Belépés
2018. október 18. csütörtök | 42. hét | 291. nap | 01:02 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A Restormel-vár
A Restormel-vár középkori normann erőd az angliai Cornwallban, Lostwithiel községtől nem messze. A Fowey folyó partján fekszik és a launcestoni, tintageli és Trematon-vár mellett az egyik legjelentősebb normann erőd a megyében. Restormel tökéletes kör alaprajzáról ismert.
A Restormel-vár egy eredetileg kétszintes, belső várudvarral készült, tökéletesen kör alaprajzú, palából épült shell keep. A helyiségeket a várfal belső oldalára felfűzve alakították ki, mely a 13. századi divat egyik szélsőséges példája volt. Az erődben helyet kapott egy konyha, egy nagyterem, vendégszobák, a várúr magánlakosztálya és egy kápolna is. Vizet egy természetes forrás biztosított. A belső vár egy négyzetes alaprajzú, mára többnyire romos kaputornyon keresztül érhető el. Ez a torony lehetett a vár első, részben kőből épült eleme. Az ezzel szemben álló toronyban kapott helyet a várkápolna. Korábban létezett egy, a külső várudvart szegélyező várfal is, ez azonban nyom nélkül elpusztult. A történelmi feljegyzések szerint egy kútbörtön is létezett, mára azonban ez is megsemmisült.

A vár alaprajza; A - kapu; B - vendégszobák; C - konyha; D - nagyterem; E - a várúr és családja magánlakosztálya; F - kápolna
A vár valószínűleg a normann inváziót követően, 1100 körül épült, építését Baldwin Fitz Turstin helyi főszolgabíró rendelte el. Az eredeti vár egy földhalomvár lehetett, és egy szarvas park közepén kapott helyet. Emellett a Fowey folyó elsődleges átkelőjét felügyelte, mely fontos stratégiai pontnak számított. Később a folyó felsőbb szakaszán építettek egy hidat, így ennek jelentősége csökkent. A helyszín nem a legtökéletesebb egy vár felépítéséhez, ideálisnak bizonyult azonban a nagyobb vadászatok megrendezéséhez, ezért feltételezhető, hogy kiválasztásakor nem csak a stratégiai szempontokat vették figyelembe.
1192 és 1225 között Robert de Cardinham volt a vár ura. Ő rendelte el a belső védőfalak felépítését és a kaputorony kőből történő átépítését, így a vár mai kinézete is neki köszönhető. Ekkoriban alapították a közeli Lostwithie falut is. A vár évekig a Cardinhamok tulajdona volt, akik szívesebben időztek itt, mint korábbi Old Cardinhami várukban. Amikor Andrew de Cardinham lánya, Isolda de Cardinham, hozzáment Thomas de Tracey-hez, Restormel 1264-ig de Tracey tulajdona lett.
A III. Henrik idején kitörő belső harcok során 1264-ben Simon de Montfort, Leicester 6. earlje harc nélkül elfoglalta a várat. Erre válaszul Cornwall korábbi főszolgabírója, Sir Ralph Arundell 1265-ben a vár ellen indult. Isolda de Cardinham végül 1270-ben III. Henrik öccsének és Cornwall earljének, Richárdnak adta a várat. Miután Richárd 1271-ben meghalt, fia, Edmund Restormelt tette meg birtokai gazdasági központjává. Felépíttette a belső termeket, aminek köszönhetően a vár egy kisebbfajta kastéllyá vált, melyben fényűző lakhely és vezetékes víz is volt. Restormel adott otthont az ónbányászok törvényszékének és innen felügyelték a falu jövedelmező ónbányáit is.
Edmund 1299-es halálát követően Restormel az angol királyra szállt, 1337-ben a Cornwalli Hercegség 17 ősi kastélyának (antiqua maneria) egyike lett. Annak ellenére, hogy ritkán használták, Eduárd walesi herceg 1354-ben és 1365-ben is a várba látogatott. Ezek alkalmából a várba hívta hűbéreseit, akik megerősítették neki tett esküjüket. Gascogne elvesztését követően a várból az ingóságokat más főúri rezidenciákra szállították. Várúr hiányában előtérbe került a várgondnokság szerepe és a birtok hatékony gazdálkodásáról vált híressé.
Restormel csupán egyszer vált katonai tevékenység helyszínévé: az angol forradalom idején I. Károly csapatai sikeresen elfoglalták a köztársaságpártiaktól. A király csapatait Sir Richard Grenville, egy helyi nemes vezette, aki már a polgárháború kitörése előtt a fowey-i parlament tagja volt. Grenville 1644. augusztus 21-én rohanta le a várat.
Azt nem tudni, hogy a forradalom győztesei szándékosan rombolták-e le, de 1740-re a várból már csak romok álltak.
1925-ben Cornwall hercege, a később VIII. Eduárd néven trónra lépő Eduárd az államra bízta a várat. A Restormel-vár ma népszerű turisztikai célpont és védett műemlék, melyet az English Heritage gondoz.


schuro, 2017. december 25. hétfő, 21:27
Címkék: Baldwin Fitz Turstin, Amikor Andrew, Ralph Arundell, Miután Richárd, Edmund Restormelt, Cornwalli Hercegség,
Kommentek
Szép napot mindenkinek!
Mindannyian saját sorsunk kovácsai vagyunk. Gondolataink körülményeket vonzanak és teremtenek. Ahogyan mi változunk, úgy változnak a körülményeink is... Amíg nem tanuljuk meg a leckéket az eladósodásról, a munkáról, a partnereinkről, addig vagy

a) ugyanannál a leckénél ragadunk le, vagy

b) ugyanazokat a leckéket kapjuk különböző csomagolásokban.

Ilyen az élet! Kis kavicsokkal dobál meg minket - figyelmeztetésképpen. Ha ezeket a kis kavicsokat nem vesszük észre, akkor egy téglával dob meg. Ha a téglát sem vesszük észre, akkor szétzúz egy kősziklával. Ha őszinték vagyunk magunkhoz, akkor láthatjuk, hogy hol nem vettük észre a figyelmeztető jeleket. És akkor még van képünk azt mondani: "Miért pont én...?"

(Andrew Matthews: Hallgass a
kirscha, 2018. október 03. szerda, 08:53
Komoly fenyegetést jelent a kardszárnyú delfinekre a PCB-szennyezés
vegyület beszivárog a talajba, a vizekbe és eljut az óceánba - figyelmeztetett Jean-Pierre Desforges, a dániai Aarhusi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

"Tudjuk, hogy a régi épületekben használt festékekben és tömítőanyagokban is vannak PCB-k, valamint a hajók külső bevonására is PCB-ket használnak, és ha nem megfelelő módon ártalmatlanítják, a toxikus anyagok kikerülhetnek a környezetbe, az épületek lebontásával pedig a PCB-k a levegőbe juthatnak" - sorolta a problémákat a kutató.

Amikor a mérgező vegyület bejut az óceánba, már csak igen keveset lehet tenni, a toxikus anyag nagyon hosszú ideig szennyezi a környezetet.

A tanulmány társszerzője, Ailsa Hall, a brit St. Andrews Egyetem tengeriemlős-kutató csoportjának kutatója hozzátette, hogy számos más probléma is fenyegeti az orkák populációját, köztük olyanok, mint a zaj, az élőhelyük és a táplálékhoz való hozzájutás megváltozása. A kutató szerint ha ezeken a tényezőkön könnyítünk, csökkenthetjük az állatokra nehezedő nyomást, és
velemenyezd, 2018. szeptember 28. péntek, 14:32
Mintegy nyolcmilliárd madár vándorol az Egyesült Államok légterében
négymilliárd madár indult Kanadából az Egyesült Államok területére. Ugyanekkor másik 4,7 milliárd madár hagyja el az Egyesült Államok területét a déli határnál és költözik a trópusokra" - közölte Adriaan Dokter, a Cornell Egyetem ornitológiai laboratóriumának a kutatója.

Tavasszal 3,5 milliárd madár tér vissza délről az Egyesült Államokba és 2,6 milliárd az Egyesült államok északi határain át Kanadába - tette hozzá.

Azaz jóval kevesebb madár tér vissza az őszi migráció után. Ám a kutatók meglepődtek, amikor megállapították, hogy a délről az Egyesült Államokba érkező vándormadarak visszatérési aránya átlag 76 százalék volt a 2103 és 2017 közötti ötéves tanulmányozási időszak alatt, míg az Egyesült Államokban telelő madaraknak csak mintegy 62 százaléka tért vissza Kanadába.

"A közvélekedéssel ellentétben a trópusokon telelő madarak jobban átvészelik a telet, mint az Egyesült Államokban telelők. Annak ellenére, hogy a trópusokra vándorló madarak háromszor-négyszer hosszabb utat tesznek meg, mint
velemenyezd, 2018. szeptember 18. kedd, 18:54
Donald Trump: Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak
Az elnök és a first lady, Melania Trump a pennsylvaniai Shanksville-ben mondott beszédet. Tizenhét évvel ezelőtt itt zuhant le a terroristák által eltérített negyedik repülőgép.

Donald Trump felidézve a történteket emlékeztetett arra, hogy az eltérített repülőgép utasai ellenálltak a terroristáknak. "Ez volt az a pillanat, amikor Amerika visszaütött" - fogalmazott.

Trump ígéretet tett arra: elnökként mindent megtesz, hogy elejét vegye újabb terrorcselekményeknek.

Egy egész nemzet osztozik a gyászban - fogalmazott az elnök és "remek hazafiaknak" nevezve az áldozatokat.

Trump hangsúlyozta, hogy "Amerika jövőjét nem az ellenségeink írják, hanem a hőseink". Ígéretet tett, hogy elnökként minden tőle telhetőt elkövet hasonló terrorcselekménynek megakadályozásáért. "Amerika soha nem adja meg magát a zsarnokságnak" - fogalmazott.

Shanksville-ben zuhant le a United Airlines 93-as számú járata, fedélzetén negyven utassal és a személyzettel. Az utasok, miután észlelték, hogy terroristák
velemenyezd, 2018. szeptember 11. kedd, 19:03
Pál, Krisztus apostola - amerikai filmdráma, 103 perc
2018. augusztus 5. vasárnap 15:03
Andrew Hyatt filmje Krisztus után 67-ben játszódik, amikor a zsarnok Néró felgyújtja Rómát, és aberrált tettét a keresztényekre fogja. Megkezdődik Krisztus követőinek üldözése.
A film története három rétegre épül. Az első a római keresztény gyülekezet élete, reagálása a vészhelyzetre. A közösség két vezetője egy jómódú házaspár, Akvila és Priscilla, akikről Pál apostol is említést tesz Krisztus után 50 körül a Korintusiaknak írt első levelében (16,19). A film utal arra, hogy nem tősgyökeres rómaiak, küldetésként kapták Páltól, hogy jöjjenek a birodalom központjába és alapítsák meg az itteni Egyházat. A második réteg a börtönbe vetett idős Pál és az őt fölkereső evangélista, Lukács kapcsolata. A harmadik pedig a börtön római parancsnoka, Mauritius viszonya a keresztényekhez, amit bonyolít, hogy egyetlen lánya, Célia gyógyíthatatlannak látszó beteg.
Bővebben

Pál, Krisztus apostola,
maroka, 2018. augusztus 05. vasárnap, 16:59
Híres kalóztanyák
Port Royal (Jamaika)

Port Royal 1692 körül

A kikötő a bűn megtestesítője, a modern Szodoma volt a XVII. század második felében. Kalózok, bűnözők, örömlányok éltek itt elképesztő gazdagságban és erkölcsi fertőben. Füstös kocsmák, alkoholmámor, komoly bunyók és rengeteg arany. Port Royal a brit kolónia legfontosabb települése volt Jamaikán egészen a XVII. századig, amikor 1692-ben földrengés, majd szökőár elnyelte a helység kétharmadát.

Port Royal egy 1774-es térképen

A kikötő hétezer lelket számlált, ez Boston akkori lakosságához volt mérhető. Az egykori kalóztanya manapság lehangoló halászfalu Kingston repterének tövében.

A Port Royal
schuro, 2018. július 24. kedd, 21:03
A. J. Cronin regénye: Réztábla a kapu alatt
falu tanítónőjétől. Andrew kemény harcot folytat a primitív körülmények, az emberi tudatlanság és a hatósági közöny ellen, miközben a kollégák is rossz szemmel nézik tevékenységét.
Szilikózis-kutatási eredményei révén Londonba hívják, ám a bürokratikus korlátok közé szorított tudományos kutatás helyett inkább magánpraxisba kezd. Fölkapott orvos lesz az egyik előkelő negyedben. A szakmában tapasztalható sarlatánság és pénzhajhász életmód azonban kemény próba elé állítja. Mindez elzülléshez vezet, amikor egy szakmai katasztrófa helyrebillenti az erkölcsi egyensúlyát, megtalálja önmagát.

- A. J. Cronin (1896-1981) népszerű regényének,. a brit, egészen pontosan skót író teljes neve Archibald ​Joseph Cronin. A Glasgow-i Egyetem Orvosi Karára járt, ám tanulmányait félbeszakította az első világháború, amelyben hajósebészként szolgált a Királyi Flottánál. A háború után több kórházban is dolgozott, mígnem 1921-ben megnősült, majd Dél-Walesbe költözött, ahol praktizálni kezdett. Később Londonba
maroka, 2018. július 05. csütörtök, 16:34
Vb-2018 - Tizenegyesgólok után Pogba döntötte el a francia-ausztrál mérkőzést
(1-0).

62.: Tizenegyes a túloldalon is: Umtiti egy beadásnál kézzel ütötte el a labdát. Jedinak higgadtan lőtt a kapuba (1-1).

81.: Szép passzolgatás után Pogba pöckölte 14 méterről, középről kapura a labdát, amely a felső lécről a gólvonal mögé pattant (2-1).Nagy lendülettel kezdett a francia válogatott, pár perc alatt többször eljutott ellenfele kapujáig, akadt védeni valója Ryannek. Negyedóra után némileg kijött a szorításból az ausztrál csapat, de veszélyt csak akkor tudott kialakítani, amikor egy szabadrúgás után Tolisso lábáról a saját kapuja bal alsó sarka felé tartott a labda. Lloris azonban gyorsan reagált, nagyot vetődve mentett. A folytatásban is a franciák irányítottak, az ausztrálok viszont ekkor már jobban szűrték a támadásaikat, melyek így többnyire a 16-os környékén értek véget.

Griezmann a jobb szélen kezdett, Dembélé a balon, és Mbappé - aki 19 és fél évével a vb-k történetének legfiatalabb francia résztvevője - volt a középcsatár, de a felállás menet közben
velemenyezd, 2018. június 16. szombat, 14:11
Képek, videók
Afrika keselyű restorant
margoboszi
2014. május 22. csütörtök, 00:33
73710588_2835299_RESTO RAN
kondacsistvanne
2012. október 30. kedd, 20:35
BMP2Restor3.jpg
sztana45
2010. május 25. kedd, 08:15
BMP2Restor2.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
BMP2Restor1.jpg
sztana45
2010. május 03. hétfő, 22:54
William Baldwin 48.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:14
Stephen Baldwin 45.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 11:13
Daniel Baldwin 51.jpg
farkas1945
2011. március 07. hétfő, 10:14
Alec Baldwin 53.jpg
farkas1945
2011. március 06. vasárnap, 13:37
Adam Baldwin.jpg
lakcsi
2010. április 21. szerda, 22:11
furman-baldwin-bacio.j pg
emesi
2009. december 28. hétfő, 05:46
baldwin.jpg
ildiko04
2009. május 08. péntek, 20:26
lex_baldwin.jpg
beatrice
2009. március 21. szombat, 19:30
250px-Heston_Baldwin_B ran
beatrice
2009. március 09. hétfő, 20:35
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.