Belépés
2018. október 17. szerda | 42. hét | 290. nap | 03:04 | Hedvig
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Évértékelő - A terrorizmus elleni küzdelem és a katalán válság fordította a legtöbb figyelmet Belgiumra 2017-be
Egy évvel a brüsszeli terrortámadásokat követően továbbra is jelentős a terrorveszély Belgiumban, miközben az Iszlám Állam nevű terrorszervezet ma már nem csak támogató, hanem az ihlet, a lelkesedés forrásává vált - jelentette ki Jan Jambon belga belügyminiszter márciusban.

Elmondta, Belgium biztonságosabb, mint egy évvel korábban a brüsszeli nemzetközi repülőtéren és a metróállomáson elkövetett, 32 halálos áldozatot követelő, márciusi terrortámadások idején volt, de a terrorfenyegetettségi fokozat továbbra is a hármas, "súlyos" fokozaton marad.

Március 22-én a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és a Maelbeek metrómegállónál Fülöp belga király, Charles Michel belga miniszterelnök és az elhunytak hozzátartozóinak részvételével emlékeztek meg az egy évvel korábban elkövetett robbantások 32 halálos áldozatáról. Felavatták az áldozatok emlékművét is az uniós központi intézményeknek otthont adó épületeknél található Schuman tér közelében.

Március végén járókelők közé hajtott egy autós az észak-belgiumi Antwerpen egyik belvárosi sétálóutcájában. Az autót vezető, francia állampolgárságú, észak-afrikai származású férfit előállították, az incidensben senki sem sérült meg. Június közepén egy fiatalember a belga főváros központi pályaudvarán merényletkísérletet hajtott végre "Allahu Akbar!" (Allah a leghatalmasabb) kiáltást követően. A pénztáraknál működésbe hozta a hátizsákjában lévő robbanószerkezetet, a közelben járőröző katonák azonban meglőtték, később belehalt sérüléseibe. A támadásban más nem sebesült meg. Augusztus végén Brüsszel központjában egy belga állampolgárságú, szomáliai származású merénylő "Allahu Akbar-t" kiabálva késsel rátámadt három járőröző katonára. A férfit a katonák meglőtték, aki a kórházba szállítása után belehalt sebesüléseibe. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet azt állította, hogy a támadás válasz volt az Egyesült Államok vezette koalíciós erők Szíriában és Irakban ellene folyó műveleteire.

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet arról számolt be október közepén, hogy Belgiumban bejegyzett internetes címet használ az Iszlám Állam szócsövének tartott Aamák hírügynökség. A dzsihadista szervezet legutóbb szeptember végén jegyeztetett be számítógépek (webkiszolgálók) beazonosítását szolgáló domain nevet Belgiumban.

December közepén, a védelmet ellátó ügyvéd kérésére februárra halasztották Salah Abdeslam és társa, Soufien Ayari brüsszeli ügyének tárgyalását. A 2015 novemberében, Párizsban elkövetett terrortámadások kitervelésével vádolt, jelenleg franciaországi őrizetben tartott Abdeslamnak és társának azért kell bíróság elé állnia, mert egy héttel a brüsszeli terrortámadásokat megelőzően rendőrökre támadtak; Belgiumban gyilkossági kísérlet, továbbá tiltott fegyvertartás miatt indult eljárás ellenük.

Törökország és Belgium között az alkotmánymódosító referendumhoz kapcsolódóan alakult ki diplomáciai feszültség tavasszal. Ankara március közepén azzal vádolta meg Belgiumot, hogy Zuhal Demir belga esélyegyenlőségi államtitkár támogatja a Törökország mellett az Európai Unió által is terrorszervezetnek tartott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK). Charles Michel belga kormányfő kiállt az államtitkár mellett és leszögezte, Belgium "továbbra is ki fog állni az európai értékek mellett". Sajtójelentések szerint a nagyjából 200 ezer fős belgiumi török közösség közel 70 százaléka Recep Tayyip Erdogan államfő támogatójának számít.

A belga hatóságok a Brüsszel közterületein táborozó migránsok körében egyre sűrűbben folytattak ellenőrzéseket. Brüsszel északi pályaudvarának környékén és a közelben található Maximilien parkban több mint 500, a hatóságok előtt ismeretlen, gyakran iratok nélküli, főként Szudánból és Eritreából érkezett migráns sátortáborozik. A parkban hónapok óta tartózkodók nem nyújtanak be menedékkérelmet Belgiumban azt várva, hogy Nagy-Britanniába távozhassanak. Az év folyamán számos esetet jelentettek a tengeri kikötők környékén, ahol a bevándorlók hajókra próbálnak felkapaszkodni, hogy azokkal Nagy-Britanniába jussanak.

Miután Katalónia vezetése az októberi alkotmányellenes névszavazás nyomán egyoldalúan kinyilvánította függetlenségét, különböző bűncselekmények vádjával eljárást indítottak a leváltott katalán kormány és a feloszlatott barcelonai törvényhozás elnökségének tagjaival szemben, majd európai elfogatóparancsot adtak ki Carles Puigdemont és négy társa ellen, akik október végén Brüsszelbe utaztak. Madrid előrehozott helyi választásokat írt ki Katalóniában.

Puigdemont és feloszlatott kabinetjének négy tagja önként feladta magát a rendőrségen. A kötelező uniós eljárás megkezdését a belga hatóságok többször elhalasztották, végül december közepén lezárták az eljárást, mivel a spanyol hatóságok visszavonták az európai elfogatóparancsot. Puigdemont közölte, egyelőre Belgiumban maradnak és onnan folytatják kampánytevékenységüket.

A katalán vezetők érkezését követően feszültség alakult ki a belga kormánypártok között, miután a koalíció legnagyobb pártja, az Új Flamand Szövetség (N-VA), amely Belgium északi felének, Flandriának a függetlenségéért küzd, bejelentette, hogy rokonszenvez a katalán függetlenségi törekvésekkel. A miniszterelnök azt kérte a kormány tagjaitól, hogy ne kommentálják a spanyol-katalán válságot.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. december 28. csütörtök, 07:10
Címkék: Iszlám Állam, Charles Michel, Allahu Akbar, Allahu Akbar-t, Egyesült Államok, Salah Abdeslam,
Kommentek
Erdogan Budapesten - Török elnök: magasabb szintre kell emelni a török-magyar gazdasági kapcsolatokat
oktatás, az építőipari kivitelezés vagy az energetika területén is jó lehetőségek vannak, és erősíteni kell a pénzügyi intézmények kapcsolatait is.

A kétoldalú és a tranzit áruszállítás is jelentős, az okmányproblémákat végérvényesen fel kell számolni. Törökország európai exportjában és az áruk tárolásában is nagyobb szerepet szánnak Magyarországnak egyfajta kereskedelmi bázisként - mondta.

Kitért arra, hogy az elmúlt hónapokban a török gazdaság ellen spekulatív támadások történtek Törökország terrorizmus elleni fellépése miatt. Ez ellen minden intézményük megtette a szükséges lépéseket, új gazdasági programot hirdettek, aminek nyomán a gazdasági egyensúly helyreállítása kedvező jeleket mutat.

A török elnök beszélt arról is, hogy a Törökországban lévő mintegy 4 millió menekültre 33 milliárd dollárt költöttek saját költségvetésből, minden nemzetközi segítség nélkül, az európaiak pedig 1,7 milliárd eurót biztosítottak mindehhez a megígért 6 milliárd euró helyett.

A Magyar Nemzeti
velemenyezd, 2018. október 09. kedd, 13:51
A migrációról és a pápalátogatás lehetőségéről tárgyalt Semjén a Vatikánban
keresztényeket segítő intézményrendszer a kormányzaton belül óriási anyagi segítséget nyújt kórházak, iskolák építéséhez.

Úgy fogalmazott: nagyon világosan be tudták mutatni a magyar álláspontot.

A miniszterelnök-helyettes rámutatott: a Szentszék világméretekben gondolkodik, és a szolidaritás, mint keresztény erény hangsúlyozása természetes küldetése a katolikus egyháznak. Igazából az a kérdés, mi a hatékony szolidaritás - jelezte, hozzátéve: a magyar álláspont szerint a migráció konfliktusokat, terrorizmust generál a befogadó országok esetében.

Semjén Zsolt közlése szerint Pietro Parolin bíboros fontosnak tartotta, hogy azokról az emberekről, akik az életükért menekülnek, politikai, vallási okokból, amíg veszélyben vannak, gondoskodni kell. Nagyon világos különbséget kell tenni ugyanakkor, a gazdasági migráció és az életükért menekülők között - jelezte a miniszterelnök-helyettes, hozzátéve: a bíboros ezt teljes mértékben osztotta, és nagyon konstruktív volt. A Szentszék álláspontja világos,
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 21:41
Erdogan Budapesten - Orbán: Magyarország biztonsága közvetlen összefüggésben van Törökország stabilitásával
mindig olyan erős és stabil legyen, hogy a térségben békét tudjon teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt meg tudja fékezni.

Elismerését fejezte ki a miniszterelnök azért, mert Törökország befogadó országként a szomszédjaiból hozzá menekülők közül több milliót befogad és gondoskodik róluk.

Köszönetet mondott továbbá a török elnöknek, hogy országa maradéktalanul betartja az EU-val kötött megállapodást, amely szintén előfeltétele Európa biztonságának.

Orbán Viktor beszélt a terrorizmus elleni küzdelemről, valamint a katonai együttműködésről is, utóbbi szintje - mondta - a két ország között eddig alacsony volt, de ezen most változtatnak, és egy erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani.

A kormányfő megjegyezte: az elmúlt évtizedek gazdasági nehézségei miatt a magyar hadsereg fejlesztésére sem erő, sem pénz nem maradt, "ezt a hiányt most pótoljuk be, és Magyarországnak célja egy modern, ütőképes nemzeti hadsereg felépítése".

A gazdasági együttműködésről
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 18:20
Lavrov: aktivizálni kell a párbeszédet Moszkva és az EU között
álláspontot, amely szerint az Északi Áramlat-2 és a Török Áramlat gázvezeték kizárólag üzleti projekt, megépítésük pedig megerősíti Európa energiabiztonságát.

Az olasz külügyminiszter, anélkül, hogy részletekbe bocsátkozott volna, úgy vélekedett, hogy ki lehet küszöbölni azokat az okokat, amelyek miatt az Európai Unió és Oroszország szankciókat vezetett be egymás ellen. Ő is síkraszállt a kétoldalú együttműködési mechanizmusok teljes helyreállítása mellett, rámutatva, hogy az energetika, a terrorizmus és a kábítószer-csempészés, valamint a közös európai biztonság kérdésében egyetértés van a felek között.

Az orosz diplomácia vezetője hangsúlyozta, hogy a szíriai és az ukrajnai válságot az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataival összhangban kell megoldani. Mint mondta, az utóbbi esetében nincs alternatívája a minszki megállapodások maradéktalan végrehajtásának.

Moavero Milanesi közölte, hogy Vlagyimir Putyin elnök meghívást kapott a líbiai rendezésről november 12-én és 13-án Palermóban
velemenyezd, 2018. október 08. hétfő, 17:13
Illegális bevándorlás - Az olasz államfő aláírta az új migrációs intézkedéseket
Sergio Mattarella az aláírással egy időben Giuseppe Conte kormányfőnek levelet küldött, amelyben a római kormányt az olasz alkotmányban előírt kötelezettségekre emlékeztette. Az államfő hangsúlyozta, hogy ennek értelmében Olaszországnak tiszteletben kell tartania a külföldi állampolgárok és üldözöttek jogaira vonatkozó nemzetközi konvenciókat.

Matteo Salvini kormányfőhelyettes és belügyminiszter közösségi oldalán üdvözölte az elnöki aláírást. Salvini kijelentette: "tiszteletben tartjuk a konvenciókat, az alkotmányt és a nemzetközi szerződéseket, de nem akarunk balekok lenni". Az olasz kormány politikusa arra utalt, hogy a migrációs biztonsági intézkedések véget akarnak vetni annak a korábbi gyakorlatnak, hogy az Olaszországba érkező bevándorlók egy része majdnem automatikusan menedékjogban részesült.

A törvénycsomagról a következő lépésben az olasz parlament szavaz, ahol a kormány többséggel bír.

A Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag szerint Olaszország továbbra is nemzetközi
velemenyezd, 2018. október 05. péntek, 13:01
Több száz ember ellen adtak ki elfogatóparancsot Törökországban pénzmosás miatt
A beszámoló szerint a 417 gyanúsítottból 216-ot már előállított a rendőrség. A hatósági razzia Törökország 81 tartományából 40-re terjed ki.

Az érintettek azzal, hogy a gyanú szerint "bűncselekmény elkövetése céljából szerveződtek", valamint megsértették "a pénzmosás megelőzésére", továbbá "a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére" vonatkozó törvényt, az állam gazdasági és pénzügyi biztonságát veszélyeztették.

Az Anadolu ugyanakkor nem közölte, hogy mely, Törökország által terrorszervezetnek tartott csoporttal hozható összefüggésbe a 417 gyanúsított.

A jelentés szerint az érintettek 2017. január 1-et követően eltérő bankfiókokon és bankautomatákon keresztül mintegy 28 ezer különböző külföldi számlára utaltak át devizát, az ügyletek után pedig jutalékot kaptak. A kezdeményezettek többségében az Egyesült Államokban élő, iráni állampolgárságú zsidók - írta az Anadolu.
velemenyezd, 2018. október 02. kedd, 11:02
Török puccskísérlet - Egy török bíróság tíz és fél év börtönre ítélte Gülen testvérét
Kutbettin Gülent 2016 októberében fogták el és helyezték előzetes letartóztatásba a hatóságok Izmirben. A férfi előzőleg az egyik helyi nyomdában dolgozott, amelyet gülenista kötődése miatt nem sokkal később a kormány bezáratott. Az ellene indított perben azzal vádolták, hogy tagja a testvére által vezetett nemzetközi hálózatnak, amelyet Ankara fegyveres terrorszervezetnek és a hatalomátvételi kísérlet felelősének tekint.

Kutbettin Gülen hétfőn az utolsó szó jogán is tagadta a vádat. Ügyvédje szerint csak azért indult védence ellen eljárás, mert Fethullah Gülen testvére.

A hivatalos török álláspont szerint a mozgalom tagjai céltudatosan, hosszú évek alatt szivárogtak be az állami, valamint és ebben a folyamatban egyebek között médiaérdekeltségeikre támaszkodtak.

A feltételezett gülenisták elleni hatósági fellépés a puccskísérlet óta szakadatlan. Törökországban az elmúlt 27 hónap alatt összesen több mint 159 ezer embert vettek őrizetbe, legalább 77 ezret pedig előzetes letartóztatásba is
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 21:35
Ünnepélyes ceremónián adta át Franciaország az ETA-tól lefoglalt fegyvereket és nyomozati anyagokat Spanyolorsz
"Ezek a dokumentumok olyan férfiak és nők történeteit mesélik a határ mindkét oldaláról, akik életüket kockáztatták, hogy harcoljanak az ETA ellen" - fogalmazott Edouard Philippe francia miniszterelnök, méltatva a két ország közötti együttműködést a terrorizmus elleni küzdelemben, amely iránt továbbra is elkötelezettek.

"Ezzel a hatalmas szimbolikus jelentőségű eseménnyel jelezzük a végét egy útnak, amelyen társadalmunk sosem akart elindulni" - mondta Pedro Sánchez spanyol kormányfő hangsúlyozva Franciaország döntő hozzájárulását az ETA megszűnéséhez.

Beszédében kiemelte annak fontosságát, hogy az áldozatok emlékét méltó módon őrizzék meg, és köszönetet mondott minden korábbi kormányfőnek, akik lehetővé tették "demokráciánk győzelmét a terror felett".

Az ünnepségen részt vett Inigo Urkullu baszk elnök, valamint Felipe González és José Luis Rodríguez Zapatero, korábbi szocialista spanyol kormányfők, viszont nem voltak jelen José María Aznar és Mariano Rajoy konzervatív volt
velemenyezd, 2018. október 01. hétfő, 19:14
Képek, videók
terrorizmus.jpg
agica2004
2017. február 25. szombat, 16:12
Putyin- terrorizmus.png
agica2004
2015. december 12. szombat, 22:27
a terrorizmus új formája
ninetta
2007. április 11. szerda, 13:39
Az iszlám állam bevezeti
megyerimihaly
2015. szeptember 02. szerda, 21:09
Thomas Charles (1).jpg
katalin_53
2018. június 26. kedd, 15:22
Charles de Gaulle - közép
agica2004
2018. március 06. kedd, 22:56
Charles Francis Haanel -
sanci81
2018. január 22. hétfő, 17:43
Algernon Charles Swinburn
sanci81
2018. január 15. hétfő, 18:44
Charles Martin idézet...
cuppika59
2017. szeptember 12. kedd, 19:04
repülés-Charles Lindbergh
agica2004
2017. július 14. péntek, 13:24
Charles Chaplin.jpg
katalinkohut
2017. május 16. kedd, 13:08
Charles-Károly híd Csehor
pacsakute
2016. március 11. péntek, 20:33
Charles Wysocki.jpg
durcimarcika
2015. október 12. hétfő, 12:23
Charles Bukowski.jpg
bbbarbara
2015. február 01. vasárnap, 19:22
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.