Regisztráció  Belépés
2018. március 24. szombat | 12. hét | 83. nap | 11:09 | Gábor, Karina
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Kiss Manyi.
Egy zseniális színésznő, aki nem ijedt meg a ráncaitól és idősebb korában is tökéletesen hozta a szerepeket. Egy humoros erdélyi lány, akinek bár három nagy szerelme is volt, az igazi boldogságot sosem találta meg Ma 107 éve született egy csöppnyi faluban, Magyarlónán. A szülei négy éves korában elváltak, az édesanyja testvére nevelte. Talán ezért, talán másért, de mérhetetlen szeretetéhsége volt. Tizennyolc évesen már Szegeden játszott, megismerkedett a híres olasz bűvészcsaládba tartozó kackiás bajszú Alfredo Uferinivel és a szerelem sodorni kezdte. A színészet helyett artistaként lépett fel külföldi cirkuszokban, hozzá ment Alfredóhoz, ám idővel érezte, bezárult a kalitka ajtaja. Nem bírta tovább és elhagyta a férjét, majd Budapestre jött játszani. Itt talált rá aztán az igazi nagy szerelem. Gróf Károlyi István rabolta el a szívét. Kiss Manyit nem a pénz, csak az érzelmek vitték a gróf karjai közé. Károlyi István is hajlott a házasságra, ám az anyja a gyökértelen, erdélyi színésznőnél rangosabb partnert képzelt el fiának. Megmérgezte a kapcsolatukat, a gróf nem mert ellent mondani anyjának, így véget ért a szerelem. A közelállók szerint Manyi soha nem heverte ki a szakítást, élete végéig szomorúság lett rajta úrrá, ha a grófra gondolt. A színészi karrierben nyert vigasztalást, állandó szereplője lett a II. világháború előtti imádott magyar filmeknek (Maga lesz a férjem, 3:1 a szerelem javára, Pesti mese). A világégést nehezen élte meg, félt a haláltól, azt találta ki, hogy bolondnak tetteti magát, így az ideggyógyintézet zárt falai között átvészelheti a háborút. Így is tett - tökéletesen alakította a szerepet -, ám csak a sárga házban derült ki, hogy a legtöbb bolond hozzá hasonlóan csak megjátssza magát. Később vállalta, hogy magyar katonáknak énekel a fronton. Ezért a háború végeztével tiltólistára került. A fronton ismerte meg a harmadik szerelmét, a katonatiszt Bakonyi Jánost. Mivel 1945 után nem volt jó ajánlólevél, ha valaki tiszt volt Horthy-hadseregében, ezért Kiss Manyi azt találta ki, Bakonyi valójában a sofőrje és a kertésze, összebújni így csak titokban tudtak. Kiss Manyi imádta a vicceket. Egy alkalommal a híres pályatársával, Bilicsi Tivadarral űzött tréfát telefonon. Azzal hívta fel elváltoztatott hangon, hogy ellenőrzik a vonalat a központból és arra kérte Bilicsit, mondja azt a telefonkagylóba, hogy marabu. A színész megtette többször is, sőt, még azt is vállalta, hogy a kagylót letéve, pár lépésről kiabálja, hogy marabu. Aztán kijött a sodrából, és belekiáltott a készülékbe: - most már jól lehet érteni!? Erre Kiss Manyi a saját hangján: Csak azt nem értem, hogyha annyira marja a bú, akkor minek ordít? A sokoldalú színésznő aztán súlyos beteg lett, de nem szólt róla a kollégáinak. Mindössze 60 éves volt, mikor 1971. március 29-én örökre elment.
lenke1964, 2018. március 13. kedd, 19:21
Címkék: Kiss Manyi, Alfredo Uferinivel, Gróf Károlyi István, Kiss Manyit, Károlyi István, Bakonyi Jánost,
Kommentek
Budapest - slágereken - videók
Budapest slágerekben


1. Jöjjön ki Óbudára - Bilicsi Tivadar - 2,15 perc
Lajtai-Békeffi-Szenes: Három tavasz c. operett
https://www.youtube.com/watch? v=ZPr9ynq_sfc

2. Egy dunaparti csónak házban - 2,30 perc
Állami áruház (1952) Latabár Kálmán,Turai Ida,Petress Zsuzsa,Gábor Miklós,Horváth Tivadar,Peti Sándor,Gozon Gyula,Kabos László https://www.youtube.com/watch? v=Tpxh0hjhE9w

3. Hold ragyog a Dunán - ifj. Kalmár Tibor-Nádas Gábor, Vámosi János - 3,30 perc
https://www.youtube.com/watch? v=b34XgP1eLA4

4. Mondd meg, hogy imádom a pesti nőket Simándy József: Marica grófnő-Tasziló dala - 5,15 perc
https://www.youtube.com/watch? v=M9lD-rJaqho

5. Pest megér egy estet (1960, Hajdú Júlia?Brand István) - Kovács Erzsi - 2,30 perc
https://www.youtube.com/watch? v=EDJA0Bak9U0

6. Este fess a pesti nő (Horváth Jenő?Halász Rudolf, énekes: Kazal László) - 2,44 perc
https://www.youtube.com/watch?
lovaszmarika, 2017. február 26. vasárnap, 13:00
Ma egy éve halt meg Psota Irén a Nemzet Színésze
belsőépítészt. A férfi ruhákat tervezett Irénnek, dalokat vásárolt neki, hogy legyen mit énekelnie. A férfi gazdag volt, szórta a pénzt. Aztán beütött a krach és letartóztatták, hosszú börtönre ítélték.
Ungvári Tamás olyan pótférj lett, pedig ő élt legtovább Psotával, 12 évig. Darabokat fordított a színésznőnek.
1980-ban a Népszínház, majd 1983-ban a Nemzeti Színház tagja lett, de 1990-ben visszatért a Madáchba. A Madách Színházban olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint Pécsi Sándor, Kiss Manyi, Tolnay Klári, Gábor Miklós.

Több mint száz színházi darabban szerepelt, prózai és zenés előadásokban, tragédiákban és vígjátékokban egyaránt, felejthetetlen alakítást nyújtott többek között a Kurázsi mama, a Kaukázusi krétakör, az Irma, te édes és a Hello, Dolly című darabokban. Csak alkalomszerűen lép fel a saját életén alapuló előadóestjeivel.

2009-ben nyolcvanadik születésnapját megünnepelték rajongói.Ezután már csak egyszer lépett színpadra,de nem akart többször szerepelni.
ronix, 2017. február 25. szombat, 20:38
1956 - A Corvin moziban 56 és kora a moziban címmel rendeznek vetítéssorozatot
A tanú, Angi Vera, Megáll az idő, Szabadság, Szerelem, Szamárköhögés. - összesen 24 magyar filmalkotás lesz újra látható nagyvásznon november 5-én és 6-án reggel 10-től késő estig az egykori események kulcsfontosságú helyszínén álló budapesti Corvin moziban - olvasható a szervezők MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében.

Mint írják, az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára megrendezett vetítéssorozat olyan fikciós alkotásokat és dokumentumfilmeket tűz műsorra, amelyek méltó mozgóképes emléket állítottak a hatvan évvel ezelőtti eseményeknek.

A filmválogatás különlegességét azok a játékfilmek biztosítják, amelyek 1956-ban készültek - köztük Keleti Márton vígjátéka, a Puskás Ferenc szereplésével készült Csodacsatár, Banovich Tamás mesefilmje, Az eltüsszentett birodalom, valamint Fábri Zoltán Körhinta című világhírű alkotása.

A korkép teljessége végett számos olyan klasszikust is láthat majd a közönség, amely nem 1956-ban készült vagy akkor játszódik, hanem annak megértését
velemenyezd, 2016. október 20. csütörtök, 13:12
bölcselet
...........A legjobb orvosok: dr. Elégedettség,dr. Higgadtság és dr. Jókedély."
/C.H. Spurgeon/

....Ha dicsérnek, hálás vagyok, ha kinevetnek, meg se hallom. Annyi szépség van az életben, csak észre kell venni. És annyi mocskosság, csak nem szabad odafigyelni....
/Kiss Manyi/

Tanulj meg megbocsátani. Ha te vagy az, akit megbántottak, ne felejtsd el, hogy Neked áll hatalmadban megbocsátani. Senki mástól nem kaphatod meg ezt a hatalmat. Hihetetlen, de ha nem neheztelsz, és elengeded a negatív érzéseket, te nyered a legtöbbet az egésszel."
/Cheryl Hitchcock/
bozsanyinemanyi, 2016. augusztus 15. hétfő, 17:20
Akartok retro-filmeken felhőtlenül kacarászni, mi több: felszabadultan RÖHÖGNI?
Kedves Piktorka!

"Mici néni két élete" eredetileg Kiss Manyi és Páger Antal projektje! "Mici néni harmadik élete" (1964) a folytatás (?), no de azért nem kis nosztalgiás roham kell ahoz, hogy ezeken valaki szórakozzon!

https://www.youtube.com/watch?v=zdWripWTt7Y

Igaz, hogy én a Alfred Hitchcock filmeken sem tudok
borozongani! Madarak (1963), Psycho (1960) stb.....

Tény azonban, hogy a "Belphegor, a Louvre fantomja" (1965-Claude Barma) trilógiát végig borzongtuk a TV-ben (gyerek fejjel!), de ma ez is nagyon laposnak tűnik! Hiába a világ megváltozott, mert ma már minden azonnal (live) a szobában van ami a világon történik! Szerintem a humor is drasztikus fejlődésen ment át!
decotext, 2016. augusztus 14. vasárnap, 16:57
Kalendárium, 2016. 13. hét (1. rész)
Bertolda, Cirill, Dioméd, Gerle, Jónás, LeopoldKatolikus naptár: Auguszta, BertoldReformátus naptár: AugusztaEvangélikus naptár: AugusztaZsidó naptár: II. ádár hónap 19. napja

MÁRCIUS 29-ÉN SZÜLETETT:1821. LUMNICZER SÁNDOR orvos, sebész (195 éve)1976. SZÉCSI NOÉMI József Attila-díjas írónő (40 éves)

MÁRCIUS 29-ÉN HALT MEG:1896. FRANKEL LEÓ ötvösmunkás, a korai szocialista mozgalom egyik vezetője (120 éve)1911. BAKODY TIVADAR JÓZSEF orvos, a rendszeres testnevelés kezdeményezője (105 éve)1971. KISS MANYI Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész (45 éve)1996. RÉVÉSZ ANDRÁS szociáldemokrata politikus, 1956-ban, majd 1989-ben az újjáalakult Szociáldemokrata Párt egyik vezetője (20 éve)

2016. március 30., szerdaA Nap kel: 6 óra 25 perckor, nyugszik: 19 óra 12 perckor.A Hold kel: 0 óra 53 perckor, nyugszik: 10 óra 28 perckor.

NÉVNAPOK: Amadé, Gujdó, Izidor, Kerény, ZalánKatolikus naptár: Zalán, Amadé, AmadeaReformátus naptár: ZalánEvangélikus naptár: ZalánZsidó naptár: II. ádár hónap 20.
velemenyezd, 2016. március 24. csütörtök, 08:11
105 éve születt Kiss Manyi Kossuth- és Jászai Mari-díjas szí
Március 12-én 105 éve született Kiss Manyi, Kiss Margit (Magyarlóna, 1911. március 12. - Budapest, 1971. március 29.) Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész.

Tizennégyévesen már színinövendék volt Kolozsvárott, s hamar elárulta kivételes tehetségét, hiszen tizenhétévesen Miskolcra csábította az ottani színházigazgató, igaz, sokan nem értették, mit akar a vézna kislánytól. Manyika azonban rögvest meghódította a közönséget, fiatalkori sikerei csúcsán azonban szerelmes lett egy olasz bűvészbe, így otthagyta a színházat, és szerelme kedvéért beállt a cirkuszba. Színészi tehetségének nem sok hasznát vették, mivel azonban kicsi volt, jórészt őt hajigálták az artisták a porondon és a trapézon.

Három évig járta világot, majd hazatért, és a legnagyobb színésznők egyike lett. Színpadi előadásai közül több fennmaradt, manapság is sokszor láthatók filmjei - például a 2x2 néha öt, a Hintónjáró szerelem, a Körhinta és a Mici néni két élete. Kabarétréfában
ronix, 2016. március 12. szombat, 21:26
Képek, videók
Kiss Manyi.png
chillik
2016. április 28. csütörtök, 08:55
huszti,márkus,kiss manyi
lacipecsenye
2013. március 08. péntek, 17:54
Kiss Manyi
chillik
2012. március 26. hétfő, 11:20
Kiss Manyi
drozdikata
2012. február 08. szerda, 19:34
8.Kiss-Manyi1[2].jpg
gigi55
2011. szeptember 26. hétfő, 21:37
Kiss Manyi +.jpg
farkas1945
2011. március 19. szombat, 10:32
Kiss Manyi +60.jpg
farkas1945
2011. március 15. kedd, 19:43
Kiss Manyi
agabor4
2011. március 01. kedd, 18:51
Kiss Manyi..jpg
feherakac
2010. október 06. szerda, 21:53
Kiss Manyi...jpg
feherakac
2010. október 06. szerda, 21:52
Kiss Manyi
barkaszjudit
2008. március 29. szombat, 09:17
zseniális
snbela44
2015. március 28. szombat, 15:46
bill és ted zseniális kal
elisha24
2013. április 16. kedd, 13:14
Zseniális greffitik 2.
anci-ani
2012. július 29. vasárnap, 09:57
Zseniális greffitik.jpg
anci-ani
2012. július 29. vasárnap, 09:56
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.