Regisztráció  Belépés
2017. augusztus 17. csütörtök | 33. hét | 229. nap | 23:19 | Jácint
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illés-, Hungária-, Omega- és Syrius-sztori, ahogy még nem ismertük
"Elsősorban azokat az embereket szerettem volna megszólaltatni, akik nem lettek a későbbiekben országosan ismert sztárok. A történelmet a győztesek írják, de akkor ki ismeri a valóságot? A könyv szereplői szívvel-lélekkel csináltak zenei forradalmat az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején, de aztán a polgári életet választották" - mondta az újságíró, ügyvéd az MTI-nek.

Bálint Csaba eddig mintegy kétszáz zenészinterjút készített, a Rockmúzeum gondozásában, a Cseh Tamás Program támogatásával kiadott Beatinterjúk I.-ben olvasható beszélgetések az elmúlt években a passzio.hu-n már megjelentek, most azonban összegyűjtve új megvilágításba helyeznek számos fontos részletet a magyar beatzene történetében.

A szerző szerint az interjúalanyok által elmondott információk elsősorban azért értékesek, mert az elfeledett szereplők különböző igazodási kényszerektől mentesen tudták felidézni a vizsgált korszak történéseit. Az ős-Illés zenekar első éveit Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula "Öcsi", a tavaly elhunyt Körmendi János, valamint az alkalmi közreműködő, Hantos Balázs elevenítette fel, a Hungáriáról és elődjéről, a Syconorról Hauer Rezső, a 2013-ban elhunyt Csomós Péter, Sipos Péter, Kertész László és Matlaszkovszky Miklós beszélt, az Omega indulását Kovacsics András "Öcsi", Varsányi István "Gergő", Wittek Mária, Láng Péter, Bánkúti Győző, Kiss Zoltán, Tornóczky Ferenc és Somorjai László mesélte el, a Syrius együttes kialakulásának körülményeit pedig Kelemen András, Vadász Ferenc, Mogyorósi László, Mezei Anikó és Rákosi László idézte fel.

Az elmondottak számos, eddig tényként kezelt információt kérdőjeleznek meg. Láng Péter szaxofonos, Bánkúti Győző trombitás és Kiss Zoltán dobos szavaiból az rajzolódik ki, hogy az Omega nem 1962 szeptemberében, hanem már egy évvel korábban, még Kóbor János nélkül megalakult, az eddig elődnek tekintett Próféta együttes pedig egyáltalán nem is létezett. "Megkapargattam néhány eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt állítást, a kánon bizonyos értelemben újraírásra szorul. A lényeg azonban nem változott, a legendákat szerintem építeni kell, nem lerombolni".

A könyv érdekessége az is, mekkora átjárás volt személyi tekintetben a hatvanas évek első felében a három nagy, az Illés, a Metro, az Omega, valamint a közvetlenül utánuk jövő Hungária között.

"Közösek voltak a céljaik és nagyjából egyformák voltak a lehetőségeik is. Valami mást akartak, mint ami körülvette őket, ezért szövetkeztek egymással. A zene volt a kapocs, az eszköz, a cél pedig a lehető legtágabb autonómia elérése" - fogalmazott Bálint Csaba az MTI-nek.

Mint kifejtette, az interjúk készítésénél meghatározó tényező volt, kit tud elérni, hiszen a korszak szereplői közül sokan évtizedek óta külföldön élnek. Voltak, akik azóta nevet változtattak, ketten viszont maguk jelentkeztek Bálint Csabánál, hogy olvasták a korábbi cikkeket a neten és szívesen felidézik ők is emlékeiket. Hozzátette, hogy hangsúlyt fektet a dokumentumok, fotók, plakátok összegyűjtésére. "Ezek gyakran beszédesebbek, mint sok interjúalany, objektívebbek, meggyőzőbbek a visszaemlékezéseknél".

A szerző elmondta, hogy a Beatinterjúk I. egy háromkötetes sorozat első darabja. A következő könyvben a Metro, a Dogs, az Atlas, a Sámson, és talán az Echo és a Scampolo története fog szerepelni.

"Még mindig meg tudok lepődni, ha előkerül egy-egy kordokumentum vagy visszaemlékező, nagyon sok ismeretlen szelete van a korszaknak. Ezeket inkább csak olvasnám a szabadidőmben, de sajnos nem csinálja meg helyettem senki, így kénytelen vagyok én interjúzni, mert a 24. órában vagyunk. A közeljövő kihívása a Metro történetének rendbetétele: hiába része az Illés-Metro-Omega hármasnak, még feltáratlan az a nagyjából tíz év, amíg a pályán voltak" - fejtette ki a szerző.

Bálint Csabának komoly gyűjteménye van különböző koncert- és próbatermi felvételekből a magyar beat- és rockzene múltjából. A hangarchívumból több CD jelent meg, például P. Mobil-kiadványok, a Nagy Feró-antológia, Beatrice-koncertfelvételek és egy Syrius-dupla album. "CD-k kiadásában már nem érdemes gondolkodni, de talán a vinylekben még van fantázia, meglátjuk".

Bálint Csaba első kötete Radics Béla a beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 13:12
Címkék: Bálint Csaba, Cseh Tamás Program, Beatinterjúk, Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula,
Kommentek
Csütörtökön kezdődik a Debreceni Bor- és Jazznapok
Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere megjegyezte: az előző évtizedek két talán legizgalmasabb nyári szabadtéri programjának fúziója, a Debreceni Bor- és Jazznapok osztatlan közönségsikert arat Debrecenben.

A Nagyerdő megújult környezetében, a Békás-tó partján született újjá négy éve a legrégebbi folyamatosan működő hazai dzsesszfesztivál, (az első 1971-ben volt) és a borkarnevál (az elsőt 2000-ben tartották) együttes megrendezéséből a Debreceni Bor- és Jazznapok, amely a hazai gasztrokulturális programkínálat élvonalát képviseli - tette hozzá.

Tóth Ernő, a Főnix Rendezvényszervező Kft. programigazgatója kiemelte: Tokajtól Villányig, s a határon túli Érmellékig összesen 76 borászat kínálja majd borait a nagyerdei Békás-tó környékén, ahol számításaik szerint a zenei csemegék mellett 10 ezer liter bor fogy majd el.

Horváth Lajos, a Debrecen Város Bora projektvezetője hozzátette: kiemelt helyet kapnak a város borai, egy külön faházban együtt lehet majd megkóstolni a
velemenyezd, 2017. július 31. hétfő, 20:05
Kajak-kenu Eb - Öt arany és egy bronz a szombati magyar mérleg
egymással a címvédő, világ- és olimpiai bajnok német Sebastian Brendel és a cseh Martin Fuksa, Vasbányai az ötödik helyen ért be. Érmet ugyan ezzel nem szerzett, de kiharcolta a vb-szétlövés lehetőségét, Hüttner Csaba szövetségi kapitány ugyanis kikötötte, hogy csak akkor csaphat össze Kiss Tamással a világbajnoki indulás jogáért, ha Plovdivban az első hat között zár. A kenu egyesek 1000 méteres küzdelmét végül a nagyszerű hajrát produkáló Brendel nyerte.

A férfi kajakosok hasonló távján a fiatal Kopasz Bálint ugyanúgy harmadik lett, mint tavaly Moszkvában. A 20 esztendős algyői versenyző - aki májusban, Szegeden megnyerte a világkupát - jól tartotta a lépést a két nagyágyúval, a címvédő portugál Fernando Pimentával és a világbajnok dán Rene Poulsennel, de győzelmi esélyei nem voltak. A harmadik helyet ugyanakkor remekül tartotta, így végül ismét felállhatott a dobogóra.

Női K-2 1000 méteren az utolsó pillanatban változás történt, Bodonyi helyett ugyanis Hagymási Réka került Farkasdi Ramóna elé a
velemenyezd, 2017. július 15. szombat, 11:51
Kajak-kenu Eb - Fekete és Kopasz is továbbjutott
Ezer méteren csak a KSI 26 éves kenusa kényszerült túlórára a magyarok közül, de ez nem is volt meglepő, hiszen néhány napja gyomorrontást kapott, s némileg legyengülve csak a negyedik helyen ért célba délelőtti előfutamában. Délután az első három között kellett zárnia ahhoz, hogy a döntőben is vízre szállhasson, s ő - egy holtversenyben második hellyel - hozta is a kötelezőt, a teljesítmény azonban sokat kivett belőle. Már a partra is a mentőcsónakban érkezett, onnan pedig egy mentőautó szállította a pálya orvosi helyiségébe.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány később az MTI-nek azt mondta: a versenyző már jól van.

Ötszáz méteren két magyar egység volt érdekelt a középfutamos programban, s mindketten továbbjutottak a vasárnapi fináléba. A 23 éves, újpesti kenus, Fekete Ádám nagyot küzdött, s másodikként "csapott" a célba, és az 1000 méteren már döntős, 20 esztendős algyői kajakos, Kopasz Bálint is egy második hellyel kvalifikálta magát a legjobb kilenc közé. Mindkét számban az első három hely
velemenyezd, 2017. július 14. péntek, 16:13
Kajak-kenu válogató - Kopasz, Bodonyi, Varga és a Korisánszky, Mike duó is ismételt
Férfi K-1 5000 méteren ugyanakkor új győztest avattak Noé Bálint személyében, az első fordulóban diadalmaskodó, maratoni világ- és Európa-bajnok Solti László ezúttal negyedik lett. Érdekesség, hogy utóbbi versenyben vízre szállt a korábbi szövetségi kapitány, a háromszoros olimpiai bajnok Storcz Botond is, s a 42 éves szakember nem vallott szégyent, 14. lett a 21 induló között.

A Holt-Tiszán rendezett négynapos verseny során - amely az augusztus 24. és 27. közötti racicei vb-re válogatott - nyolc olyan szám akadt, amelyben más győzött, mint az első fordulóban, azaz várhatóan több szétlövésre is szükség lesz. A párharcok közül egyet már vasárnap késő délután lebonyolítottak: férfi K-2 1000 méteren a Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert duó nyert a Noé Zsombor, Bogár Gábor kettős ellen, így a jövő heti, plovdivi Eb után készülhet a vb-re is.

Eredmények (a szövetség eredményközlője alapján):

férfiak:

--------

K-1 500 m:1. Kopasz Bálint (Algyő) 1:39.447 p 2. Mozgi Milán (Graboplast Győr)
velemenyezd, 2017. július 09. vasárnap, 18:22
Baleset miatt lezárták a 33-as főutat Mezőtárkánynál
Nagy Csaba tűzoltó főtörzsőrmester elmondta, hogy a négy sérült közül két embert füzesabonyi hivatásos tűzoltók vágtak ki az összeroncsolódott gépjárműből.

Soltész Bálint, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivőjének közlése szerint a baleset oka egyelőre nem ismert. A rendőrök teljes útzár mellett helyszínelnek a 33-as főúton.
velemenyezd, 2017. július 07. péntek, 08:46
Kajak-kenu Eb - Megvan a magyar csapat, egy kérdőjel még maradt
Az MKKSZ honlapján olvasható beszámoló szerint szerdán dől el, hogy férfi K-4 1000 méteren Kammerer Zoltán, Noé Bálint és Ceiner Benjámin mögött Bárdfalvi Márk vagy Pauman Dániel foglalhat helyet a negyedik beülőben.

"A férfi ötszázas négyessel kapcsolatban is volt még egy kérdés, ma Dunavarsányban kipróbáltuk a hajót Tóth Dáviddal és Molnár Péterrel is, végül úgy döntöttem, hogy utóbbi versenyzőt nevezem majd az egységbe" - nyilatkozta Hüttner Csaba. A döntés értelmében tehát Nádas Bence, Tótka Sándor, Mozgi Milán és Molnár Péter áll majd rajthoz K-4 500 méteren.

A csapatba nagyrészt az első, szegedi válogatót megnyerő versenyzők kerültek be, a nőknél azonban az Eb programja miatt három egységen is változtatni kellett.

"Az időrend miatt kizárt a női K-1 és K-2 500 méteren a duplázás, így nem tud rajthoz állni Takács Tamara és Vad Ninetta párosa, helyettük a második helyen záró Farkasdi Ramóna és Medveczky Erika indulhat. Ugyanez volt a helyzet az ezer méter esetében is, hiszen az egyes
velemenyezd, 2017. június 26. hétfő, 20:34
Szabó Bálint szerint Czeglédy Csaba az MSZP titkos pártpénztárnoka
Szabó Bálint a szegedi közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján közölte, a gyanú szerint milliárdok vándoroltak Botka László ügyvédjéhez, Czeglédy Csabához.

Az ügyvezető úgy fogalmazott, "maffia irányítja Szegedet, és Botka László a keresztapa", a szegedi polgármester körül "elfogyott a levegő", közvetlen munkatársai közül "szinte mindenki vádlott vagy gyanúsított" valamilyen büntetőügyben.

Ujhelyi István szegedi szocialista politikus, európai parlamenti képviselő azt mondta, "Czeglédy Csaba, veled vagyunk!", azt azonban nem, hogy veletek vagyunk Szeviép-károsultak vagy veletek vagyunk diákok - közölte Szabó Bálint.

Kifejtette, mintegy kétezer, a Czeglédy Csabához köthető iskolaszövetkezeteknél dolgozó diák vár hiába májusi bérére, és már abban sem bízhat, hogy júniusi fizetését megkapja, a követelésük 80-130 millió forintra tehető.

"Szeged tele van korrupciós ügyekkel" - mondta az ügyvezető, aki azt állította: "csak idő kérdése, hogy Botka László is a vádlottak padjára
velemenyezd, 2017. június 23. péntek, 09:31
MOB - Augusztus 10-étől Vékássy Bálint lesz a főtitkár
A posztra Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke javasolta a szakembert, akit kedden hallgattak meg a vezető testület tagjai.

Bartha Csaba május elején távozott a posztról, azóta megbízott főtitkárként Fábián László látta el a feladatokat, ő Vékássy Bálint munkába állása után továbbra is a MOB sportigazgatója lesz.

A MOB-tól kapott tájékoztatás szerint a 43 éves Vékássy Bálint 1982 és 1996 között kajakozott, korosztályos, majd felnőtt válogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. A Testnevelési Egyetemen kajak-kenu szakedzőként, majd a Szent István Egyetem/Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építészként diplomázott.

Versenyszervezőként a 2005-ös szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsági titkára, a 2006-os felnőtt vb versenyigazgatója, a 2011-es vb idején a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és vagyongazdálkodási igazgatója, a 2017-es szegedi síkvízi világkupa versenyigazgatója volt. A 2013-as budapesti vívó-vb szervezőbizottságának elnöke volt, de csapatsportágban is letette
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 13:43
Képek, videók
Syrius-Csendes kiáltás.jp
donmolnarmeister
2008. január 21. hétfő, 08:17
Syrius-Laybel Jasmine
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:45
Syrius-Laybel Julianne
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:41
Syrius-Laybel Juanita
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:40
Syrius Airedale terrierek
syriuslaybel
2007. április 17. kedd, 00:54
Syrius-Laybel Action Hero
syriuslaybel
2007. január 14. vasárnap, 21:18
balint_antonia_16.jpg
anonymus987
2017. június 17. szombat, 15:49
Bálint.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 20:01
Bálint.jpg
katrin56
2017. február 14. kedd, 09:05
Szabo Balint Foto
dandej
2017. január 30. hétfő, 21:18
Balintore kastély Skócia.
pacsakute
2017. január 09. hétfő, 13:19
bálint nap.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:20
MATYIKA-BÁLINT SZŰCS CSAL
zsokica45
2016. szeptember 04. vasárnap, 18:24
bálint névv.jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 16:47
Robcsi-Bálint_Iringó (1).
dnemethk
2016. május 30. hétfő, 20:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.