Regisztráció  Belépés
2017. október 24. kedd | 43. hét | 297. nap | 11:40 | Salamon
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illés-, Hungária-, Omega- és Syrius-sztori, ahogy még nem ismertük
"Elsősorban azokat az embereket szerettem volna megszólaltatni, akik nem lettek a későbbiekben országosan ismert sztárok. A történelmet a győztesek írják, de akkor ki ismeri a valóságot? A könyv szereplői szívvel-lélekkel csináltak zenei forradalmat az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején, de aztán a polgári életet választották" - mondta az újságíró, ügyvéd az MTI-nek.

Bálint Csaba eddig mintegy kétszáz zenészinterjút készített, a Rockmúzeum gondozásában, a Cseh Tamás Program támogatásával kiadott Beatinterjúk I.-ben olvasható beszélgetések az elmúlt években a passzio.hu-n már megjelentek, most azonban összegyűjtve új megvilágításba helyeznek számos fontos részletet a magyar beatzene történetében.

A szerző szerint az interjúalanyok által elmondott információk elsősorban azért értékesek, mert az elfeledett szereplők különböző igazodási kényszerektől mentesen tudták felidézni a vizsgált korszak történéseit. Az ős-Illés zenekar első éveit Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula "Öcsi", a tavaly elhunyt Körmendi János, valamint az alkalmi közreműködő, Hantos Balázs elevenítette fel, a Hungáriáról és elődjéről, a Syconorról Hauer Rezső, a 2013-ban elhunyt Csomós Péter, Sipos Péter, Kertész László és Matlaszkovszky Miklós beszélt, az Omega indulását Kovacsics András "Öcsi", Varsányi István "Gergő", Wittek Mária, Láng Péter, Bánkúti Győző, Kiss Zoltán, Tornóczky Ferenc és Somorjai László mesélte el, a Syrius együttes kialakulásának körülményeit pedig Kelemen András, Vadász Ferenc, Mogyorósi László, Mezei Anikó és Rákosi László idézte fel.

Az elmondottak számos, eddig tényként kezelt információt kérdőjeleznek meg. Láng Péter szaxofonos, Bánkúti Győző trombitás és Kiss Zoltán dobos szavaiból az rajzolódik ki, hogy az Omega nem 1962 szeptemberében, hanem már egy évvel korábban, még Kóbor János nélkül megalakult, az eddig elődnek tekintett Próféta együttes pedig egyáltalán nem is létezett. "Megkapargattam néhány eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt állítást, a kánon bizonyos értelemben újraírásra szorul. A lényeg azonban nem változott, a legendákat szerintem építeni kell, nem lerombolni".

A könyv érdekessége az is, mekkora átjárás volt személyi tekintetben a hatvanas évek első felében a három nagy, az Illés, a Metro, az Omega, valamint a közvetlenül utánuk jövő Hungária között.

"Közösek voltak a céljaik és nagyjából egyformák voltak a lehetőségeik is. Valami mást akartak, mint ami körülvette őket, ezért szövetkeztek egymással. A zene volt a kapocs, az eszköz, a cél pedig a lehető legtágabb autonómia elérése" - fogalmazott Bálint Csaba az MTI-nek.

Mint kifejtette, az interjúk készítésénél meghatározó tényező volt, kit tud elérni, hiszen a korszak szereplői közül sokan évtizedek óta külföldön élnek. Voltak, akik azóta nevet változtattak, ketten viszont maguk jelentkeztek Bálint Csabánál, hogy olvasták a korábbi cikkeket a neten és szívesen felidézik ők is emlékeiket. Hozzátette, hogy hangsúlyt fektet a dokumentumok, fotók, plakátok összegyűjtésére. "Ezek gyakran beszédesebbek, mint sok interjúalany, objektívebbek, meggyőzőbbek a visszaemlékezéseknél".

A szerző elmondta, hogy a Beatinterjúk I. egy háromkötetes sorozat első darabja. A következő könyvben a Metro, a Dogs, az Atlas, a Sámson, és talán az Echo és a Scampolo története fog szerepelni.

"Még mindig meg tudok lepődni, ha előkerül egy-egy kordokumentum vagy visszaemlékező, nagyon sok ismeretlen szelete van a korszaknak. Ezeket inkább csak olvasnám a szabadidőmben, de sajnos nem csinálja meg helyettem senki, így kénytelen vagyok én interjúzni, mert a 24. órában vagyunk. A közeljövő kihívása a Metro történetének rendbetétele: hiába része az Illés-Metro-Omega hármasnak, még feltáratlan az a nagyjából tíz év, amíg a pályán voltak" - fejtette ki a szerző.

Bálint Csabának komoly gyűjteménye van különböző koncert- és próbatermi felvételekből a magyar beat- és rockzene múltjából. A hangarchívumból több CD jelent meg, például P. Mobil-kiadványok, a Nagy Feró-antológia, Beatrice-koncertfelvételek és egy Syrius-dupla album. "CD-k kiadásában már nem érdemes gondolkodni, de talán a vinylekben még van fantázia, meglátjuk".

Bálint Csaba első kötete Radics Béla a beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 13:12
Címkék: Bálint Csaba, Cseh Tamás Program, Beatinterjúk, Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula,
Kommentek
BÉT - Jól teljesített a magyar tőzsde, új csúcson a BUX,
A részvénypiac forgalma 15,1 milliárd forint volt, valamennyi vezető részvény erősödött az előző napi záráshoz képest.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője az MTI-nek elmondta, délelőtt iránykeresés jellemezte a piacokat, délutánra azonban megélénkült a forgalom és jelentősen javult a hangulat. A magyar piac trendkövető volt, a blue chipek közül az OTP és a Richter teljesített a legjobban.

Debreczeni Csaba, az MKB Bank senior tőkepiaci elemzője az M1 aktuális csatornán kiemelkedőnek nevezte a magyar tőzsde teljesítményét. Elmondta: a nemzetközi piacok enyhe pluszban vannak, Európában a spanyol tőzsde emelkedett nagyobb mértékben, közel 1,5 százalékkal. A BÉT-en mind a négy vezető részvény erősödéssel tudott zárni, a nap nyertese a már reggel nyereséggel kezdő Richter, illetve az OTP volt. Kiemelte, hogy a jövő héten megkezdődik a gyorsjelentési szezon, ami megmozgathatja majd a piacokat.

A Mol 14 forinttal, 0,47 százalékkal 3020 forintra erősödött, 2,9 milliárd
velemenyezd, 2017. október 11. szerda, 18:03
Magyar kutatók térképezték fel az agyi kapcsolatok egyénenkénti változékonyságát
Az ELTE PIT Bioinformatikai Csoportjának kutatói - Grolmusz Vince egyetemi tanár, valamint Kerepesi Csaba, Szalkai Balázs és Varga Bálint doktoranduszok - az amerikai Human Connectome Project diffúziós MRI felvételeinek felhasználásával vizsgálták meg 392 emberi agy összeköttetéseit, majd azonosítottak több konzervatív és kevéssé konzervatív agyi területet. A kutatók eredményeiket a Neuroscience Letters című szaklapban közölték október 6-án - közölte az ELTE hétfőn az MTI-vel.

Kiderült, hogy a homloklebeny kapcsolatai aránylag konzervatívak, jóllehet ez a terület sok magas szintű agyi működés helyszíne, míg a halánték- és a nyakszirti lebeny kapcsolatai változékonyabbak. Az is különlegesség, hogy a paracentrális lebeny változékony és konzervatív jellegzetességeket is mutat.

A kutatók azt sejtik, hogy a konzervatívabb területek érzékenyebbek a sérülésekre és a betegségekre (stroke, tumorok), vagyis itt több kárt okoz egy ilyen rendellenesség, mint a változékonyabb területeken. Érdekességként a
velemenyezd, 2017. október 09. hétfő, 17:33
Tíz alkotás került a filmalap inkubátor programjának döntőjébe
alkotta előzsűri - Stalter Judit producer, Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró, Esztergályos Krisztina, Reisz Gábor és Madarász Isti forgatókönyvíró-rendezők - választotta ki a 10 továbbjutó filmtervet.

A továbbjutók között van Ágói Krisztina Hagyjátok meghalni Zsigát! című filmterve, Grosan Cristina (A legjobb dolgokon bőgni kell); Haragonics Sára (Szia Sári!, dokumentumfilm); Kis Hajni (189 nap); Kölcsey Levente (Közöny); Meggyes Krisztina (Hiányzó 10 óra, dokumentumfilm); Lőrincz Nándor és Nagy Bálint a Garázsmenettel; Oláh Judit Tábor című dokumentumfilm-terve, Szirmai Márton Hol rontottam el? című animációterve és Vízkeleti Dániel Puszták asszonya című projektje.

A 10 döntős pályázati úton részesül a filmalap 2 millió forint értékű forgatókönyv-fejlesztési támogatásában a filmalap fejlesztő csapatának közreműködésével. Öt hónap áll az alkotók rendelkezésére a forgatókönyvek elkészítésére, majd a döntősök a március végi pitch fórumon mérettetnek meg a szakmai közönség előtt. A 10 filmterv közül
velemenyezd, 2017. október 03. kedd, 16:22
Szabó Bálint: felnőtt károsultjai is vannak a Human Operator Zrt.-nek
A bíróságon egy makói székhelyű, munkaerő-közvetítéssel foglalkozó iskolaszövetkezet két korábbi vezetője ellen folyik per költségvetési csalás vádja miatt. A vádirat szerint a két férfi több száz millió forint forgalmi adó befizetését mulasztotta el. Az ügyben az előzetes letartóztatásban lévő Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselőt tanúként hallgatták volna meg, de a tárgyalást az egyik vádlott védőjének betegsége miatt elhalasztották.

Szabó Bálint a csütörtökre meghirdetett tárgyalás előtt elmondta, a tucatnyi szövetkezetnél dolgozó több ezer diák mellett legalább ötszáz ki nem fizetett felnőtt károsultja is van a Human Operator Zrt.-nek.

Az ismert károsultak száma meghaladja az ötezret, de elképzelhető, hogy akár tízezer olyan dolgozó is van, aki nem kapta meg munkája ellenértékét Czeglédy Csaba cégétől - közölte a jogász.

Ez olyan kiemelten súlyos ügy, amellyel kormányzati szinten is foglalkozni kell - vélekedett Szabó Bálint, aki arra
velemenyezd, 2017. szeptember 28. csütörtök, 11:22
Szabadtéri előadásokkal indul szombaton az Opera évada
Donizetti A csengő és a Bolondokháza, valamint Menotti A telefon című vígoperái tekinthetők meg, majd Örökség - és a XXI. század címmel divatbemutatót tartanak. Köszöntőt mond Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.

Az Erkel Színházban 16 órakor a Wagner nyomában I. című hangversennyel indul el az Opera Zenekarának tagjaiból alakuló kamarazenekar és szólista vendégeinek koncertsorozata. Az évadtematikához kapcsolódó műsorokat Zsoldos Bálint szerkeszti, az első hangversenyen Rolla János hegedűművész és Fülei Balázs zongoraművész is közreműködik - közölte a dalszínház az MTI-vel.

Az évadnyitány Erkel Ferenc Bánk bán című operájával zárul az Erkel Színházban, ám az Operaház előtt egy hatalmas kivetítő segítségével további mintegy 1200 érdeklődő tekintheti meg az előadás felvételét a premierrel egy időben. Erkel művének baritonváltozatát - vagyis a főhős átdolgozott szólamát tartalmazó darabot - az Operaház korábbi főrendezője, a Nemzeti
velemenyezd, 2017. szeptember 07. csütörtök, 16:53
Több díjat is nyertek a közmédia tudósítói a Kulturális Filmek Fesztiválján
közmédia gyergyószentmiklósi tudósítóinak a munkája. A harmadik helyen Székely Blanka, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) kolozsvári tudósítója végzett Széki holland című videójával.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat különdíját a Magyarnak maradni című film alkotói kapták, a beregszászi Baláczky Vlagyimir és Baláczky Dominik.

Szatmárcseke önkormányzata különdíját A Likaskő című film érdemelte ki, alkotói a közmédia tudósítói Székelyudvarhelyről, Szabó Attila és Bálint Károly.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) támogatásával létrejött 300 ezer forintos közönségdíjat a Csíksomlyó kincse című film vitte haza Csíkszeredába, alkotói a közmédia csíki tudósítói, Csúcs Mária és Csúcs Péter.

Az augusztus 24. és 27. között zajlott fesztivál versenyfilmjei közül a közönség értékelése alapján a legjobb harmincat személyesen értékelte a helyszínen, Szatmárcsekén a zsűri elnöke, Kerényi Imre Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező és a Balázs Béla-díjas filmrendező, Vitézy
velemenyezd, 2017. augusztus 29. kedd, 10:52
Épülete teljes rekonstrukcióját tervezi a Veszprémi Petőfi Színház
Budapesten is voltak előadásaik. Emlékeztetett arra is, hogy az elmúlt évadban 19 ezer fölé emelkedett a bérleteseik száma.

A 2017/18-as évad első premierje egy gyermekdarab lesz, a Kincskereső kisködmön, amelyet a Bob herceg című operett követ. November elején mutatják be a Holt költők társasága című film színpadi adaptációját, az eredeti, Oscar-díjas forgatókönyvet is jegyző Tom Schulman darabját, amelyet Magyarországon most állítanak színpadra először.

Karácsony előtt láthatja a közönség Bálint Andrással a főszerepben az Isten pénze című musicalt, a jövő évben pedig a Kurázsi mama és gyermekei, valamint az Életrevalók című darabokat mutatja be a színház.

A társulathoz szerződött a Marosvásárhelyen színész-rendező szakon végzett Gaál Attila Csaba, Kondrik István pedig színháztechnikai szakemberként erősíti a Petőfi Színház csapatát. Oberfrank Pál hozzátette: mellettük Kaposvárról és Budapestről is érkeznek egyetemisták, akiket a Holt költők társaságában, az Isten pénzében, valamint a Kurázsi
velemenyezd, 2017. augusztus 21. hétfő, 19:03
Tizenhárom bemutatót tervez az új évadra a nagyváradi Szigligeti Színház három társulata
Józsi Jenő Kakuk Marciját, Tarnóczi Jakab pedig William Shakespeare Szentivánéji álom című komédiáját viszi színre.

A nagyváradi születésű Kossuth-díjas drámaíró, Hubay Miklós születésének 100. évfordulóját ünnepelve tűzi műsorára a társulat a szerző Egy szerelem három éjszakája című alkotását. Az első magyar musicalként számon tartott darabot Novák Eszter rendezi.

Az évad második felében két stúdió-előadást mutatnak be, amelyekben pályakezdő rendezők kapnak bemutatkozási lehetőséget. Botos Bálint Csehov Apátlanul (Platonov) című drámáját, Hunyadi István pedig Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának Bányavakság című darabját viszi színre.

A következő évadban is vendégszerepel Nagyváradon a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, az Esztergomi Várszínház, illetve az egri Gárdonyi Géza Színház.

A Lilliput Társulat négy bemutatóval várja közönségét: Vlagyimir Szutyejev Kispipi és Kisréce, Lázár Ervin Szegény Dzsoni és Árnika, Oscar Wilde
velemenyezd, 2017. augusztus 08. kedd, 17:23
Képek, videók
Syrius-Csendes kiáltás.jp
donmolnarmeister
2008. január 21. hétfő, 08:17
Syrius-Laybel Jasmine
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:45
Syrius-Laybel Julianne
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:41
Syrius-Laybel Juanita
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:40
Syrius Airedale terrierek
syriuslaybel
2007. április 17. kedd, 00:54
Syrius-Laybel Action Hero
syriuslaybel
2007. január 14. vasárnap, 21:18
Dévai Bálintnak 01.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:17
Dévai Bálintnak 02.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:16
Dévai Bálintnak 03.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:16
Dévai Bálintnak 04.jpg
chillik
2017. szeptember 27. szerda, 06:15
Katona Bálint.
jozsuzsa
2017. augusztus 21. hétfő, 19:09
balint_antonia_16.jpg
anonymus987
2017. június 17. szombat, 15:49
Bálint.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 20:01
Bálint.jpg
katrin56
2017. február 14. kedd, 09:05
Szabo Balint Foto
dandej
2017. január 30. hétfő, 21:18
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.