Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:47 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - A terrorizmus elleni küzdelem és a katalán válság fordította a legtöbb figyelmet Belgiumra 2017-be
Egy évvel a brüsszeli terrortámadásokat követően továbbra is jelentős a terrorveszély Belgiumban, miközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ma már nem csak támogató, hanem az ihlet, a lelkesedés forrásává vált - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter márciusban.

Elmondta, Belgium biztonságosabb, mint egy évvel korábban a brüsszeli nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő, márciusi terrortámadások idején volt, de a terrorfenyegetettségi fokozat továbbra is a hármas, "súlyos" fokozaton marad.

Március 22-én a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg az egy évvel korábban elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról. Felavatták az áldozatok emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Március végén járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Az autót vezető, francia állampolgárságú, észak-afrikai származású férfit előállították, az incidensben senki sem sérült meg. Június közepén egy fiatalember a belga főváros központi pályaudvarán merényletkísérletet hajtott végre "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően. A pénztáraknál működésbe hozta a hátizsákjában lévő robbanószerkezetet, a közelben járőröző katonák azonban meglőtték, később belehalt sérüléseibe. A támadásban más nem sebesült meg. Augusztus végén Brüsszel központjában egy belga állampolgárságú, szomáliai származású merénylő "Allahu Akbar-t" kiabálva késsel rátámadt három járőröző katonára. A férfit a katonák meglőtték, aki a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire.

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be október közepén, hogy Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam szócsövének tartott Aamák hírügynökség. A dzsihadista szervezet legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domain nevet Belgiumban.

December közepén, a védelmet ellátó ügyvéd kérésére februárra halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

Törökország és Belgium között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódóan alakult ki diplomáciai feszültség tavasszal. Ankara március közepén azzal vádolta meg Belgiumot, hogy Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár támogatja a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Charles Michel belga kormányfő kiállt az államtitkár mellett és leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett". Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít.

A belga hatóságok a Brüsszel közterületein táborozó migránsok körében egyre sűrűbben folytattak ellenőrzéseket. Brüsszel északi pályaudvarának környékén és a közelben található Maximilien parkban több mint 500, a hatóságok előtt ismeretlen, gyakran iratok nélküli, főként Szudánból és Eritreából érkezett migráns sátortáborozik. A parkban hónapok óta tartózkodók nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. Az év folyamán számos esetet jelentettek a tengeri kikötők környékén, ahol a bevándorlók hajókra próbálnak felkapaszkodni, hogy azokkal Nagy-Britanniába jussanak.

Miután Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, különböző bűncselekmények vádjával eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak. Madrid előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Puigdemont és feloszlatott kabinetjének négy tagja önként feladta magát a rendőrségen. A kötelező uniós eljárás megkezdését a belga hatóságok többször elhalasztották, végül december közepén lezárták az eljárást, mivel a spanyol hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot. Puigdemont közölte, egyelőre Belgiumban maradnak és onnan folytatják kampánytevékenységüket.

A katalán vezetők érkezését követően feszültség alakult ki a belga kormánypártok között, miután a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség (N-VA), amely Belgium északi felének, Flandriának a függetlenségéért küzd, bejelentette, hogy rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel. A miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 07:10
Címkék: Iszlám Állam, Charles Michel, Allahu Akbar, Allahu Akbar-t, Egyesült Államok, Salah Abdeslam,
Kommentek
Dragnea: a román szociáldemokraták nem hagyják kormányukat jogtalanul félreállítani
A kormánypárt vezetője a PSD vezetőségi ülése után reagált arra, hogy múlt héten Ludovic Orban, az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke bűnvádi feljelentést tett ellene és Viorica Dancila kormányfő ellen. A PSD szerint ugyanis a feljelentés célja az, hogy az ügyészség egy esetleges bűnvádi eljárása ürügyet és jogi lehetőséget teremtsen a jobboldali államfő számára, hogy felfüggessze tisztségéből a miniszterelnököt.

A PSD csaknem valamennyi területi szervezete és számos vezetője éles támadást intézett a napokban Klaus Iohannis államfő ellen, akit a feljelentés értelmi szerzőjének tartanak, azt feltételezve róla, hogy az ügyészséget akarja felhasználni politikai ellenfele eltávolítására, főleg azután, hogy szerintük egyszer már eredményesen bevetette ezt a stratégiát PSD egy korábbi miniszterelnöke, Victor Ponta esetében.

Dragnea hétfőn megerősítette: a pártban az is felmerült, hogy nagyszabású tömegdemonstrációt szervezzenek a Dancila-kabinet támogatására. Hozzátette: egyelőre erről
velemenyezd, 2018. május 21. hétfő, 14:51
A terrorizmus fogalmának kibővítéséről hoztak törvényt Romániában, az RMDSZ visszaélésektől tart
A törvénymódosítás elvileg a Európai Bizottság terrorizmusellenes irányelvét hivatott a román jogrendbe ültetni, hogy büntethetők legyenek a terrorizmussal kapcsolatba hozható összeesküvések, kiképzések, utazások és pénzgyűjtések.

A törvényjavaslat indoklása szerint Romániának az időszerű fenyegetésekhez kell igazítania a terrorizmus elleni törvényét. A kezdeményezők egyebek mellett megállapítják: Európa műveleti területté vált, hiszen a migrációs hullámokat kihasználó, a konfliktusövezetek felé tartó, vagy onnan érkező terroristák mindenütt biztonsági kockázatot jelentenek.

Miután a terrorizmus meghatározásának pontosítását célzó indítványát elvetették, az RMDSZ a tervezet ellen voksolt.

Márton Árpád frakcióvezető-helyettes szerint az RMDSZ is támogatja a terrorizmus elleni harcot, de attól tart, hogy a terrorizmus fogalmának pontatlan meghatározása visszaélésekre ad lehetőséget, amit a magyar közösség ellen fognak fordítani a román hatóságok.

"A terrorizmus meghatározása zavaros,
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 14:51
Éhségsztrájkot kezdett az Oroszországban terrorizmus vádjával elítélt ukrán rendező
Szencovot 2014 májusában vették őrizetbe az orosz titkosszolgálatok az Ukrajnától önkényesen Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten. Az ukrán rendezőt 2015 augusztusában 20 év szigorított fegyházbüntetésre ítélték a dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városában terrorcselekmények megszervezésének vádjával. Szencov nem ismerte el bűnösségét. A Krím orosz annektálásával civil aktivistaként szembeszegülő rendezőt az elmúlt csaknem három évben többször szállították át egyik orosz börtönből a másikba, jelenleg az északnyugat-szibériai Jamal-Nyenyec Autonóm Körzetben lévő Labitnangi városában raboskodik.Az ukrán médiában megjelent híradások szerint ügyvédje, Dmitro Gyinz arról számolt be, hogy felkereste védencét a börtönben, aki egy kézzel írt papírt adott át neki. Ebben a rendező kijelenti, hogy éhségsztrájkot kezd, és addig folytatja, amíg szabadon nem engedik valamennyi Oroszországban fogva tartott ukrán politikai elítéltet, összesen 64 embert. Szencov név szerint nem nevezett meg senkit, és
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 13:41
Az Európai Bizottság az uniós vízumrendszer adatbázisának fejlesztését javasolja
tartózkodásra jogosító vízum vagy tartózkodási engedély, és jogszerű birtokosa használja-e.

A rendszer hatékonyabb kiutasítási eljárásokat tesz lehetővé, ugyanis az adatbázis a vízumkérelmező úti okmányának másolatait is tartalmazni fogja. Ez megkönnyíti majd az okmányokkal nem rendelkező, illegális migránsok azonosítását és visszaküldését. Végezetül pedig, a bűnüldöző hatóságok és az Európai Unió rendőri együttműködést koordináló szervezete, az Europol szélesebb körű hozzáférést kapnak a rendszerhez a terrorizmussal kapcsolatba hozható, vagy más bűncselekmények megelőzése, felderítése vagy nyomozása céljából - közölte az uniós biztos.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint a vízuminformációs rendszer az EU külső határain dolgozó határőröket és a világ különböző pontjain működő tagállami konzulátusokat összekötő uniós adatbázis. A vízumkibocsátó hatóságok számára alapvető információkat nyújt a rövid idejű tartózkodásra jogosító schengeni vízumot kérelmező személyekről, miközben lehetővé teszi a
velemenyezd, 2018. május 16. szerda, 12:52
A HRW szerint Törökországban az egyetemi tanárok elbocsátásával "a félelem légköre" alakul ki
interjúalanyai kijelentették, hogy a török egyetemek már nem a kreatív gondolkodás és viták helyszínei többé.

Idén március 22. óta 35 tüntető egyetemi hallgatót vett őrizetbe a rendőrség Isztambulban. Tizennégyüket előzetes letartóztatásba is helyezték - emelte ki a HRW.

A jogvédő szervezet azt írta, hogy a török kormány a puccskísérlet után a megfelelő eljárás nélkül hajtott végre tömeges elbocsátásokat az egyetemi tanárok körében, kétségbe vonhatóan azt állítva, hogy az érintetteknek közük van a terrorizmushoz, illetve az összeesküvéshez. Sokak ellen hasonló "koholt" vádakkal eljárás is indult - tette hozza a HRW.

A HRW úgy tudja, hogy a puccskísérlet óta több mint 5800 tanárt küldtek el az állami egyetemekről, a kormány által felállított bizottság pedig lassan bírálja el a jogorvoslati kérelmeket. A munka nélkül maradt tanárok közül sokan képtelenek voltak állást találni a magánszférában. Egyes esetekben a hatóságok megfosztották őket társadalombiztosításuktól, útlevelüktől és
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 16:14
Terrorizmus - MI5-főnök: az Iszlám Állam Európában készülhet merényletekre
Andrew Parker, aki egy berlini biztonságpolitikai konferencián szólalt fel, az MI5 által Londonban ismertetett beszédében elmondta: a londoni Westminster hídon tavaly márciusban elkövetett gázolásos és késeléses merénylet óta - amelyben öten haltak meg, köztük egy rendőr - a brit elhárító szolgálatok tizenkét nagy-britanniai merényletterv végrehajtását akadályozták meg.

Parker szerint jóllehet az Iszlám Államot sikerült szinte teljesen kiszorítani szíriai és iraki fészkeiből, a szervezet igyekszik átcsoportosítani tevékenységét, és a vele szembeni fellépéshez még évekig tartó folyamatos nemzetközi biztonsági együttműködésre lesz szükség.

Nagy-Britanniában a westminsteri támadással együtt tavaly öt terrorcselekményt hajtottak végre, ezeknek 36 halálos áldozatuk volt. A legsúlyosabb merénylet tavaly májusban, egy manchesteri popkoncert helyszínén történt, ahol egy öngyilkos iszlamista merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyereket megölve.

Hétfői beszédében az MI5
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 15:14
KKM: nincs magyar érintettje a párizsi terrortámadásnak
"A leghatározottabban elítéljük ezt az aljas merényletet, amely ismét mutatja, hogy a terrorizmus jelen van kontinensünkön, és folyamatos fenyegetést jelent az Európában élők számára. A kormány ezért minden lehetséges eszközzel fellép a magyar polgárok biztonsága érdekében, és szövetségeseink is mindig számíthatnak ránk a terrorizmus elleni harcban" - írta a minisztérium.

A francia fővárosban szombaton késő este késes támadás történt. A merénylő "Allahu akbárt" (Allah a legnagyobb) kiáltozva válogatás nélkül rontott neki késsel a járókelőknek, de a gyorsan beavatkozó rendőrség agyonlőtte. Sajtóértesülések szerint a csecsenföldi születésű férfi halálra sebzett egy járókelőt, négyet megsebesített; kettőt közülük súlyosan, állapotuk válságos.

Az esetet a francia hatóságok terrorista támadásnak minősítették.

A KKM a közleményében az áldozat hozzátartozóinak őszinte együttérzését fejezte ki, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kívánt.
velemenyezd, 2018. május 14. hétfő, 11:40
Eurojus: áfacsalásban érintett bűnszervezet 57 tagját leplezték le négy uniós országban
Az európai uniós országok illetékes hatóságainak a terrorizmus, valamint a több uniós tagállamot érintő súlyos és szervezett bűncselekmények felderítésében segítő, hágai központú uniós szervezet tájékoztatása szerint a bűnözői csoport Magyarországon, Belgiumban, Bulgáriában, Németországban, Spanyolországban, Olaszországban, Portugáliában és Romániában tevékenykedett.

Tagjai főként német, spanyol, olasz és portugál állampolgárok, akik Európát átívelő számítógépes hálózatot hoztak létre annak érdekében, hogy máshová irányítsák a Spanyolországban a jogellenesen létre hozott profitot. A bűnözőknek sikerült elkerülniük a spanyolországi áfa-befizetéseket, az áfa-visszatérítéseket pedig a más tagállamokban létrehozott vállalatokon keresztül, azok hamis üzleti tevékenységének színlelésével igényelték vissza.

A nyolc érintett tagállam hatóságainak bevonásával április végén egy időben több, mint száz házkutatást hajtottak végre, ami Belgiumban és Portugáliában egy-egy, Németországban 3, Spanyolországban
velemenyezd, 2018. május 04. péntek, 15:51
Képek, videók
terrorizmus.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 16:12
Putyin- terrorizmus.png
agica2004
2015. december 12. szombat, 22:27
a terrorizmus új formája
ninetta
2007. április 11. szerda, 13:39
Az iszlám állam bevezeti
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:09
Charles de Gaulle - közép
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:56
Charles Francis Haanel -
sanci81
2018. január 22. hétfő, 17:43
Algernon Charles Swinburn
sanci81
2018. január 15. hétfő, 18:44
Charles Martin idézet...
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 19:04
repülés-Charles Lindbergh
agica2004
2017. július 14. péntek, 13:24
Charles Chaplin.jpg
katalinkohut
2017. május 16. kedd, 13:08
6ra Wheatstone_Charles.jp
gabfe
2017. február 27. hétfő, 17:58
Charles-Károly híd Csehor
pacsakute
2016. március 11. péntek, 20:33
Charles Wysocki.jpg
durcimarcika
2015. október 12. hétfő, 12:23
Charles Bukowski.jpg
bbbarbara
2015. február 01. vasárnap, 19:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.