Regisztráció  Belépés
2018. március 19. hétfő | 12. hét | 78. nap | 11:31 | József, Bánk
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illés-, Hungária-, Omega- és Syrius-sztori, ahogy még nem ismertük
"Elsősorban azokat az embereket szerettem volna megszólaltatni, akik nem lettek a későbbiekben országosan ismert sztárok. A történelmet a győztesek írják, de akkor ki ismeri a valóságot? A könyv szereplői szívvel-lélekkel csináltak zenei forradalmat az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején, de aztán a polgári életet választották" - mondta az újságíró, ügyvéd az MTI-nek.

Bálint Csaba eddig mintegy kétszáz zenészinterjút készített, a Rockmúzeum gondozásában, a Cseh Tamás Program támogatásával kiadott Beatinterjúk I.-ben olvasható beszélgetések az elmúlt években a passzio.hu-n már megjelentek, most azonban összegyűjtve új megvilágításba helyeznek számos fontos részletet a magyar beatzene történetében.

A szerző szerint az interjúalanyok által elmondott információk elsősorban azért értékesek, mert az elfeledett szereplők különböző igazodási kényszerektől mentesen tudták felidézni a vizsgált korszak történéseit. Az ős-Illés zenekar első éveit Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula "Öcsi", a tavaly elhunyt Körmendi János, valamint az alkalmi közreműködő, Hantos Balázs elevenítette fel, a Hungáriáról és elődjéről, a Syconorról Hauer Rezső, a 2013-ban elhunyt Csomós Péter, Sipos Péter, Kertész László és Matlaszkovszky Miklós beszélt, az Omega indulását Kovacsics András "Öcsi", Varsányi István "Gergő", Wittek Mária, Láng Péter, Bánkúti Győző, Kiss Zoltán, Tornóczky Ferenc és Somorjai László mesélte el, a Syrius együttes kialakulásának körülményeit pedig Kelemen András, Vadász Ferenc, Mogyorósi László, Mezei Anikó és Rákosi László idézte fel.

Az elmondottak számos, eddig tényként kezelt információt kérdőjeleznek meg. Láng Péter szaxofonos, Bánkúti Győző trombitás és Kiss Zoltán dobos szavaiból az rajzolódik ki, hogy az Omega nem 1962 szeptemberében, hanem már egy évvel korábban, még Kóbor János nélkül megalakult, az eddig elődnek tekintett Próféta együttes pedig egyáltalán nem is létezett. "Megkapargattam néhány eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt állítást, a kánon bizonyos értelemben újraírásra szorul. A lényeg azonban nem változott, a legendákat szerintem építeni kell, nem lerombolni".

A könyv érdekessége az is, mekkora átjárás volt személyi tekintetben a hatvanas évek első felében a három nagy, az Illés, a Metro, az Omega, valamint a közvetlenül utánuk jövő Hungária között.

"Közösek voltak a céljaik és nagyjából egyformák voltak a lehetőségeik is. Valami mást akartak, mint ami körülvette őket, ezért szövetkeztek egymással. A zene volt a kapocs, az eszköz, a cél pedig a lehető legtágabb autonómia elérése" - fogalmazott Bálint Csaba az MTI-nek.

Mint kifejtette, az interjúk készítésénél meghatározó tényező volt, kit tud elérni, hiszen a korszak szereplői közül sokan évtizedek óta külföldön élnek. Voltak, akik azóta nevet változtattak, ketten viszont maguk jelentkeztek Bálint Csabánál, hogy olvasták a korábbi cikkeket a neten és szívesen felidézik ők is emlékeiket. Hozzátette, hogy hangsúlyt fektet a dokumentumok, fotók, plakátok összegyűjtésére. "Ezek gyakran beszédesebbek, mint sok interjúalany, objektívebbek, meggyőzőbbek a visszaemlékezéseknél".

A szerző elmondta, hogy a Beatinterjúk I. egy háromkötetes sorozat első darabja. A következő könyvben a Metro, a Dogs, az Atlas, a Sámson, és talán az Echo és a Scampolo története fog szerepelni.

"Még mindig meg tudok lepődni, ha előkerül egy-egy kordokumentum vagy visszaemlékező, nagyon sok ismeretlen szelete van a korszaknak. Ezeket inkább csak olvasnám a szabadidőmben, de sajnos nem csinálja meg helyettem senki, így kénytelen vagyok én interjúzni, mert a 24. órában vagyunk. A közeljövő kihívása a Metro történetének rendbetétele: hiába része az Illés-Metro-Omega hármasnak, még feltáratlan az a nagyjából tíz év, amíg a pályán voltak" - fejtette ki a szerző.

Bálint Csabának komoly gyűjteménye van különböző koncert- és próbatermi felvételekből a magyar beat- és rockzene múltjából. A hangarchívumból több CD jelent meg, például P. Mobil-kiadványok, a Nagy Feró-antológia, Beatrice-koncertfelvételek és egy Syrius-dupla album. "CD-k kiadásában már nem érdemes gondolkodni, de talán a vinylekben még van fantázia, meglátjuk".

Bálint Csaba első kötete Radics Béla a beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 13:12
Címkék: Bálint Csaba, Cseh Tamás Program, Beatinterjúk, Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula,
Kommentek
2018. évi történelmi évfordulók 03. 16.
Március 16. az év 75. (szökőévben 76.) napja a Gergely-naptár szerint. Az évből még 290 nap van hátra.

Névnapok: Henriett, Ábris, Bálint, Cirják, Cirjék, Eszmeralda, Euzébia, Geréb, Gereben, Hamlet,
Harriet, Helmut, Hendrik, Henrietta, Henrik, Herbert, Hilár, Hilárion, Hiláriusz, Jetta, Jetti, Nóna,
Nónusz, Őzike, Valentin, Vidor, Zádor

Események
1831 - Megjelenik Victor Hugo regénye, A párizsi Notre-Dame.
1848 - Mexikótól elszakadó politikai erők kikiáltják a Yucatáni Köztársaságot, amely 1848-ig áll fenn.
1850 - Megjelenik Nathaniel Hawthorne regénye, A skarlát betű. A házasságtörő asszony és szerelmének történetét Roland Joffe filmesítette meg, a főszerepben Demi Moore-t láthattuk.
1911 - Megalakult a Vas- és Fémmunkások Sport Clubja, a mostani Vasas SC. Az egyesület sportolói a fennállás alatt 40 olimpiai bajnoki címet szereztek, köztük Hegedűs Csaba birkózásban a magyar sport 100. aranyérmét. Híres sportoló volt Körmöczy Zsuzsa, Gedó
ametiszt54, 2018. március 17. szombat, 16:41
HIBAIGAZÍTÉS - Március 20-tól lehet szavazni a Libri irodalmi közönségdíjasára
Libri által felkért, 107 tagú neves közéleti személyiségekből álló szakmai bizottság, köztük Ascher Tamás, Babarczy Eszter, Bánfalvi Eszter, Bárdos András, Besenczi Árpád, a Budapesti Fesztiválzenekar, Divinyi Réka, Duboczky Gergely, Fáy Miklós, Herczku Ágnes, Kálmán C. György, Török Ferenc, Schilling Árpád és Zoltán Gábor.

Szavazataik alapján alakul ki az a tíz könyvből álló lista, amely alapján a közönség és a szakmai zsűri dönthet a díjak sorsáról. A tíz döntős könyv közül ötfős szakmai zsűri - Bálint András színész, Beck Zoltán zenész, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész - választja ki az idei Libri irodalmi díj nyertesét, az olvasóknak leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségíjat nyeri el.

A közönség március 20-tól május 10-ig szavazhat a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban, valamint áprilisban a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon is. A díjakat május 15-én adják át - olvasható a közönségben, amely kitér arra is:
velemenyezd, 2018. március 14. szerda, 13:12
Asztalitenisz ob - Madarász egyesben és párosban is megvédte címét, Majoros a férfi bajnok
A Borussia Dortmundban légióskodó Majoros válogatottbeli és klubtársát, a címvédő Szudi Ádámot győzte le a fináléban, míg a szekszárdi Madarász - megismételve tavalyi sikerét - a budaörsi Pergel Szandránál bizonyult jobbnak a döntőben, nagy csatában.

Párosban "másfél" címvédés történt: a Madarász, Pergel kettős ugyanis 2017-hez hasonlóan most sem talált legyőzőre, míg a tavaly Majorossal győztes Ecseki most Szudival győzött.

Madarászhoz hasonlóan a vegyes párosban első Majoros és Pergel is két-két bajnoki címmel zárta a hétvégét.

Eredmények:

férfiak:

--------

egyes:

elődöntő:Szudi Ádám (Borussia Dortmund)-Lakatos Tamás (Fortuna Passau) 4-3 (-8, 8, -8, 12, 8, -4, 3)Majoros Bence (Borussia Dortmund)-Nagy Krisztián (Fortuna Passau) 4-2 (10, 5, -4, 9, -6, 10)

döntő:Majoros-Szudi 4-1 (5, 10, 4, -6 ,5)

páros:

elődöntő:Ecseki Nándor, Szudi (TTC Ober-Erlenbach, Borussia Dortmund)-András Csaba, Both Olivér (BVSC-Zugló) 3-2 (-10, 9, 7, -9, 8)Kosiba Dániel, Lakatos
velemenyezd, 2018. március 05. hétfő, 07:24
BTF - Március 30-án indul az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál
Fesztivált mutatta be, melynek fókuszában a fuvolarepertoár és a flamand zeneművészet áll: a La Cetra d´Orfeo fellépése után Anneke Boeke, Lucie Horsch és az Anima Musicae Kamarazenekar, valamint Tóth-Vajna Zsombor és Tóth-Vajna Gergely zenél majd.

Walter Kobéra karmester felidézte, hogy a Budapest-Bécs tengely Bernstein életében is jelentős szerepet játszott; az amerikai komponistától most utolsó darabját játsszák a Neue Oper Wien társulatával.

Harcsa Veronika énekes elmondta, hogy Gyémánt Bálinttal alkotott duója két belga művésszel együtt kvartetté bővült, új dalaikat először a Budapesti Tavaszi Fesztiválon adják elő. Solymosi Vilmos (Dj Bootsie) pedig elárulta, hogy a Talamba együttessel ad közös koncertet a Várkert Bazárban.

A Ludwig Múzeumban a kortárs ukrán képzőművészetet mutatja be kiállítás, a Deák17 Galéria Ata Kandó gyerekfotóiból válogat, a Capa Központban a Magyar Sajtófotó Kiállítás lesz látható, a Budapest Art Week keretében pedig csaknem 70 múzeum, kiállítótér és műterem
velemenyezd, 2018. március 01. csütörtök, 13:12
Phjongcshang 2018 - MOB-főtitkár: elégedettek lehetünk
A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Knoch Viktor, Burján Csaba összeállítású rövidpályás gyorskorcsolya váltó megnyerte az 5000 méteres váltót, s a küldöttség tagjai ezen kívül további négy pontszerző helyet gyűjtöttek a Koreai Köztársaságban.

"Nem volt még példa arra, hogy téli olimpián ilyen előkelő helyen zárjunk, úgyhogy elégedettek lehetünk magunkkal" - fogalmazott Vékássy Bálint.

Az interjú során szóba került Swaney Elizabeth is, aki a síakrobaták félcső számában a 24., utolsó helyen végzett úgy, hogy egyetlen trükköt sem mutatott be. Vele kapcsolatban a főtitkár azt mondta, nem mindig aranyakban mérik az eredményességet, s a versenyzőt sokan megismerték phjongcshangi szereplése kapcsán. Vékássy hangsúlyozta még, hogy Swaney Elizabeth nem használta ki a plusz kvótát, amely az edzőjének-kísérőjének járt volna, ezt pedig a rövidpályás gyorskorcsolya válogatott kapta, amely így plusz egy segítőt vihetett ki magával.

A férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó Magyarország történetének
velemenyezd, 2018. február 25. vasárnap, 23:45
Szombaton mutatják be az Oscar című darabot a Thália Színházban
Csányi Sándor, a színház művészeti vezetője az előadásról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: "ez egy őrületesen jó színdarab, hiszen ahol jelenetenként van egy olyan fordulat, amelyre nem számítottunk, az a közönség érdeklődésére mindig igényt tart".

Elmondta, hogy a darabot 1958-ban Párizsban mutatták be először és tizenhárom éven át játszották Louis de Funes főszereplésével.

A történetből két filmes adaptáció is készült, az 1967-es Louis de Funes alakításával és az 1991-es Sylvester Stallonéval a főszerepben. A mostani változat szövegkönyvét Székely Csaba drámaíró fordította újra, és bár az eredeti darab 1930-as évekbeli környezetét megtartotta, modernizálta a szöveget és néhány új fordulatot is beemelt.

Vida Péter - akinek ez a második rendezése a színházban - a darab feszes ritmusát és sebességét emelte ki. "Olyan ez, mint egy artistaszám, mint egy zenélő doboz, amit működtetni kell tudni" - fogalmazott.

A főszereplőt, Bertrand Barnier-t Nagy Viktor alakítja,
velemenyezd, 2018. február 22. csütörtök, 15:02
Átadták az idei Artisjus-díjakat
kapta. Szabó Áron méltatásában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Artisjus vezetősége már másodszor választott fesztivált ebben a kategóriában, ezzel is jelezve, hogy a szerzők és szövegírók számára is igen jelentősek az évek óta jól teljesítő fesztiválok. "A Fishing on Orfű közülük is kiemelkedik különleges hangulatával, amelyet jelentős látogatószáma ellenére sem veszített el".

A junior kategória egyik díjazottja a Margaret Island szerzői közössége, vagyis Lábas Viki, Törőcsik Kristóf és Füstös Bálint lett. A zenekar az egyik legsikeresebb pályakezdő zenekar a hazai könnyűzenei színtéren. Szakos Krisztián méltatásában így jellemezte a formációt: "Természetes, letisztult zenéjük újra bizonyítja, hogy a magyar közönség igényli a míves muzsikát". Szintén junior díjat kapott Szeder-Szabó Krisztina, aki egyszerre szövegíró, dalszerző, gitáros és énekes. Sebestyén Áron kiemelte: Szeder stílusa szókimondó, dalszövegei néha megfogalmazzák azt, amit nem merünk magunktól kimondani. Szendrői Csaba, az Elefánt
velemenyezd, 2018. február 01. csütörtök, 18:04
Képek, videók
Syrius-Csendes kiáltás.jp
donmolnarmeister
2008. január 21. hétfő, 08:17
Syrius-Laybel Jasmine
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:45
Syrius-Laybel Julianne
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:41
Syrius-Laybel Juanita
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:40
Syrius Airedale terrierek
syriuslaybel
2007. április 17. kedd, 00:54
Syrius-Laybel Action Hero
syriuslaybel
2007. január 14. vasárnap, 21:18
bálint névc.jpg
zsokica45
2018. február 24. szombat, 17:44
Február 14. Bálint
rushlilly
2018. január 06. szombat, 12:56
Török Bálint 01.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:24
Török Bálint 02.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:23
Török Bálint 03.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:23
Török Bálint 04.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:22
Török Bálint 05.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:22
Török Bálint 06.jpg
chillik
2017. november 27. hétfő, 05:21
Dévai Bálintnak 01.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:17
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.