Regisztráció  Belépés
2018. augusztus 14. kedd | 33. hét | 226. nap | 10:58 | Marcell
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - A terrorizmus elleni küzdelem és a katalán válság fordította a legtöbb figyelmet Belgiumra 2017-be
Egy évvel a brüsszeli terrortámadásokat követően továbbra is jelentős a terrorveszély Belgiumban, miközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ma már nem csak támogató, hanem az ihlet, a lelkesedés forrásává vált - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter márciusban.

Elmondta, Belgium biztonságosabb, mint egy évvel korábban a brüsszeli nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő, márciusi terrortámadások idején volt, de a terrorfenyegetettségi fokozat továbbra is a hármas, "súlyos" fokozaton marad.

Március 22-én a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg az egy évvel korábban elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról. Felavatták az áldozatok emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Március végén járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Az autót vezető, francia állampolgárságú, észak-afrikai származású férfit előállították, az incidensben senki sem sérült meg. Június közepén egy fiatalember a belga főváros központi pályaudvarán merényletkísérletet hajtott végre "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően. A pénztáraknál működésbe hozta a hátizsákjában lévő robbanószerkezetet, a közelben járőröző katonák azonban meglőtték, később belehalt sérüléseibe. A támadásban más nem sebesült meg. Augusztus végén Brüsszel központjában egy belga állampolgárságú, szomáliai származású merénylő "Allahu Akbar-t" kiabálva késsel rátámadt három járőröző katonára. A férfit a katonák meglőtték, aki a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire.

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be október közepén, hogy Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam szócsövének tartott Aamák hírügynökség. A dzsihadista szervezet legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domain nevet Belgiumban.

December közepén, a védelmet ellátó ügyvéd kérésére februárra halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

Törökország és Belgium között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódóan alakult ki diplomáciai feszültség tavasszal. Ankara március közepén azzal vádolta meg Belgiumot, hogy Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár támogatja a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Charles Michel belga kormányfő kiállt az államtitkár mellett és leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett". Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít.

A belga hatóságok a Brüsszel közterületein táborozó migránsok körében egyre sűrűbben folytattak ellenőrzéseket. Brüsszel északi pályaudvarának környékén és a közelben található Maximilien parkban több mint 500, a hatóságok előtt ismeretlen, gyakran iratok nélküli, főként Szudánból és Eritreából érkezett migráns sátortáborozik. A parkban hónapok óta tartózkodók nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. Az év folyamán számos esetet jelentettek a tengeri kikötők környékén, ahol a bevándorlók hajókra próbálnak felkapaszkodni, hogy azokkal Nagy-Britanniába jussanak.

Miután Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, különböző bűncselekmények vádjával eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak. Madrid előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Puigdemont és feloszlatott kabinetjének négy tagja önként feladta magát a rendőrségen. A kötelező uniós eljárás megkezdését a belga hatóságok többször elhalasztották, végül december közepén lezárták az eljárást, mivel a spanyol hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot. Puigdemont közölte, egyelőre Belgiumban maradnak és onnan folytatják kampánytevékenységüket.

A katalán vezetők érkezését követően feszültség alakult ki a belga kormánypártok között, miután a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség (N-VA), amely Belgium északi felének, Flandriának a függetlenségéért küzd, bejelentette, hogy rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel. A miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 07:10
Címkék: Iszlám Állam, Charles Michel, Allahu Akbar, Allahu Akbar-t, Egyesült Államok, Salah Abdeslam,
Kommentek
Az EU az orosz börtönben éhségsztrájkoló ukrán rendező megfelelő kezelésére szólította fel Moszkvát
"Jelentések szerint Oleh Szencov egészségügyi állapota gyorsan romlik. Oroszországnak megfelelő ellátásban kell részesítenie az Emberi Jogok Európai Bíróságának július 25-i átmeneti rendelkezésével összhangban" - írta közleményében Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

Az EU emellett felszólította Moszkvát a törvénytelenül őrizetbe vett ukrán állampolgárok mindegyikének haladéktalan szabadon bocsátására.

Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az Oroszország által Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten, ahonnan Szibériába hurcolták. 2015 augusztusában terrorizmus vádjával 20 év fegyházbüntetésre ítélték. Szencov nem ismerte el bűnösségét. Kijev szerint koholt vádak alapján ítélték el.

A rendező május 14-én kezdett határidő nélküli éhségsztrájkot, követelve 64, Oroszországban szerinte politikai okokból bebörtönzött ukrán szabadon bocsátását. Saját magának nem kért szabadságot.
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 12:17
Medvegyev: gazdasági háború meghirdetéséhez lesz hasonlítható az amerikai szankciók kiterjesztése
"Nem szeretném kommentálni a leendő szankciókról szóló szóbeszédeket, de egyet elmondhatok: ha valami olyasmi történik, mint a banki tevékenység vagy valamely deviza használatának betiltása, akkor az egyenesen gazdasági háború meghirdetéseként lesz majd értékelhető. És erre a háborúra elkerülhetetlenül szükség lesz majd reagálni - gazdasági módszerekkel, politikai módszerekkel, szükség esetén pedig egyéb módszerekkel is. Amerikai barátainknak ezt meg kell érteniük " - fogalmazott Medvegyev az orosz Távol-Kelet ás a Bajkál régiójának fejlesztéséért felelős kormánybizottság ülésén.

A kormányfő álláspontja szerint a már életbe léptetett és nemrégiben meghirdetett szankciók célja Oroszország gazdasági erejének korlátozása, az ország "eltávolítása az erős konkurensek közül a nemzetközi mezőnyben". Mint mondta, Moszkva az elmúlt száz év során, vagyis már a szovjet korszak óta folyamatos szankciós nyomás alatt élt. Elismerte, hogy a gazdasági büntetőintézkedések hatást gyakorolnak a gazdaság közérzetére
velemenyezd, 2018. augusztus 10. péntek, 10:37
Kijev intézkedésre sürgeti Moszkvát a válságos állapotba került éhségsztrájkoló ukrán filmrendező megmentése ér
Az ombudsman erről csütörtökön írt Facebook-oldalán. Denyiszova szavai szerint az ukrán fél kész lenne Szencov esetében bármilyen megoldásra, hogy fogolycsere útján a rendező visszanyerje szabadságát. Oroszország viszont a fogolycsere lehetőségét elutasítja, mert Szencovot saját állampolgárának tekinti.

A kegyelmi kérvényt, amelyet a filmrendező édesanyja írt július közepén Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, átadták megvizsgálásra egy különbizottságnak.

Szencov unokatestvére szerdán hozta nyilvánosságra a Facebookon, hogy a filmrendező hozzá eljuttatott legutolsó levelében azt írta: "érzi, hogy már közeleg a vég". Natalja Kaplan arról számolt be, hogy Szencov szinte már fel sem kel az ágyból.

A héten a bebörtönzött rendező ügyvédje, Dmitro Gyinze, aki a napokban látogatta meg, arról adott hírt, hogy védence nincs jól, pulzusszáma nagyon alacsony, a szíve percenként 40-et ver, és vérszegénység is fellépett nála. Az orosz hatóságok viszont továbbra is azt állítják, hogy állapota
velemenyezd, 2018. augusztus 09. csütörtök, 15:42
Hazaszállították az Afganisztánban öngyilkos merényletben meghalt cseh katonák holttestét
Afganisztán keleti részén, a Bagram támaszpont közelében elkövetett öngyilkos robbanásos merényletben őrjáratban lévő három cseh katona vesztette életét, két afgán és egy amerikai katona pedig megsebesült.

A védelmi miniszter a repülőtéren, majd a prágai katonai kórházban lezajlott ünnepélyes aktus után újságírók előtt kijelentette: a három katona tragikus halála semmit sem változtat Csehország azon álláspontján, hogy továbbra is aktívan kivegye részét a terrorizmus elleni harcból. Lubomír Metnar közölte: néhány héten belül Afganisztánba látogat és felkeresi a NATO kötelékében ott szolgálatot teljesítő cseh katonákat.

A bagrami támaszponton jelenleg 250 cseh katona teljesít szolgálatot. A mostani három áldozattal a cseh hadsereg 1989 utáni külföldi missziói során már 28 katonáját veszítette el.

A tragikus esemény kapcsán Csehországban újra fellángolt a politikai és a társadalmi vita arról, hogy szükség van-e a cseh katonák részvételére a külföldi missziókban. A kormányzat és a politikai
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 20:10
Donald Trump levelet küldött Vlagyimir Putyinnak
"Megtiszteltetést jelentett, hogy átadhattam DonaldTrump elnök levelét Vlagyimir Putyin elnöknek" - fogalmazott a kentuckyi szenátor.

A levél - mint aTwitter-üzenetbőé kitűnt -a két vezető közötti "további megbeszélések" fontosságát hangsúlyozta, kiemelve, hogy olyan területeken lehetne együttműködni, mint a terrorizmus elleni küzdelem, a két ország törvényhozói közötti párbeszéd erősítése és a kulturális csere felújítása.

A Fehér Ház egyelőre nem kommentálta Rand Paul közleményét.

A kentuckyi szenátor a napokban tett látogatást Moszkvában amerikai törvényhozók küldöttsége élén. Donald Trump elnök levelét orosz partnereinek adta át, mivel Vlagyimir Putyin nem tartózkodott Moszkvában.

Rand Paul hétfőn azt jelentette be, hogy orosz törvényhozók küldöttsége elfogadta a meghívást az amerikai törvényhozásba.

A szenátor az amerikai elnök Oroszországgal kapcsolatos politikájának egyik legfőbb támogatója. Júliusban, Donald Trump és Vlagyimir Putyin helsinki csúcstalálkozója előtt
velemenyezd, 2018. augusztus 08. szerda, 17:20
A Fehér Ház bejelentette az Irán elleni szankciók megújítását
A hétfőn kora délután kiadott közleményben az amerikai elnök leszögezte: "politikánk az iráni diktatúra -a terrorizmust támogató, a Közel-Keleten ésmásutt folytatott -agressziójának világos értékelésén alapszik".

A közleményben Donald Trump megismételte korábbi álláspontját, miszerint a 2015-ben kötött nemzetközi egyezmény, amely Irán nukleáris programjának befagyasztásáért cserében feloldotta a szankciókat, "szörnyűséges, egyoldalú megállapodás" volt. Hozzátette, hogy ennek következtében az iráni kormányzathatalmas összegűpénzre tett szert, amelyet a Közel-Kelet konfliktusainak szítására használt.

A Fehér Ház által nyilvánosságra hozott elnöki rendelet 21 pontban és több alpontban rögzítve sorolta fel az egyes büntető intézkedéseket.

A döntés bejelentésére három hónappal azt követően került sor, hogy májusban az amerikai elnök egyoldalúan felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap este Szingapúrból visszatérőben a
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 20:24
Amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó: Teheránnak tárgyalóasztalhoz kell ülnie Washingtonnal
Az amerikai szankciók életbe lépése előtt néhány órával Bolton leszögezte: "ha Irán valóban komoly volna, akkor leülne a tárgyalóasztalhoz. Majd meglátjuk, így lesz-e vagy sem".

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint Iránnak meg kellene ragadnia a Donald Trump elnök kínálta lehetőséget a tárgyalásra, de ehhez "teljes mértékben és valóban ellenőrizhetően" fel kell adniuk atomfegyver-, és ballisztikusrakéta-programjukat. Bolton szerint a 2015-ben kimunkált többhatalmi atomalkuban rögzített feltételek "nem igazán kielégítőek".

A tanácsadó megerősítette, hogy Washington a szankciók bevezetése ellenére sem akar rendszerváltozást Iránban. "Mi példa nélkül álló nyomásgyakorlást akarunk annak érdekében, hogy Irán változtasson a magatartásán. De ennek mindezideig nem mutatták jelét sem" - fogalmazott.

A Fox televízió riporterének kérdésére, amely azt firtatta, vajon miért nem akar Washington rendszerváltozást Iránban, miközben iráni utcákon a kormány ellen tüntetnek, John Bolton azt
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 19:24
Harmadik országban találkozhatnak az orosz és az amerikai szenátus külügyi bizottságai
külügyi bizottságát jelenleg a republikánus Bob Corker vezeti, aki bejelentette, hogy nem kívánja újrajelöltetni magát a novemberi választásra. Az új összetételű testület csak januárban ül majd össze.

Koszacsov szerint a külügyi bizottságok találkozójának naprendjén a hadászati stabilitásról és a fegyverzetellenőrzésről folytatott párbeszéd felújítása szerepelne. Emellett a két ország szenátorai megbeszélhetnék azt is, hogy hogyan ösztönözzék a szaktárcák és intézmények közötti párbeszédet a terrorizmus elleni harcról, a kiberbiztonságról, valamint arról, hogy a szankciók által meghatározott feltételek között hogyan folytatható a kereskedelmi és gazdasági együttműködés. A megbeszélés lehetséges témái között sorolta fel az olyan regionális problémákat is, mint a Szíria, Irán és Észak-Korea körül kialakult helyzet.

Konsztantyin Koszacsov úgy vélekedett, hogy az Oroszország ellen bevezetett amerikai szankciók akadályozzák ugyan a kétoldalú viszonyt, de nem jelentenek okot a kapcsolatok
velemenyezd, 2018. augusztus 06. hétfő, 14:51
Képek, videók
terrorizmus.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 16:12
Putyin- terrorizmus.png
agica2004
2015. december 12. szombat, 22:27
a terrorizmus új formája
ninetta
2007. április 11. szerda, 13:39
Az iszlám állam bevezeti
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:09
Thomas Charles (1).jpg
katalin_53
2018. június 26. kedd, 15:22
Charles de Gaulle - közép
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:56
Charles Francis Haanel -
sanci81
2018. január 22. hétfő, 17:43
Algernon Charles Swinburn
sanci81
2018. január 15. hétfő, 18:44
Charles Martin idézet...
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 19:04
repülés-Charles Lindbergh
agica2004
2017. július 14. péntek, 13:24
Charles Chaplin.jpg
katalinkohut
2017. május 16. kedd, 13:08
Charles-Károly híd Csehor
pacsakute
2016. március 11. péntek, 20:33
Charles Wysocki.jpg
durcimarcika
2015. október 12. hétfő, 12:23
Charles Bukowski.jpg
bbbarbara
2015. február 01. vasárnap, 19:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.