát máj- és epebetegségek kezelésére ajánlják. Az indiai természetgyógyászat szerint a zöldség idült asztmában és hörghurutban is jó hatású lehet.

A padlizsán felhasználása

A padlizsán zsiradékban történő sütésekor sok zsírt szív magába: egy ausztráliai kutatás szerint egy padlizsánszelet több mint 80 grammnyi zsiradékot vesz fel 70 másodperc alatt, így nagymértékben nő az energiatartalma. Jobban emészthető, ha a tojásgyümölcsből zsira-dékszegény ételeket készítünk.

A padlizsán a balkáni népek és a mediterrán étrend egyik legtöbbet használt élelmiszere, sokszor eszik hús helyett. Nyersen nem fogyasztható. A balkáni országokban jellemző fűsze-rei a bazsalikom, a borsikafű (csombor), a bors, az oregánó, a vöröshagyma, a fokhagyma és a zöldpetrezselyem. Sokszor adnak hozzá paradicsomot is. Készítenek belőle olajos salá-tát, illetve egyéb zöldségekkel kombinált ételeket is.

A padlizsán héját sütés, főzés előtt nem mindig kell eltávolítani (ez az étel jellegétől függ), a kocsonyáját egyujjnyi gyümölccsel együtt kell levágni. Készíthető belőle saláta, előétel és rakott étel, népszerű rántva is. Felhasználható levesekbe, főzelékekbe, párolva, mártásként, köretnek. Legelterjedtebb elkészítési módja a padlizsánkrém. A görög muszaka és a francia, provanszi ratatouille egyaránt padlizsános egytálételek. A katalán escalivada grillezett zöld-ség, a vinete saláta pedig román és erdélyi magyar zöldségkrém.

A padlizsán tápanyagtartalma

Energiatartalma kicsi (27 kcal/100 g; 113 kJ/100 g), fehérjetartalma 1,3 g/100 g, ezen kívül kevés szénhidrát is van benne (4,8 g/100 g). Cukorbetegek és fogyókúrázók is fogyaszthatják az elkészítési módtól függően (zsiradékszegényen): zsírtartalma 0,2 g/100 g és 2,58 g/100 g élelmi rost is található benne. Nagy a víztartalma (92,3 g/100 g).

Értékes C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mcg) niacin- (0,60 mg) és pantoténsav- (0,23 mg) forrás. Ásványianyag-tartalma kiemelkedően jelentős, 145 mg/100 g káliumot, 21 mg/100 g foszfort, 16 mg/100 g magnéziumot és 10 mg/100 g kálcium tartalmaz. Nátriumtartalma kicsi, 3 mg/100 g. Purin- (21 mg/100 g) és oxálsav- (10 mg/100 g) tartalma alacsony. A felsorolta-kon kívül antioxidáns hatású ubikinon (Q10: 0,21 mg/100 g) is található benne: a vegyületnek fontos szerepe van a sejtanyagcserében és a sejtekre káros szabadgyökök megkötésében.

Rövid receptek padlizsánnal

Padlizsánkrém

Két darab meghámozott, kockára vágott padlizsánt egy fej lereszelt vöröshagymával kevés olívaolajon (margarin, vagy más olaj is lehet), megpárolunk. Amikor puha, hozzáadunk két darab kockára vágott paradicsomot, négy gerezd összezúzott fokhagymát, kevés sót és oregánót, végül egy kis csokor felaprított petrezselyemzöldet, jól összekeverjük, majd pépes-re turmixoljuk. Pirítósra kenve díszíthetjük paradicsom karikákkal vagy reszelt sajttal.

Vinetta erdélyi zöldségkrém

Egy kiló padlizsánt sütőben megsütünk, majd meghámozzuk és leszűrjük a levet róla. A meghámozott, összetört padlizsánhoz hozzáreszelünk egy nagyobb fej vöröshagymát, ízlés szerint sót és egy deciliter olajjal, vagy majonézzel jól kikeverjük. Kenhetjük pirított vagy barna kenyérre.

Padlizsán receptek

Régi kedvencem a padlizsán, de most külhoni csámborgásaimon újabb receptekkel gyara-podott a gyűjteményem, amit az itthoniaknak rögtön be is kellett mutatni.
Erdélyi recept az olajos marinált padlizsán, ami nagyon finom hideg salátának, vagy akár reggelinek, vacsorának.Mi csak úgy, magában faltuk fel a háziak készletét a Boga-völgyben. Igaz volt felhatalmazásunk rá, hogy bármit megehetünk, amit a kamrában találunk, és bármit ott hagyhatunk helyette. Jó lesz a következő nyaralóknak.
Ez a padlizsán meghámozva, felkarikázva, olajon picit megpárolva, fokhagymával, erős pap-rikával fűszerezve volt berakva egy befőttes üvegbe. Soronként váltakozott a paprika, fok-hagyma és a padlizsán. Mint utóbb megtudtam utoljára még fel kell önteni annyi ecetes, sós olajjal, hogy elfedje, és ki kell dunsztolni. Így eltehető télire is. Állítólag nem kell rá semmilyen tartósító szer se. Az idén kipróbálom a téli tárolását is, de elkészítve itthon is finomnak talál-tam. Ha reggelire eszed, akkor elég hozzá egy kis piritós kenyér és garantáltan nem leszel éhes délig!
Az arabok padlizsán salátájának egy egyszerűbb és egy hangyányival komplikáltabb válto-zatát is meg lehet itthon csinálni. Az egyszerűbb receptje szinte szóról szóra hasonló az előbbihez, azzal a különbséggel, hogy a padlizsánt nem hámozzuk meg, és elmarad az ecet belőle. Tesznek rá viszont petrezselyemzöldet apróra vágva, és egy kis bazsalikomot. Előé-telnek, húsokhoz, vagy ugyanúgy reggelire vacsorára nagyon finom. Ja, ők oliva olajjal ké-szítik, és így másabb az íze!
A kicsit komlikáltabbnál apróra vágják a hagymát, megdinsztelik oliva olajon, erre teszik rá a padlizsánt héjastul felkarikázva, dinsztelik tovább. Ha kész félre kell tenni, hogy a sült paprikát elkészíthesd. Elvileg lángon sütik, de én megpróbáltam már úgy, ahogy a padlizsán krémhez itthon szoktam, sütőben. Semmit nem veszít az értékéből, és hamarabb kész van. Sült paprikához én mindig vastagabb húsút keresek, és ha lehet nem "felfujtat", mert akkor sütés után csak a héja marad meg. Ha megsült, letakarom, hogy kicsit a gőzben megpuhuljon a héja. Így azután könnyen lehámozható róla anélkül, hogy a paprikát szétroncsolnám. Kiveszem a csumáját, és felkarikázom ezt is. Közben egy kis paradicsomot megszabadítok a héjától : vagy nyersen óvatosan vékonyan lehámozom, húzom a héját, vagy egy pillanatra bedobom forró vízbe, és úgy húzom le. A paradicsomot apróra felkockázom, ha túl sok a leve azt leöntöm pohárba (és megiszom közben), hogy ne vizezze el a salátát. A paradicsom aprítékot hozzá adom a dinsztelt hagyma-padlizsán keverékhez, kicsit összerottyantom, te-szek bele fokhagymát, és amikor már majdnem kész hozzáelegyítem a paprikát. Ezzel már nem főzöm, hanem lehúzva a tűzről, frissen vágott bazsalikommal, petrezselyemzölddel, borssal meghintem, és óvatosan összekeverem. Sót mindenki annyit tesz bele, amennyit jól esik. Szerintem, minél kevesebb, annál jobb. Melegen is finom ez a fajta saláta sült húshoz, de nekem igazából hidegen ízlik jobban.
Ha akartok, csinálhattok musszakát is a padlizsánból. De kell hozzá rengeteg hagyma, fok-hagyma, cukkini, krumpli. Minden zöldséget - a padlizsánon kivül- meghámozok, és vékony szeletekre vágok hosszában. A hagymából, paradicsommal, fokhagymával, őrölt borssal, szerecsendióval szószt készítek. Rétegenként lerakom a zöldségeket az oliva olaj ágyra. A krumplival kezdek, azután rákenem a szósz 1/3-át,azután rakom a cukkinit, megint a szósz 1/3-val megkenem, végül a padlizsánt. Az egészet betakarom a megmaradt szósszal. Minden rétegre kevés oliva olajat percegtetek. Besamellel is le lehet pluszban fedni, de egyszerűen reszelt sajttal is le lehet zárni. Ahány féle sajttal próbálja az ember(lánya) annyi féle ízű:-))) Sütőben kb 30-40 percig sütöm, míg a teteje szép pirosas-barnás nem lesz. Persze, nem kell megégetni. Vannak ismerőseim, akik azt szeretik, ha hús is van a rétegek között. Nekik a hagymán meg szoktam picit párolni a darált húst, fűszerezem borssal, sóval, és a cukkini után teszem be a sorba.

Pármai padlizsán, aminek alig van köze Pármához

A tomboló nyár és a lassan távolba vesző nyaralás arra késztet bennünket, hogy az olasz konyha remekeit készítsük nap mint nap. Gyors, egészséges és finom.

Mondhatnánk azt is, hogy melanzane alla parmiggiana, de lényegesen egyszerűbb kimondani azt, hogy pármai padlizsán. Annak ellenére, hogy igazi köze Pármához csak a Parmezán révén van, no meg persze az összes olasz régió magáénak szeretné tudni - hiába, mert ez az étel eredetileg Szicíliából származik, a neve pedig egy elhallásból. Egyébként magyarul mondjuk sajtos rakott padlizsán lehetne a neve.

Ha nagyon szeretnénk kategorizálni, akkor hívhatjuk előételnek, sőt akár köretként is hasz-nosítható, de igazából ez egy zöldséges egytálétel, ami kánikulai napokon kifejezetten jól esik, annál is inkább, mert nem forrón, sokkal inkább langymelegen vagy szobahőmérsékletre hűlve érdemes fogyasztani. Valójában, mint minden igazán jó ételben, alig van valami hozzávaló, de azok annyira passzolnak egymáshoz, illetve a kiegészítők is tökéletesen il-leszkednek ízvilágban, ezért nagyon finom. Gyakorlatilag elronthatatlan, abszolút kezdők sem vallanak vele kudarcot.

Nézd meg hogyan készül a pármai padlizsán!

Most érdemes sütni, egészen szeptember végéig, amíg van szabadföldi paradicsom és pad-lizsán, aztán, ha az ember rászokott, akkor télen jöhet a paradicsomkonzerv, meg az import tojásgyümölcs. Ha igazán jót akarunk készíteni, akkor bivaly mozzarellával süssük - néhány helyen kapható, de igen drága. (Viszont elképesztően finom.) A tetejére Parmezán helyett mehet bármilyen érlelt, erős ízű kemény sajt - Grana Padano, Pecorino.

Paradicsomot lehetőleg kásás, édes fajtát keressünk, de ha nem kapunk az sem baj, ám akkor ne spóroljunk a főzési idővel, meg kell várni, amíg besűrűsödik. A padlizsán hivatalosan hosszában szeletelendő, de ha csak két, esetleg egy személyre készítjük, jobban járunk a karikára vágással, mert kisebb edényben jobban elhelyezhető. Eredetileg a padlizsánsze-leteket lisztben megforgatva kell kisütni, de aki spórolni szeretne a kalóriákkal ezt kihagyhatja, és megsütheti csak kevés olajon (be fogja szívni a zöldség), esetleg teflonban olaj nélkül. A lényeg, hogy a megsült padlizsánszeleteknek legyen színük! Hámozni nem szokás ehhez az ételhez, a készítés során úgyis megpuhul, nyugodtan fogyasztható. A sütés során az étel bő levet ereszt, ami szeret kibugyogni az edényből, ezért, ha nem akarunk sütőt takarítani, magas falú sütőtálat használjunk.

Így készül két személyre

Egy közepes nagyságú padlizsánt megmosunk, és kisujjnyi vékony szeletekre vágunk, majd besózzuk, és fél órát állni hagyjuk. Közben félkilónyi vagy akár több paradicsomot meghá-mozunk, feldarabolunk. Kevés olívaolajon két kövér gerezd, felvágott fokhagymát megfutta-tunk, amíg felszáll az illata, rádobjuk a paradicsomot megkeverjük, sózzuk, kicsit borsozzuk, és félrebillentett fedő alatt, kislángon főzni kezdjük. Néha megkeverjük, és addig rotyogtatjuk, amíg krémesen besűrűsödik. (Ez a paradicsom fajtájától függően 20 perctől, akár háromne-gyed óráig terjedhet.)

A főzés vége előtt néhány perccel apróra tépkedett bazsalikom leveleket keverünk bele. Közben a padlizsánszeleteket leöblítjük, megtörüljük, és lisztbe forgatjuk - vagy nem. Kevés olívaolajon mindkét oldalukat rózsaszínre sütjük, és az olajat leitatjuk róluk. Egy nagy gombóc mozzarellát vékonyan felszeletelünk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, és egy réteg padlizsánt teszünk az aljára, megkenjük a paradicsommártással, megrakjuk mozzarellával, majd megint padlizsán, paradicsom és sajt következik. Akkora tálat válasszunk, hogy legalább négy emeletet tudjunk rakni a padlizsánból. A tetejére paradicsommártás és sok reszelt Parmezán sajt kerül. 180 fokos sütőbe tesszük, és úgy fél óra alatt pirosra sütjük. Friss bagettel vagy csak magában, langyosan kínáljuk.

GÖRÖG PADLIZSÁN
Hozzávalók:

2 nagyobb padlizsán,
4 evőkanál olaj,
só, bors,
2 gerezd fokhagyma,
1 csomó petrezselyem, néhány szál kapor,
1 evőkanál paradicsompüré,
5 dkg zsemlemorzsa,
2 evőkanál liszt,
2 dl tejföl,
1 fej reszelt vöröshagyma.

Görög padlizsán elkészítése :

Az egyik padlizsánt sütőben megsütjük, meghámozzuk, és műanyag késsel összetörjük. Két evőkanál olajban megpirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, 1-2 percig pirítjuk, beletesszük a finomra vágott zöldpetrezselymet, a kaprot, megsózzuk, borsozzuk. Beleke-verjük az összetört padlizsánt, a paradicsompürét és a zsemlemorzsát. 20-25 percig állni hagyjuk. A másik padlizsánt meghámozzuk, ujjnyi vastagon fölszeleteljük, egy kicsit meg-sózzuk, és lisztbe mártva forró olajban ropogósra sütjük.
Két szelet padlizsán közé kenjük a tölteléket, és ezeket a dupla szeleteket tűzálló tálra fektet-jük. Leöntjük 2 dl tejföllel, és a sütőben jól átsütjük.
Rakott padlizsán -pont mint a nyelvtanulás, rétegről rétegre

A kisebb, uborka vastagságú padlizsánt meghámozzuk, megmossuk és ujjnyi vastag szele-tekre vágjuk. Ugyanígy előkészítjük a hámozott paradicsomot, s mindezeket felhasználásig félretesszük. Előkészítünk finomra vágott vöröshagymát és kaprot, fokhagymapépet, sót, tejfölt, morzsát.
A padlizsánt sózzuk, borsozzuk, egy kevés olajban szép pirosra sütjük, felhasználásig rácsra tesszük. Ekkor a hagymát aranysárgára pirítjuk, hozzátesszük a darált húst, fűszerezzük és átpirítjuk. Majd hozzátesszük a rizst, felöntjük vízzel, puhára pároljuk. A tűzről levéve tesszük bele a fokhagymapépet. A tepsit kiolajozzuk, meghintjük morzsával és az aljára egy réteg sült padlizsánt teszünk. Ezen egyenletesen elosztjuk a húsragut. Végül befedjük a paradi-csomszeletekkel és a még megmaradt sült padlizsánnal. Megöntözzük tejföllel, meghintjük kaporral, s végül sütőben készre sütjük.
Rántott padlizsán - a bulik kedvence

Hozzávalók: 4 db kisebb padlizsán, 2 db tojás, zsemlemorzsa, liszt, só, olaj a sütéshez
Elkészítés: A padlizsánokat meghámozzuk, felszeleteljük, megsózzuk, és egy tálba állítva 30 percig pihentetjük. Ezután jól kinyomkodjuk a levét. A padlizsánszeleteket a lisztbe, tojásba és a zsemlemorzsába forgatjuk. Közepesen forró olajban szép aranybarnára sütjük. Papír-szalvétára szedjük ki, hogy a felesleges olajat felszívja. Kínálhatunk hozzá majonézt és ha-sábburgonyát.
Padlizsánkrém -saját recept, még nem vallott kudarcot

Hozzávalók: 3 közepes padlizsán, egy közepes fej vöröshagyma, egy gerezd fokhagyma, ízlés szerint só, bors, salátafűszer, majonéz, olaj, ecet
Elkészítés: Sütőben vagy gázláng fölött megsütöm a padlizsánt. Akkor jó, ha a héja már re-pedezik. A forró padlizsánt hideg víz alá teszem, lehúzom a héját és műanyag szűrőben le-csepegtetem, majd pépesítem. Ebbe a pépbe keverem bele az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, és ízesítem sóval, borssal, salátafűszer-keverékkel, majonézzel, olajjal. A végén egy kicsi ecetet is adok hozzá. Barátaim pirítóssal imádják.
Csőben sült padlizsán

Hozzávalók: 1 kg közepes padlizsán, só, 1 kg paradicsom, 1 kis csokor bazsalikom, 3 gerezd fokhagyma, 1 csapott mokkáskanál , őrölt bors, 5-6 evőkanál olívaolaj, 30 dkg mozzarella sajt, 10 dkg frissen reszelt , parmezán
Elkészítés: A padlizsánt megmossuk, kocsányát levágjuk, törzsét fél centi vastagon fölszele-teljük. Egy kiskanálnyi sóval összekeverjük, 1 órán át állni hagyjuk. Ezalatt a paradicsomot meghámozzuk, apróra vágjuk, serpenyőbe dobjuk. A fölaprított bazsalikommal és zúzott fok-hagymával ízesítjük, megborsozzuk, kissé megsózzuk. Lefedve, kis lángon 10 percig párol-juk, majd hűlni hagyjuk. A besózott padlizsánt hideg vízben megmossuk, jól leszárogatjuk. A padlizsándarabokat forró olívaolajban mindkét oldalukon 2 percig sütjük, majd tűzálló tálba vagy tepsibe rakjuk, és a maradék fölaprított bazsalikommal behintjük. Erre kerül a felszele-telt vagy kockákra vágott mozzarella, amelyre ráöntjük a paradicsomos mártást. Egy kevés parmezánnal megszórjuk és előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 35 percig sütjük. Ekkor a maradék parmezánt is rászórjuk, és további 10 perig sütjük.
Hogyan készítsünk házi gnocchit?

Az utóbbi években a legtöbb hazai étterem tésztaételei között feltűnt a gnocchi (ejtsd: nyokki), amit itthon sokszor az olasz krumplinudliként emlegetnek. Vannak, akik vitatják, hogy a gnocchi egyáltalán tészta-e, hiszen készülhet (kukorica)lisztből és vízből, burgonyából és lisztből, túróból, parajból és lisztből is. Papp Emese most egy nagyon finom, mégis egyszerűen elkészíthető házi verziót ajánl, amihez kétféle ,,feltétet" is készített. Akinek ezek nem szimpatikusak, természetesen akármilyen mártással nyakon öntheti az apró gombóco-kat.

Hozzávalók:

1 kg héjában főtt burgonya áttörve
2 evőkanál olívaolaj
30 dkg durumliszt
3 tojássárgája


Elkészítés:

Az olívaolajjal áttört burgonyát a liszttel és a tojások sárgájával egynemű tésztává gyúrjuk a gyúródeszkán.
A tésztát 2 cm vastag téglalapra nyújtjuk, és spaklival vagy késsel először csíkokat vágunk belőle, majd azokból kockákat. Ez azért fontos, hogy egyenletes darabokat kapjunk, így ami-kor kifőzzük őket, egyszerre főnek meg, egyik sem fő túl, és nem marad nyers sem.

A kockákból golyókat formálunk a tenyerünkkel, majd a villára nyomva mintázzuk azokat. Ha a villára ragadna, mártsuk kicsit lisztbe a tésztát.

Forró, sós vízben főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére, ezt követően még hagyjuk főni 2-3 percig, majd szűrjük le, és hűtsük le jeges vízben. Akkor jó, ha krémesen lágy, de nem széteső, és nem is gumisan kemény.

Tejszínes, cukkinis, kaliforniai paprikás gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
3 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
3 dl tejszín
5 dkg reszelt parmezán
1 nagy piros kaliforniai paprika
60 dkg cukkini


Elkészítés:

Az apróra vágott fokhagymát a forró olívaolajon megpirítjuk, hozzádobjuk a kockára vágott kaliforniai paprikát és a csíkokra vágott cukkinit, kis ideig együtt pirítjuk, majd ráöntjük a tej-színt. A reszelt parmezánnal, illetve sóval, borssal ízesítjük. Tálalás előtt a gnocchit a szósszal együtt átmelegítjük.
Elkészítési idő: 15-20 perc

Csirkés, paradicsomos, chilis gnocchi
Hozzávalók 4 személyre:
2 evőkanál olívaolaj
15 dkg vöröshagyma
15 dkg sűrített paradicsom
1 dl víz
1,5 dl tejszín
60 dkg csirkemell
só, bors, chili

Elkészítés:

Forró olívaolajon megpirítjuk a kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a paradicsompürét, majd felöntjük a vízzel és a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerinti mennyiségben chilit teszünk bele, majd összeforraljuk. A kész gnocchit a forró szószban átforgatjuk, hogy átmelegedjen. A csirkemellet csíkokra vágjuk, olajon sóval és borssal ízesítve megpirítjuk, majd tálaláskor a tésztára halmozzuk.

Elkészítési idő: 15-20 perc
cipello, 2010. november 29. hétfő, 10:53
Címkék: Értékes C-vitamin-, Grana Padano, Papp Emese, kedves Barátnőmtől, padlizsán gyógyhatása, padlizsán július,
Kommentek
5 pad­li­zsán­krém ínyen­cek­nek
kísérletezhetsz.

"Íme, 5 mennyei padlizsánkrém recept!"

1. Erdélyi padlizsánkrém

Hozzávalók:

Ez is érdekelhet:
Csavard fel a padlizsánt, ilyet még nem ettél!

2 db padlizsán
3 db vöröshagyma
2 k. napraforgóolaj
só ízlés szerint

Elkészítés:

"A padlizsánokat tekerd alufóliába és süsd a sütőben addig, amíg megpuhulnak."

A vöröshagymát vágd apró kockára, majd kevés olajon párold meg. A megpuhult padlizsánról húzd le a héját, törd össze villával és keverd bele a hagymát. Végül sózd ízlés szerint.

2. Diós padlizsánkrém

Hozzávalók:

2 kg padlizsán
10 dkg dió (durvára vágott)
3 gerezd fokhagyma
1 dl olívaolaj (extra szűz)
3 k. vörösborecet
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (őrölt)
petrezselyem ízlés szerint (aprított)

Elkészítés: Az előbbi receptben leírtak szerint süsd meg a
horvathnemagdi, 2015. augusztus 06. csütörtök, 13:03
Ahány ház, annyiféle módon készül a tökéletes lecsó.
olívaolaj

Frissen őrölt fekete bors
1 csokor petrezselyem
Friss bazsalikom
Friss rozmaring

A padlizsánt kockára vágom és besózom, és hagyom állni, hogy a keserű leve kijöjjön, amíg előkészítem a többi hozzávalót. A kétféle paprikát és a cukkínit karikára vágom, a paradicsomot meghámozom és cikkekre vágom. Egy lábasban felhevítem az olajat, rádobom a vékonyra szelt vöröshagymát (finom lilahagymával is), és üvegesre párolom. Hozzáadom a paprikát, a cukkínit, a fokhagymát jól elkeverem. A padlizsánról leöntöm a levet és azt is hozzáadom a többi zöldséghez. Fedő alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és ízlés szerinti mennyiségben a fűszereket is. Körülbelül 8 - 10 percig főzzük együtt és még melegen, friss kenyérrel tálaljuk.

Kapros-tökös lecsó vackolt-tojással

1 nagyobb fej vöröshagyma
6 - 7 nagyobb zöldpaprika
50 dkg már megtisztított, kockára vágott zsenge tök
3 közepes paradicsom
1 nagy csokor kapor,
suzymama, 2014. augusztus 14. csütörtök, 12:05
padlizsán
A húskedvelők és vegetáriánusok asztalán egyaránt kedvelt csemege. Jellegzetes, sütés után kialakuló kesernyés ízét nyáron élvezzük, ám az eltett padlizsánkrém egész évben rendelkezésünkre áll.

A burgonyafélék családjába tartozó padlizsán (Erdélyben vineta) közeli rokona a paradicsom, a paprika és a burgonya.

A padlizsán térhódítása

A padlizsán őse Délkelet-Ázsiából származik. Arab közvetítéssel jutott Európába, ahol a Földközi-tenger vidékén, illetve a Balkáni-félszigeten már a XVII. sz. óta ismerik és termesztik.

Tojásgyümölcsnek korábban csak a fehér héjú változatot hívták. Régebben az emberek tartózkodtak a padlizsántól, mert azt tartották, hogy fogyasztása elmeháborodást és leprát okoz. A XX. század óta tudjuk, hogy a nemcsak hogy nem ártalmas, hanem kifejezetten előnyös hatású lehet.

Legnagyobb mértékben ma is
faciendum, 2013. október 02. szerda, 09:52
A ritkán használt zöldség - padlizsán
A ritkán használt zöldség - padlizsán

A padlizsánból még ma is kevesen készítenek ételeket. Pedig ez a Kelet - Indiából származó zöldségnek rendkívül sok jótékony hatása van. Fogyókúrázóknak meg kifejezetten kötelező! Lássuk miért...
Étkezés utáni fáradtság? Ez áll a hátterében! Étkezés utáni fáradtság? Ez áll a hátterében! Egészséges nassolni valók A modern saláta: Rukkola Ismered a mángoldot? Fogyassz lazacot, megmondjuk miért!

A padlizsánról
Hasznos a diétázóknak hiszen emésztésserkentő és az energiatartalma nagyon alacsony. A legjobb ha krémként fogyasztjuk vagy egyszerűen sós vízben megfőzzük. Emellett minden hasznos vitaminnal ellátja a szervezetünket. Nagy mennyiségben megtalálhatunk benne A, B1-, B2-,és C-vitamint és számos ásványi anyagot: foszfort, kálciumot, káliumot, nátrium, vasat, magnéziumot és karotint.

Most pedig lássuk kiknek ajánlott legfőképp és milyen betegségeket védhetünk vele ki.
A padlizsán fogyasztása különösen ajánlott
horvathnemagdi, 2013. szeptember 07. szombat, 09:06
A padlizsánról
Padlizsán - törökparadicsom

Égeti a zsírt, kalóriaszegény és finom. A zöldséget főzve, grillezve, sütve, sőt, akár krém formájában is el lehet készíteni.
A rostban gazdag zöldség igazi aduász, többek között jótékony hatással van az egészségre, például rákmegelőző tulajdonsággal bír, tisztítja a májat, a vesét és a vért, miközben segít vitaminnal feltölteni a szervezetet. Több zsírégető vitamint is tartalmaz, így például B1-, B2-, valamint a C-vitamint, de nyomelemekben is gazdag: kalcium, kálium, foszfor, vas és magnézium is van benne.
Kalóriaszegény táplálék
A padlizsán legnagyobb előnye a fogyókúra szempontjából az, hogy rendkívül alacsony energiatartalommal bír. Egy fél padlizsán, ami körülbelül 15 dkg-t nyom, 20-25 kcal kalóriát tartalmaz, ami már-már elenyésző mennyiség.
Mindennek ellenére olyan zöldségről van szó, ami meglehetősen laktató a benne lévő rostoknak köszönhetően, így koplalnod sem kell, ha ezt választod diétád alapjául.
Vízhajtó és méregtelenítő
A
herbert-fam, 2012. december 08. szombat, 10:56
Szereted a padlizsánt?
...amit a padlizsánról tudni érdemes
**************************

A Solanum melongena tudományos nevű élelmi növény legalább olyan jól ismert törökparadicsomként vagy tojásgyümölcsként, mint padlizsánként. Angolul - eggplant, Erdélyben vinete néven ismerik.

A padlizsán energiaértéke kicsi, 113 kJ/100 g (27 kcal/100g), miközben 1,3 g fehérjét, 0,2 g zsírt, 4,8 g szénhidrátot és 2,58 g élelmi rostot tartalmaz 100 g-onként. Víztartalma ugyanakkor nagy. A vitaminok közül jelentékeny C-vitamin- (30 mg), folsav- (31 mg), niacin- (0,60 mg) és pantoténsavforrás (0,23 mg). Ennél meghatározóbb az ásványianyag-tartalma: 100 g padlizsánban többek között 145 mg kálium, 21 mg foszfor, 16 mg magnézium és 10 mg kalcium található.

Elkészítéskor -- sütés, főzés előtt -- a tojásgyümölcs héját nem mindig kell eltávolítani. A kocsányát egyujjnyi gyümölccsel együtt vágják le. A túlérett padlizsán kesernyés íze besózással és lecsepegtetéssel szüntethető meg. Nyersen nem szokták fogyasztani.
suzymama, 2012. szeptember 24. hétfő, 10:41
Egyéb padlizsános ételek
olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Erdélyi szendvics
30 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 hosszúkás padlizsán, 10 dkg reszelt sajt, 1 kanál kimagozott olajbogyó, 10 dkg vaj, 1 kanál reszelt vöröshagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek
A padlizsánt megmossuk, és héjastul hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Közben a vajat habosra keverjük a sóval, a borssal, a reszelt vöröshagymával és a reszelt sajt felével. A padlizsánról leitatjuk a sós levet, majd a grillsütő rácsára fektetjük a szeleteket, és néhány percig sütjük mindkét oldalát. Ha már üveges, akkor mindkét oldalán megpirított, és a sajtos krémmel megkent kenyérszeletekre fektetünk egy-egy darabot, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és az apróra vágott olajbogyóval, majd addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

Fűszeres főzelék
Hozzávalók: 3 kanál olaj, 2 kávéskanál édeskömény, 2 hagyma, 1 kávéskanál chili por, 1 kanál őrölt koriander, 2-3 cm
horvathnemagdi, 2011. október 04. kedd, 16:11
Egyéb padlizsános ételek
olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.

Erdélyi szendvics
30 perc Nehézség: 1 Hozzávalók: 1 hosszúkás padlizsán, 10 dkg reszelt sajt, 1 evőkanál kimagozott olajbogyó, 10 dkg vaj, 1 evőkanál reszelt vöröshagyma, só és törött fekete bors, ízlés szerint, kenyérszeletek
A padlizsánt megmossuk, és héjastul hosszú, vékony szeletekre vágjuk. Megsózzuk, és néhány percig állni hagyjuk. Közben a vajat habosra keverjük a sóval, a borssal, a reszelt vöröshagymával és a reszelt sajt felével. A padlizsánról leitatjuk a sós levet, majd a grillsütő rácsára fektetjük a szeleteket, és néhány percig sütjük mindkét oldalát. Ha már üveges, akkor mindkét oldalán megpirított, és a sajtos krémmel megkent kenyérszeletekre fektetünk egy-egy darabot, megszórjuk a maradék reszelt sajttal és az apróra vágott olajbogyóval, majd addig sütjük, amíg a sajt ráolvad a tetejére.

Fűszeres főzelék
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 2 kávéskanál édeskömény, 2 hagyma, 1 kávéskanál chili por, 1 evőkanál őrölt
macoka65, 2011. október 03. hétfő, 19:53
Képek, videók
Padlizsán.jpg
pacsakute
2018. március 19. hétfő, 21:49
cukkinis- padlizsános.jpg
taszat
2018. január 27. szombat, 18:17
Padlizsán .jpg
pacsakute
2018. január 11. csütörtök, 23:27
Rakott padlizsán
borcsamama
2016. február 09. kedd, 19:35
29-PADLIZSÁN KRÉM.jpg
feketenezsuzsa
2016. február 06. szombat, 16:13
padlizsán.jpg
ildikocsorbane2
2015. október 29. csütörtök, 19:36
padlizsán
taltos1
2015. július 31. péntek, 23:27
Padlizsanos_zakuszka.j pg
irmus
2014. november 08. szombat, 14:34
padlizsán,avokádó,kört e-m
herbert-fam
2014. május 17. szombat, 12:26
tócsni padlizsánnal
soosistvan
2014. május 03. szombat, 19:23
padlizsán.gif
szicu
2014. március 28. péntek, 16:35
Padlizsán színű estélyik.
pacsakute
2014. január 31. péntek, 03:18
A kemény munka értékes,.j
katalin_53
2018. április 18. szerda, 19:37
Értékes gondolatok..
irmus
2017. június 02. péntek, 09:15
Értékesebb.png
sz719eszter
2016. augusztus 14. vasárnap, 12:30
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.