Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 16. csütörtök | 33. hét | 228. nap | 14:17 | Ábrahám
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Restormel-vár
A Restormel-vár középkori normann erőd az angliai Cornwallban, Lostwithiel községtől nem messze. A Fowey folyó partján fekszik és a launcestoni, tintageli és Trematon-vár mellett az egyik legjelentősebb normann erőd a megyében. Restormel tökéletes kör alaprajzáról ismert.
A Restormel-vár egy eredetileg kétszintes, belső várudvarral készült, tökéletesen kör alaprajzú, palából épült shell keep. A helyiségeket a várfal belső oldalára felfűzve alakították ki, mely a 13. századi divat egyik szélsőséges példája volt. Az erődben helyet kapott egy konyha, egy nagyterem, vendégszobák, a várúr magánlakosztálya és egy kápolna is. Vizet egy természetes forrás biztosított. A belső vár egy négyzetes alaprajzú, mára többnyire romos kaputornyon keresztül érhető el. Ez a torony lehetett a vár első, részben kőből épült eleme. Az ezzel szemben álló toronyban kapott helyet a várkápolna. Korábban létezett egy, a külső várudvart szegélyező várfal is, ez azonban nyom nélkül elpusztult. A történelmi feljegyzések szerint egy kútbörtön is létezett, mára azonban ez is megsemmisült.

A vár alaprajza; A - kapu; B - vendégszobák; C - konyha; D - nagyterem; E - a várúr és családja magánlakosztálya; F - kápolna
A vár valószínűleg a normann inváziót követően, 1100 körül épült, építését Baldwin Fitz Turstin helyi főszolgabíró rendelte el. Az eredeti vár egy földhalomvár lehetett, és egy szarvas park közepén kapott helyet. Emellett a Fowey folyó elsődleges átkelőjét felügyelte, mely fontos stratégiai pontnak számított. Később a folyó felsőbb szakaszán építettek egy hidat, így ennek jelentősége csökkent. A helyszín nem a legtökéletesebb egy vár felépítéséhez, ideálisnak bizonyult azonban a nagyobb vadászatok megrendezéséhez, ezért feltételezhető, hogy kiválasztásakor nem csak a stratégiai szempontokat vették figyelembe.
1192 és 1225 között Robert de Cardinham volt a vár ura. Ő rendelte el a belső védőfalak felépítését és a kaputorony kőből történő átépítését, így a vár mai kinézete is neki köszönhető. Ekkoriban alapították a közeli Lostwithie falut is. A vár évekig a Cardinhamok tulajdona volt, akik szívesebben időztek itt, mint korábbi Old Cardinhami várukban. Amikor Andrew de Cardinham lánya, Isolda de Cardinham, hozzáment Thomas de Tracey-hez, Restormel 1264-ig de Tracey tulajdona lett.
A III. Henrik idején kitörő belső harcok során 1264-ben Simon de Montfort, Leicester 6. earlje harc nélkül elfoglalta a várat. Erre válaszul Cornwall korábbi főszolgabírója, Sir Ralph Arundell 1265-ben a vár ellen indult. Isolda de Cardinham végül 1270-ben III. Henrik öccsének és Cornwall earljének, Richárdnak adta a várat. Miután Richárd 1271-ben meghalt, fia, Edmund Restormelt tette meg birtokai gazdasági központjává. Felépíttette a belső termeket, aminek köszönhetően a vár egy kisebbfajta kastéllyá vált, melyben fényűző lakhely és vezetékes víz is volt. Restormel adott otthont az ónbányászok törvényszékének és innen felügyelték a falu jövedelmező ónbányáit is.
Edmund 1299-es halálát követően Restormel az angol királyra szállt, 1337-ben a Cornwalli Hercegség 17 ősi kastélyának (antiqua maneria) egyike lett. Annak ellenére, hogy ritkán használták, Eduárd walesi herceg 1354-ben és 1365-ben is a várba látogatott. Ezek alkalmából a várba hívta hűbéreseit, akik megerősítették neki tett esküjüket. Gascogne elvesztését követően a várból az ingóságokat más főúri rezidenciákra szállították. Várúr hiányában előtérbe került a várgondnokság szerepe és a birtok hatékony gazdálkodásáról vált híressé.
Restormel csupán egyszer vált katonai tevékenység helyszínévé: az angol forradalom idején I. Károly csapatai sikeresen elfoglalták a köztársaságpártiaktól. A király csapatait Sir Richard Grenville, egy helyi nemes vezette, aki már a polgárháború kitörése előtt a fowey-i parlament tagja volt. Grenville 1644. augusztus 21-én rohanta le a várat.
Azt nem tudni, hogy a forradalom győztesei szándékosan rombolták-e le, de 1740-re a várból már csak romok álltak.
1925-ben Cornwall hercege, a később VIII. Eduárd néven trónra lépő Eduárd az államra bízta a várat. A Restormel-vár ma népszerű turisztikai célpont és védett műemlék, melyet az English Heritage gondoz.


schuro, 2017. december 25. hétfő, 21:27
Címkék: Baldwin Fitz Turstin, Amikor Andrew, Ralph Arundell, Miután Richárd, Edmund Restormelt, Cornwalli Hercegség,
Kommentek
Híres kalóztanyák
Port Royal (Jamaika)

Port Royal 1692 körül

A kikötő a bűn megtestesítője, a modern Szodoma volt a XVII. század második felében. Kalózok, bűnözők, örömlányok éltek itt elképesztő gazdagságban és erkölcsi fertőben. Füstös kocsmák, alkoholmámor, komoly bunyók és rengeteg arany. Port Royal a brit kolónia legfontosabb települése volt Jamaikán egészen a XVII. századig, amikor 1692-ben földrengés, majd szökőár elnyelte a helység kétharmadát.

Port Royal egy 1774-es térképen

A kikötő hétezer lelket számlált, ez Boston akkori lakosságához volt mérhető. Az egykori kalóztanya manapság lehangoló halászfalu Kingston repterének tövében.

A Port Royal
schuro, 2018. július 24. kedd, 21:03
A. J. Cronin regénye: Réztábla a kapu alatt
falu tanítónőjétől. Andrew kemény harcot folytat a primitív körülmények, az emberi tudatlanság és a hatósági közöny ellen, miközben a kollégák is rossz szemmel nézik tevékenységét.
Szilikózis-kutatási eredményei révén Londonba hívják, ám a bürokratikus korlátok közé szorított tudományos kutatás helyett inkább magánpraxisba kezd. Fölkapott orvos lesz az egyik előkelő negyedben. A szakmában tapasztalható sarlatánság és pénzhajhász életmód azonban kemény próba elé állítja. Mindez elzülléshez vezet, amikor egy szakmai katasztrófa helyrebillenti az erkölcsi egyensúlyát, megtalálja önmagát.

- A. J. Cronin (1896-1981) népszerű regényének,. a brit, egészen pontosan skót író teljes neve Archibald ​Joseph Cronin. A Glasgow-i Egyetem Orvosi Karára járt, ám tanulmányait félbeszakította az első világháború, amelyben hajósebészként szolgált a Királyi Flottánál. A háború után több kórházban is dolgozott, mígnem 1921-ben megnősült, majd Dél-Walesbe költözött, ahol praktizálni kezdett. Később Londonba
maroka, 2018. július 05. csütörtök, 16:34
Vb-2018 - Tizenegyesgólok után Pogba döntötte el a francia-ausztrál mérkőzést
(1-0).

62.: Tizenegyes a túloldalon is: Umtiti egy beadásnál kézzel ütötte el a labdát. Jedinak higgadtan lőtt a kapuba (1-1).

81.: Szép passzolgatás után Pogba pöckölte 14 méterről, középről kapura a labdát, amely a felső lécről a gólvonal mögé pattant (2-1).Nagy lendülettel kezdett a francia válogatott, pár perc alatt többször eljutott ellenfele kapujáig, akadt védeni valója Ryannek. Negyedóra után némileg kijött a szorításból az ausztrál csapat, de veszélyt csak akkor tudott kialakítani, amikor egy szabadrúgás után Tolisso lábáról a saját kapuja bal alsó sarka felé tartott a labda. Lloris azonban gyorsan reagált, nagyot vetődve mentett. A folytatásban is a franciák irányítottak, az ausztrálok viszont ekkor már jobban szűrték a támadásaikat, melyek így többnyire a 16-os környékén értek véget.

Griezmann a jobb szélen kezdett, Dembélé a balon, és Mbappé - aki 19 és fél évével a vb-k történetének legfiatalabb francia résztvevője - volt a középcsatár, de a felállás menet közben
velemenyezd, 2018. június 16. szombat, 14:11
Az FBI igazgatója csalódottságának adott hangot a minisztériumi vizsgálat eredménye miatt
Wray elmondta: elfogadják és tiszteletben tartják a jelentésben foglaltakat. Az érintettmunkatársakat felelősségre fogják vonni és új, szigorúbb szabályozást dolgoznak ki a sajtóval történő kapcsolattartásra is. Amikor az egyik újságíró azt kérte, egyetlen szóban fejezze ki véleményét a történtekről, az FBI-igazgató azzal válaszolt: csalódott.

A jelentés szerint a tavaly menesztett Comey megsértette az FBI előírásait, amikor Hillary Clinton volt külügyminiszter és demokrata párti elnökjelölt vitatott levelezéséről nyilvánosan beszélt, de nem volt politikailag elfogult.

A jelentés az FBI 2016-ban, Hillary Clinton korábbi elektronikus levelezése ügyében folytatott nyomozását, annak esetleges politikai kötődéseit vizsgálta. AZ FBI-nyomozásnak az volt a célja, hogy feltárja, vajon a Clinton magánszerverén bonyolított levelezés nyomán kerültek-e illetéktelen kezekbe szigorúan titkos információk.

Az igazságügyi minisztériumban és a tárca felügyelete alá tartozó FBI-nál még a jelentés
velemenyezd, 2018. június 15. péntek, 07:04
Amerikai igazságügyi minisztérium: Comey hibázott Hillary Clinton levelezésének ügyében
fogalmazott a jelentés. Hozzátette, hogy alaposan hibáztatható két magas rangú FBI-tisztségviselő, Peter Strzok és Lisa Page is, akiknek levelezéséből kiderült, hogy az akkor még elnökjelölt Donald Trump ellen léptek fel. Page például az egyik mobiltelefon-üzenetében azt írta Strzoknak: " Trump soha az életben nem lesz elnök, igaz-e? Igaz!". Mire Strzok azt válaszolta: "Nem. Nem lesz Meg fogjuk állítani".

A jelentés rámutat arra is, hogy maga Comey szintén gyakran használta magán email-fiókját, amikor kiszivárogtatott információkat.

A minisztériumi vizsgálat ugyanakkor hibáztatja Loretta Lynch volt igazságügyi minisztert is, amiért a választási kampány kellős közepén egy arizonai repülőtér kifutóján megbeszélést folytatott Bill Clinton volt elnökkel, a demokrata párti elnökjelölt férjével. Bár nem fogalmaz meg súlyos bírálatot vele szemben, leszögezi: utólagos magyarázkodásaival Lynch összezavarta a közvéleményt. Az egykori tárcavezető ugyanis később azt nyilatkozta: nem a választási kampányról és
velemenyezd, 2018. június 14. csütörtök, 21:32
Hallgass a szívedre
" Az emberek gyakran figyelmen kívül hagyják ezt az elvet. Azt kérdezik: Mit kaphatok holnap, ha ma elvetem a babszemeimet? A válasz: Nedves babszemecskéket A mag törvénye így szól: Ma ültetsz, és KÉSŐBB aratsz! Ma ültess babszemeket, és szedd le négy hónap múlva a termést. Amikor még mindenki magának termelt, valószínűleg ezt az elvet jobban értették. De manapság az instant levesek korát éljük."

(Andrew Matthews - Hallgass a szívedre)
katrin56, 2018. június 05. kedd, 13:34
Az antarktiszi vizekben élő fókák segítik a jégtakaró olvadásának kutatását
A Kelet-angliai Egyetem és a St. Andrews Egyetem kutatócsoportja 2014-ban hét déli elefántfókát és hét Weddel-fókát látott el olyan műszerekkel, amelyek műholdakon keresztül juttatják el a begyűjtött adatokat a szakembereknek az Amundsen-tenger mély vizeiből.Az antarktiszi tél kilenc hónapja alatt a fókák több mint tízezer merüléséből 150 ezer négyzetkilométernyi területen gyűjtöttek adatokat és küldték a jeleket egészen a vedlési időszak kezdetéig, amikor elvesztették a műszereket - adta hírül a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A műszerek mérték a víz hőmérsékletét és sótartalmát, amikor a fókák a térségben élelem után kutatva mind mélyebbre merültek le.

"Jóval több információt szereztünk a fókák által, mint az összes korábbi, hajók segítségével a térségben végzett kutatással" - mondta Helen Mallett, a Geophysical Research Letters című tudományos folyóiratban közzétett tanulmány vezetőszerzője.

Az adatok értékeléséből kiderült, hogy télen nemcsak vastagabbak a
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 14:31
Ártatlannak vallotta magát a férfi, aki a vád szerint Theresa May meggyilkolására készült
A 20 éves Naa'imur Zakariyah Rahman, aki ellen terrorcselekmény előkészítése címén emeltek vádat, pénteken válaszolt a londoni központi büntetőbíróság - utcája után közkeletű nevén az Old Bailey - eljáró bírói tanácsának kérdéseire videokapcsolaton keresztül, a hírhedt londoni Belmarsh börtönből, ahol novemberi elfogása óta tartják őrizetben.

A pénteki rövid előzetes eljárás során hivatalosan ismertették vele a vádat, amelyet határozottan tagadott.

Rahman ugyanígy tett, amikor a büntetőeljárás első mozzanataként, őrizetbe vétele után a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága elé állt. A magisztrátusi tanács utalta az ügyet az Old Bailey elé további tárgyalásra.

Az ügyészség szerint Rahman, az elsőrendű vádlott - akit 21 éves társával, Mohammed Aqib Imrannal együtt vettek őrizetbe november 28-án - hűséget fogadott az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezetnek, és azt tervezte, hogy pokolgéppel felrobbantja a miniszterelnöki hivatalnak otthon adó kis londoni utca, a
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 12:42
Képek, videók
Afrika keselyű restorant
margoboszi
2014. május 22. csütörtök, 00:33
73710588_2835299_RESTO RAN
kondacsistvanne
2012. október 30. kedd, 20:35
BMP2Restor3.jpg
sztana45
2010. május 25. kedd, 08:15
BMP2Restor2.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
BMP2Restor1.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
William Baldwin 48.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:14
Stephen Baldwin 45.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:13
Daniel Baldwin 51.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:14
Alec Baldwin 53.jpg
farkas1945
2011. március 06. vasárnap, 13:37
Adam Baldwin.jpg
lakcsi
2010. április 21. szerda, 22:11
furman-baldwin-bacio.j pg
emesi
2009. december 28. hétfő, 05:46
baldwin.jpg
ildiko04
2009. május 08. péntek, 20:26
lex_baldwin.jpg
beatrice
2009. március 21. szombat, 19:30
250px-Heston_Baldwin_B ran
beatrice
2009. március 09. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.