Regisztráció  Belépés
2017. június 24. szombat | 25. hét | 175. nap | 10:50 | Iván
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Illés-, Hungária-, Omega- és Syrius-sztori, ahogy még nem ismertük
"Elsősorban azokat az embereket szerettem volna megszólaltatni, akik nem lettek a későbbiekben országosan ismert sztárok. A történelmet a győztesek írják, de akkor ki ismeri a valóságot? A könyv szereplői szívvel-lélekkel csináltak zenei forradalmat az ötvenes évek végén, hatvanas évek elején, de aztán a polgári életet választották" - mondta az újságíró, ügyvéd az MTI-nek.

Bálint Csaba eddig mintegy kétszáz zenészinterjút készített, a Rockmúzeum gondozásában, a Cseh Tamás Program támogatásával kiadott Beatinterjúk I.-ben olvasható beszélgetések az elmúlt években a passzio.hu-n már megjelentek, most azonban összegyűjtve új megvilágításba helyeznek számos fontos részletet a magyar beatzene történetében.

A szerző szerint az interjúalanyok által elmondott információk elsősorban azért értékesek, mert az elfeledett szereplők különböző igazodási kényszerektől mentesen tudták felidézni a vizsgált korszak történéseit. Az ős-Illés zenekar első éveit Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula "Öcsi", a tavaly elhunyt Körmendi János, valamint az alkalmi közreműködő, Hantos Balázs elevenítette fel, a Hungáriáról és elődjéről, a Syconorról Hauer Rezső, a 2013-ban elhunyt Csomós Péter, Sipos Péter, Kertész László és Matlaszkovszky Miklós beszélt, az Omega indulását Kovacsics András "Öcsi", Varsányi István "Gergő", Wittek Mária, Láng Péter, Bánkúti Győző, Kiss Zoltán, Tornóczky Ferenc és Somorjai László mesélte el, a Syrius együttes kialakulásának körülményeit pedig Kelemen András, Vadász Ferenc, Mogyorósi László, Mezei Anikó és Rákosi László idézte fel.

Az elmondottak számos, eddig tényként kezelt információt kérdőjeleznek meg. Láng Péter szaxofonos, Bánkúti Győző trombitás és Kiss Zoltán dobos szavaiból az rajzolódik ki, hogy az Omega nem 1962 szeptemberében, hanem már egy évvel korábban, még Kóbor János nélkül megalakult, az eddig elődnek tekintett Próféta együttes pedig egyáltalán nem is létezett. "Megkapargattam néhány eddig megkérdőjelezhetetlennek vélt állítást, a kánon bizonyos értelemben újraírásra szorul. A lényeg azonban nem változott, a legendákat szerintem építeni kell, nem lerombolni".

A könyv érdekessége az is, mekkora átjárás volt személyi tekintetben a hatvanas évek első felében a három nagy, az Illés, a Metro, az Omega, valamint a közvetlenül utánuk jövő Hungária között.

"Közösek voltak a céljaik és nagyjából egyformák voltak a lehetőségeik is. Valami mást akartak, mint ami körülvette őket, ezért szövetkeztek egymással. A zene volt a kapocs, az eszköz, a cél pedig a lehető legtágabb autonómia elérése" - fogalmazott Bálint Csaba az MTI-nek.

Mint kifejtette, az interjúk készítésénél meghatározó tényező volt, kit tud elérni, hiszen a korszak szereplői közül sokan évtizedek óta külföldön élnek. Voltak, akik azóta nevet változtattak, ketten viszont maguk jelentkeztek Bálint Csabánál, hogy olvasták a korábbi cikkeket a neten és szívesen felidézik ők is emlékeiket. Hozzátette, hogy hangsúlyt fektet a dokumentumok, fotók, plakátok összegyűjtésére. "Ezek gyakran beszédesebbek, mint sok interjúalany, objektívebbek, meggyőzőbbek a visszaemlékezéseknél".

A szerző elmondta, hogy a Beatinterjúk I. egy háromkötetes sorozat első darabja. A következő könyvben a Metro, a Dogs, az Atlas, a Sámson, és talán az Echo és a Scampolo története fog szerepelni.

"Még mindig meg tudok lepődni, ha előkerül egy-egy kordokumentum vagy visszaemlékező, nagyon sok ismeretlen szelete van a korszaknak. Ezeket inkább csak olvasnám a szabadidőmben, de sajnos nem csinálja meg helyettem senki, így kénytelen vagyok én interjúzni, mert a 24. órában vagyunk. A közeljövő kihívása a Metro történetének rendbetétele: hiába része az Illés-Metro-Omega hármasnak, még feltáratlan az a nagyjából tíz év, amíg a pályán voltak" - fejtette ki a szerző.

Bálint Csabának komoly gyűjteménye van különböző koncert- és próbatermi felvételekből a magyar beat- és rockzene múltjából. A hangarchívumból több CD jelent meg, például P. Mobil-kiadványok, a Nagy Feró-antológia, Beatrice-koncertfelvételek és egy Syrius-dupla album. "CD-k kiadásában már nem érdemes gondolkodni, de talán a vinylekben még van fantázia, meglátjuk".

Bálint Csaba első kötete Radics Béla a beatkorszakban címmel 2012-ben jelent meg.

Forrás: MTI
velemenyezd, 2017. június 15. csütörtök, 13:12
Címkék: Bálint Csaba, Cseh Tamás Program, Beatinterjúk, Nényei Tas, Farkas Ádám, Halász Gyula,
Kommentek
MOB - Augusztus 10-étől Vékássy Bálint lesz a főtitkár
A posztra Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke javasolta a szakembert, akit kedden hallgattak meg a vezető testület tagjai.

Bartha Csaba május elején távozott a posztról, azóta megbízott főtitkárként Fábián László látta el a feladatokat, ő Vékássy Bálint munkába állása után továbbra is a MOB sportigazgatója lesz.

A MOB-tól kapott tájékoztatás szerint a 43 éves Vékássy Bálint 1982 és 1996 között kajakozott, korosztályos, majd felnőtt válogatott volt, kétszeres ifjúsági világbajnok. A Testnevelési Egyetemen kajak-kenu szakedzőként, majd a Szent István Egyetem/Ybl Miklós Műszaki Főiskolán építészként diplomázott.

Versenyszervezőként a 2005-ös szegedi ifjúsági kajak-kenu világbajnokság szervezőbizottsági titkára, a 2006-os felnőtt vb versenyigazgatója, a 2011-es vb idején a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezési és vagyongazdálkodási igazgatója, a 2017-es szegedi síkvízi világkupa versenyigazgatója volt. A 2013-as budapesti vívó-vb szervezőbizottságának elnöke volt, de csapatsportágban is letette
velemenyezd, 2017. június 20. kedd, 13:43
Érdekesség
is.

Ha már a Krúdy Körről szólok, akkor meg kell emlékeznem Kende Sándorról, kedves régi barátomról, akivel több mint 25 éven át hirdettük a szép magyar szót vidéken is iskolákban, művelődési házakban és másutt. Mindig szívesen gondolok rá. A Krúdy rendezvényekhez még hozzátartozik (tartozott!), hogy azokon örömmel szerepelt Újlaky Károly színművész, Csák József operaénekes, Hegedűs Valér zongoraművész, Pető József operaénekes, Marót Nóra operaénekes, Tóth Judit színművész, Dunai Tamás színművész, Csorna Bálint, Bodor Tibor színművész, Czenke Csaba hegedűművész és még sorolhatnám... Amikor erre az életinterjúra felkértek, megszámoltam, hogy 350 művésszel, íróval, költővel dolgoztam együtt.

Tagja vagy-e még valamilyen irodalmi egyesületnek, alapítványnak?

37 éve tagja vagyok a Művészetbarátok Egyesületének, ahol 4 évig művészeti vezető és alelnök is voltam, azóta viszont elnökségi tag. A Krúdy Gyula Irodalmi Körnek a szervezőtitkára, a Nagy Lajos Irodalmi Társaságnak, a
kirscha, 2017. június 13. kedd, 23:03
Vékássy Bálintot javasolta a MOB főtitkárának Kulcsár Krisztián
A MOB honlapjának tájékoztatása szerint Vékássy a budapesti vívó-világbajnokság egyik főszervezője volt, szakmailag kötődik a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez is. Az elnökség tudomásul vette a javaslatot, egyben a jelölt egy későbbi ülésen történő meghallgatását kezdeményezte.

A tisztségéből május elején távozó Bartha Csaba utódja augusztus elejétől tölthetné be a posztot. A főtitkári feladatokat jelenleg megbízott jelleggel a korábbi sportigazgató, Fábián László látja el, aki visszatérne korábbi munkakörébe.

Kulcsár Krisztián arról is beszámolt az elnökségnek, hogy felkérte Szalay-Berzeviczy Attilát, korábbi tőzsdeelnököt a MOB stratégiai főtanácsadójának. A Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) elnökének a hazai rendezésű olimpia feltételeinek újragondolása, valamint a MOB vállalati kapcsolatainak erősítése lesz a feladata, munkáját díjazás nélkül látja el.

Az elnökség arról is döntött - az érintettekkel egyetértésben -, hogy a nyári olimpiai sportágakért felelős alelnök a jövőben
velemenyezd, 2017. május 31. szerda, 11:32
Kajak-kenu vk - Bordács Blanka és Bodonyi Dóra már a döntőben
kicsit izgult is, amikor felfelé evezett a rajthoz, ám végül könnyedén nyerte meg előfutamát és jutott be a fináléba.

"Sikerült jó pályát mennem, pedig elég nagy hullámok voltak" - mondta a győriek 21 éves kajakosa.

Bodonyinak nemcsak a hullámokkal, hanem a betegségével is meg kellett küzdenie, csütörtökön még lázas volt, ettől független ő is meggyőző fölénnyel nyert, így szintén bejutott a szombat délelőtti A döntőbe.

Férfi K-1 és C-1 1000 méteren is óriási a mezőny, így a kajakos Kopasz Bálint fölényes futamgyőzelme, Németh Viktor Máté hatodik helye, valamint a kenus Vasbányai Henrik első, illetve Kiss Tamás második helye is csak középfutamot ért.

A mezőny legjobb idejével, futamában az új-zélandi Lisa Carringtont is maga mögé utasítva lépett tovább a középfutamba Takács Tamara K-1 500 m-en. Fábiánné Rozsnyói Katalin tanítványa pályafutása első világkupa-versenyén rajtol, s remekül sikerült a debütálása. A szám másik magyar indulója, Vad Ninetta ugyancsak futamgyőzelemmel mutatkozott
velemenyezd, 2017. május 26. péntek, 14:53
Kajak-kenu vk - Szabó Gabriella nem indul
antibiotikumot kellett szednem. Több edzés is kiesett, így nem tudnék száz százalékban hasznos tagja lenni a magyar négyesnek" - fogalmazott Szabó Gabriella, aki szurkolóként azért ott lesz a Maty-éren.

A vk csütörtökön a paraversenyekkel kezdődik, a többi futamot péntektől bonyolítják le. A belépés ingyenes, a szombati és vasárnapi döntőket az M4 Sport élőben közvetíti.

A módosított magyar csapat:

férfi kajak:

------------K-1

200 m: Horváth Bence, Birkás Balázs

K-1

500 m: Kopasz Bálint, Bárdfalvi Márk

K-1 1000 m: Kopasz, Németh Viktor Máté

K-2

500 m: Tóth Dávid, Kulifai Tamás; Hufnágel Tibor, Ilyés Róbert

K-2 1000 m: Doba Richárd Alfréd, Gacsal Ákos; Kammerer Zoltán, BárdfalviK-4

500 m: Tóth D., Noé Zsombor József, Kulifai, Mozgi Milán; Nádas Bence, Tótka Sándor, Kuli István, Bán Kristófnői kajak:

----------K-1

200 m: Vad Ninetta, Lucz DóraK-1

500 m: Takács Tamara, VadK-1

1000 m: Bodonyi Dóra, Bordács
velemenyezd, 2017. május 22. hétfő, 12:30
Szabadfogású és női birkózó ob - Meglepetések a férfiaknál
(63) most tért vissza, szintén sikerrel, s a friss Eb-2. Németh Zsanett sem talált legyőzőre. A válogatott Sleisz Gabriella rendes kategóriájánál kettővel feljebb, 69 kilóban is diadalmaskodott.

A férfiaknál a Haladás, a nőknél a Vasas nyerte a csapatversenyt.

Bajnokok (a szövetség tájékoztatása szerint):

szabadfogás:

---------------57 kg: Román Tamás (Kecskeméti TE) 61 kg: Molnár József (KTE)65 kg: Üveges Csaba (Vasas SC) 70 kg: Lukács Norbert (Budapesti Honvéd SE) 74 kg: Molnár Bálint (Haladás VSE) 86 kg: Veréb István (Haladás VSE) 97 kg: Fodor Tamás (Vasas SC)125 kg: Csercsics Richárd (Haladás VSE)

A csapatpontverseny végeredménye: 1. Haladás VSE, 2. Vasas SC, 3. ESMTK

nők:

---- 48 kg: Köteles Alexandra (Vasas SC)53 kg: Váncza Ivett (Budapesti Honvéd SE)55 kg: Dollák Tamara (UTE) 58 kg: Vilhelm Viktória (UTE) 60 kg: Barka Emese (Csepeli BC) 63 kg: Sastin Marianna (Vasas SC) 69 kg: Sleisz Gabriella (ESMTK-Mogyoródi KSK)75 kg: Németh Zsanett (UTE)

A
velemenyezd, 2017. május 21. vasárnap, 21:04
Három bemutató a Szentendrei Teátrum és Nyár programján
Mária című önálló estje, Auksz Éva Sweet Charity című koncertje és Nagy Dániel Viktor előadásában Edouard Louis Leszámolás velem című műve is itt lesz látható. Az idei év programsorozatának háziasszonya, Für Anikó, Kitalált világ című estjével szintén itt lép július 9-én lép a közönség elé.

A Barcsay Múzeum udvara a zenei programoknak ad helyet: a Gáspár Károly Trió, a Karosi Júlia Quartet, a Syrius Legacy, a Borbély Mihály Trió Dés Andrással és Szabó Dániellel, valamint a Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint duó is fellép a programsorozatban.

Vasvári Csaba elmondta, hogy a Dunaparti Művelődési Ház udvarán a fiatalabb generációk mutatkozhatnak be: a Friss címmel meghirdetett sorozat keretében színművészeti egyetemek hallgatóinak fellépései és független színházi előadások láthatók pályakezdő színészek részvételével. Látható lesz a Kaposvári Egyetem Rómeó és Júlia című előadása, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem Fondor és szerelem című produkciója is. Emellett ez a helyszín ad otthont a
velemenyezd, 2017. május 18. csütörtök, 18:04
Képek, videók
Syrius-Csendes kiáltás.jp
donmolnarmeister
2008. január 21. hétfő, 08:17
Syrius-Laybel Jasmine
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:45
Syrius-Laybel Julianne
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:41
Syrius-Laybel Juanita
syriuslaybel
2007. december 11. kedd, 01:40
Syrius Airedale terrierek
syriuslaybel
2007. április 17. kedd, 00:54
Syrius-Laybel Action Hero
syriuslaybel
2007. január 14. vasárnap, 21:18
balint_antonia_16.jpg
anonymus987
2017. június 17. szombat, 15:49
Bálint.jpg
agica2004
2017. április 21. péntek, 20:01
Bálint.jpg
katrin56
2017. február 14. kedd, 09:05
Szabo Balint Foto
dandej
2017. január 30. hétfő, 21:18
Balintore kastély Skócia.
pacsakute
2017. január 09. hétfő, 13:19
bálint nap.jpg
zsokica45
2017. január 04. szerda, 20:20
MATYIKA-BÁLINT SZŰCS CSAL
zsokica45
2016. szeptember 04. vasárnap, 18:24
bálint névv.jpg
zsokica45
2016. szeptember 01. csütörtök, 16:47
Robcsi-Bálint_Iringó (1).
dnemethk
2016. május 30. hétfő, 20:03
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.