Regisztráció  Belépés
2018. május 27. vasárnap | 21. hét | 147. nap | 23:37 | Hella
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Lédús gyümölcsök, roppanó zöldségek: a barack és a paradicsoLédús gyümölcsök, roppanó zöldségek:

Augusztus, a nyár utolsó hónapja. Melegen simogatnak a napsugarak, a hazai tavak vize olykor már nem is hűsít, a jéghideg dinnye és a jeges gyümölcsökkel teli limonádé a nap fénypontja. Szerencsére ebben a hónapban is bőséges, változatos a zöldség-gyümölcs kínálat. Édesek, lédúsak a barackok, roppanósak az uborkák, paprikák. Sok háztartásban az esti vacsora már csak egy szelet dinnye, uzsonnára pedig főtt kukorica kerül az asztalra. Elképzelhetetlen a bevásárlás friss piaci portékák nélkül, hisz a nagy melegben a nehéz ételek helyett az egészséges, könnyű fogások, a cukros desszertek helyett pedig a fagylaltok és a mosolygós gyümölcsök esnek jól. Ilyenkor kicsit egészségesebben élünk, a formánkra is jobban ügyelünk, szervezetünk jelzi, mi a jó neki!

Görögdinnye

A dinnye egyrészt tökéletes szomjoltó, másrészt sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Íme a legjobb tulajdonságai:

1. Rengeteg vitamint tartalmaz, pl. C-vitamint, amely fontos az immunrendszer számára, és védi sejtjeinket a káros környezeti hatásoktól. A C-vitamin-tartalom fajtánként eltérő lehet. A dinnye magas antioxidáns-tartalma miatt is csodákra képes.

2. Turbó az agy számára. A dinnye húsának nagy a karotintartalma, amely az anyagcsere során A-vitaminná válik. A karotin elengedhetetlen az agy fejlődéséhez. Olyan speciális molekulák építését serkenti, amelyek az agy- és az idegsejteket táplálékkal látják el.

3. Fontos fehérje, amely elengedhetetlen építő- és javítóanyaga a testnek. Ahhoz, hogy a test a fehérjemolekulákat értékesíteni tudja, meghatározott formájúaknak kell lenniük, ehhez fontos a B6-vitamin, amelyet a dinnye nagy mennyiségben tartalmaz. Ez a vitamin alakítja át úgy a fehérjemolekulákat, hogy azok a test számára felhasználhatóak legyenek. A dinnye magas enzimtartalma elősegíti a sebek gyógyulását.

4. Fogyókúrázók számára is hatásos lehet, alacsony a kalóriatartalma, 100 grammban - fajtától függően - 20-40 kalória található. Összehasonlításképpen ugyanennyi mennyiségű banán több mint a dupláját tartalmazza. Vízhajtóként is hatásos, tisztítja a vesét, és megszabadítja a testet a felesleges folyadéktól. Köszvényeseknek és reumásoknak is érdemes fogyasztani.

5. A dinnye magas ásványianyag-tartalma értékes anyagokkal látja el a szervezetet. Például a vas fontos a vérképzés szempontjából és az agy oxigén ellátása miatt. Ezenkívül tartalmaz még mangánt, amely lényeges az idegek és az agy számára, valamint kalciumot, magnéziumot és foszfort is.

6. Egészséges szomjoltó. A gyümölcs könnyű és édes: forró napokon a legjobb hűsítő. Ez elsősorban magas, majd 95 százalékos víztartalmának köszönhető. A dinnyefajták ezenkívül gondoskodnak arról, hogy visszajuttassák a szervezetbe az izzadáskor elveszített ásványi anyagokat. Viszonylag alacsony cukortartalma miatt, megfelelő adagban cukorbetegek is fogyaszthatják. Természetesen hűtve a legfinomabb.

7. A konyhában is sokféleképp felhasználható a dinnye, hiszen minden ételnek nyárias jelleget ad. Elsősorban hideg ételekben érvényesül. A dinnyekockák jól illenek gyümölcs- és ráksalátához, köretként pedig rizses és csirkés ételeknek adnak különleges jelleget.

A nyári saláták lédús sztárja: a paradicsom

Ma már egész évben kapható, de a hazai, napon érlelt, lédús, kicsit puha paradicsomnak nincs párja. Kétségtelenül nagyon szerencsések, akik ezt a saját kertjükből leszedve fogyaszthatják reggelihez, vacsorához, de a boltokban és a piacon vásárolható paradicsomok is gondosan válogatottak, hasonló ízélményt nyújtanak.
Elmaradhatatlan a nyári friss lecsó, a paradicsomleves betűtésztával vagy bazsalikommal, és a friss salátáknak is állandó alkotóeleme. Azon zöldségünk (igazándiból gyümölcs), amelyet a kisgyermekek is szívesen fogyasztanak.
Nagyon egészséges, nem hizlal, alacsony zsírtartalmú, elenyésző a szénhidráttartalma, kevés kalóriát tartalmaz, ezért diétázók korlátlanul fogyaszthatják.
A benne található likopin nevű antioxidánsnak köszönhetően, fogyasztásával hasznos lépéseket teszünk a szabad gyökök, a rák és a korai öregedés ellen. Ez a vegyület azonban zsíros közegben épül be megfelelően, ezért fogyasztják a paradicsomot a mediterrán országokban szinte kivétel
nélkül olívaolajjal. Tegyünk mi is így, vagy karikázzuk vajas kenyérre vacsorára.
Magas B-, E- és C-vitamin-tartalommal bír, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort
és vasat is rejt.

A hónap édes gyümölcse a kajszi

Július, és augusztus a barackfélék érésének hónapja, érdemes belőlük minél többet nyersen enni. Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy nagyobb mennyiséghez jutott, süthet belőlük pitét, clafoutis-t, készíthet házi fagyit vagy zöldségekkel kombinálva egy frissítő grillköretet.
A kajszi vagy a sárgabarack, ez a meleg pirosas-narancs árnyalatú, társaihoz képest kisebb szemű, kettéváló, édes, narancsos húsú termés, amelynek magját dédikém mindig a konyhaablakban szárította, majd megtörte nekünk, magbelét szívesen fogyasztottuk. Napjainkban ezt gyógynövényboltokban meg is vásárolhatjuk keserű és édes változatban is. Mindkét típus a rák megelőzéséhez ajánlott B17-vitamint tartalmazza, az előbbi háromszor magasabb mennyiségben.
No de térjünk vissza az élelmi rostokban gazdag, édes gyümölcshúshoz, amely aszalt formában a téli hónapok kedvelt, nyarat idéző nassolnivalója. A kajszi szervezetre gyakorolt jótékony hatása vitathatatlan, A-vitamint, értékes béta-karotint, B17-vitamint,C-vitamint, káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz.Késleltetheti az időskori látásromlást, minden korban növeli a sejtek energiáját, élénkíti a vérképzést, segítség lehet baktérium- és vírusfertőzés esetén, valamint emésztésjavító. A korábban említett B17-vitamin erős rákmegelőző hatással bír.
A hölgyek számára jó hír, hogy fiatalítja, regenerálja a bőrt, szebbé teszi a hajat, erősebbé a körmöket, amelyért a sárgabarackmag-olaj a felelős, ezért érdemes rendszeresen fogyasztani, illetve kozmetikumok vásárlásánál az összetevők listájában keresni, hiszen tusfürdőkben, testradírokban, ápolótermékekben a gyártók szívesen használják.
Az érett gyümölcs íze finom, ezért nyersen is szívesen fogyasztjuk, kiváló lekvárnak, süteményekbe, krémlevesnek, aszalva és gyümölcslének is.

Forrás: www.hazipatika.com , www.vitaminsziget.hu , www.balintgazda.h


menusgabor, 2015. augusztus 18. kedd, 21:30
Címkék: Magas B-, nyár utolsó, hazai tavak, jéghideg dinnye, jeges gyümölcsökkel, zöldség-gyümölcs kínálat,
Kommentek
Budakeszi - Himnusz szobra
fotózás
Budakeszi - Himnusz szobra V. Majzik Mária képző művész alkotása 2006. május 7.
............
Ngygyobb kép
...................
A kilenc méter hosszú és négy és fél méter magas kompozíció gerincét hét boltíves süttői kőoszlop adja. Középpontjában Isten bronzképmása látható, körülötte a Himnusz teljes szövege olvasható.
Fölötte huszonegy harang őrzi a hatvanhárom vármegye nevét. Minden harangot - a honfoglalás évét jelölve - 896 gyöngy díszít, amelyeken ünnepnapokon a Himnusz szólal meg, vasárnaponként délben pedig a déli harangszó."
A harangjáték videó

Állíttatta: PSZÜART, a lélek művészete
maroka, 2018. május 27. vasárnap, 13:46
Tompa Mihály - Tíz forrás.
melengető fuvallatával!
Kezed mindent ujjá teremt, kiszínez,
A lombzugás, illat, holdfény, madárdal
Rólad regél és szól lágyan a szívhez.
S mikép a reggeltől zománcozott köd,
Halmot, mezőt hol feltakar, hol elföd;
Ha jő a vágy, a sejtelem,
S dereng, borong rejtelmesen:
Te jöttél elburkolva benne,
S a szív érez, mielőtt még ösmerne!
Te vagy hatalmas összekötni


A mélységgel a magasságot;
A halandót, a halhatatlant
Csudásan egymáshoz varázslod!
Boldogságodnak még nevet nem adtak,
Gyötrelmed is sajátos kéjjel gazdag!
-
Vadon szép tájék! a Bükk s Mátra
Dús rengeteggel dől egymásra:
Állván ingatlanul, merőn:
Koronás cser zúg a tetőn,
Olykor a völgyek hallgatag
Mélyén a gerle felkacag;
S hegyomlás zúdúl, - tompa hangján
A delelő vad felriadván.
chillik, 2018. május 27. vasárnap, 06:04
Tompa Mihály - A bojtár.
fergeteg...! hátha ott kin reked!?

S ugy lett. A fergeteg elébb meg nem állott,
Mig el nem gyalázta végkép a jószágot;
És akkor kifárad... Bojtár! hol a nyájad?

Körülnéz a fiu: mind ott áll a lábán,
De nincs benne élő, csak egy szopos bárány;
Mind az egész falka, megdögölve, fagyva!


Felkapja a bojtár a bárányt: a hideg
Ha már megvette, ez az egy is minek?
És két izmos karján magasan feltartván,

Kiálta, mig merőn az ég felé nézett:
Isten! ha elvetted immár az ebédet,
Ez is itt van! nohát, vedd el a vacsorát!

Több szó, se jó se rosz, nem hallatszott tőle,
És a bárányt többé nem tette a földre,
Mivel mind a kettő lett bálvány, hideg kő.

Jövén a számadó esti szürkületben:
Azt hitte a jámbor, élnek mind a ketten, -
Tarthatd azt a bárányt... kin állsz véle boszút...?
Jobb lesz, ha haza jösz! - de az meg se
chillik, 2018. május 27. vasárnap, 06:02
52 éve hunyt el Tamási Áron
rovásírásos székelykaput Jakab Árpád agrármérnök faragtatta Máréfalván) alatt áthaladva, egy kis sétányon juthatunk. A sír mögött a Tamási-emlékmûvet tekinthetjük meg.

Tamási végakarata volt (olvasható az 1966. május 19-én kelt végrendeletében), hogy szülőfalujában, Farkaslakán helyezzék örök nyugalomra.

Kányádi Sándor: Tamási Áron sírjára

Négy szép holló talpig gyászba
rászállt a két cserefára.

Tövig égnek a villámok,
ragyog újra a magasság,
leng a fény a domb közt,mint a
kaszák mikor fölakasztják.

Ősszel aztán a két vén fa
bronzba önti lenn a hantot.
Jönnel majd és megcsodálják,
mint egy ledöndült harangot.

Farkas üvölt,öltözködnek
a hollók majd patyolatba,
csillagot tart ölelőleg
karjaiban a két nagy fa.

Kívánhat-é ember többet,
derékaljnak szülőföldet
s két cserefa tömött ágát
szemfedőnek.

/1966/

Kányádi Sándor (1966)
menusgabor, 2018. május 26. szombat, 19:00
Csorba Piroska - A gyermekkor Mikor ,,kacsalábon" jár
S a cigarettáról azt hiszed: kis kémény;
Mikor még mindenből minden lehet,
S hatalmas sátornak látod az eget;
Mikor a mennydörgéstől megriadsz,
S dobogó szívvel anyuhoz szaladsz;
Mikor a mesékből soha nem elég,
És kérve kéred, hogy mondják újra még;
Mikor kezétcsókolomot köszönsz a libáknak,
És azt hiszed: a szél csinál frizurát a fáknak;
Mikor a fészkéből kiesett csupasz verebet
Megsiratod, és kis sírba temeted;
Mikor megmásznivaló minden magaslat,
És kíváncsivá tesz fiók, ajtó, ablak;
Mikor számolod, hogy hányat kell aludni,
Míg a születésnapodig el fogsz jutni;
Mikor a papírcsónak tengerjáró hajó,
És a kabátzsebedben lakik egy manó;
Mikor egy nap százszor kérdezed: miért,
És senki-senki sem szid meg ezért;
Mikor minden cicáról azt hiszed, leány,
És a kutya? - Az fiú mindahány!
Mikor lábadra próbálod anyu cipőjét;
S boldogan pipiskedsz: igaz kicsit bő még;
Mikor lopva
koszegimarika, 2018. május 25. péntek, 20:51
Várnai Zseni: Éveim
Várnai Zseni: Éveim

Amikor negyven éves lettem,
nagyon sokalltam ezt a számot;
egy évecskét hát letagadtam,
hosszabbítván az ifjúságot.

Nem tudtam akkor, mily parázslón
ifjú, aki csak negyven éves,
s magamat csalva ragaszkodtam
ahhoz az egy ellopott évhez.

Mikor azután ötven lettem,
- de csak negyvenkilencet mondtam -,
ma már tudom, - én balga lélek,
akkor is még, mily ifjú voltam.

És egyre szörnyűbb évek jöttek:
milliók haltak, ifjan égtek...
nem számoltam már életemmel,
mindegy volt már: mióta élek.

Mindegy volt már, hogy meddig élek,
- sorsom a messzi csillagokban, -
harcoltam, írtam? árva lélek,
egy elvadult embervadonban.

Hány év repült el így fölöttem,
lehetne száz, vagy ezer év
vorosrozsa66, 2018. május 25. péntek, 15:04
Mosoly
Ábrányi Emil
Mosoly

Mosolygott mindig. Mélabús mosoly,
Melyben sugár s könny lágyan összefoly.

Jól tudtam, hogy nagy, nagy bánatja volt.
Nem láttam mégse bájosabb mosolyt.

Faggattam, kértem: Nos, mi bántja hát?
De mást nem láttam, csak szép mosolyát.

Rajtam pihent a könny-áztatta szem,
S mosollyal mondta: Nem fáj semmi sem!

Mint vándor-angyal járt e bús világban.
Ha égre nézett, mosolyogni láttam.

Úgy tetszett nékem: a magasba fönt
Mosolygó szemmel társakat köszönt.

Utólszor láttam. Sírtak körülötte.
És ő mosolygott. Némán. Mindörökre!
katrin56, 2018. május 25. péntek, 11:45
Keresztény vers- Új embert
Új embert

A Megváltó egy új embert akar.
Életét, vérét adta ő oda.
Nem méltók hamar elhaló dalok
felelni, hogyha kérd a Golgota.

Az én szívem hamar hevül, dobog,
magasra csapó nagy lángokkal ég,
és szárnyra kelnek zengő dallamok...
,,Ő meghalt értem!" - Ó, mind nem elég!

A szív hevül, az ajkon dal fakad,
a lélek kész, a test erőtelen,
hányszor az ellené a győzelem...
Több, több erőt, nem fénylő szavakat!

Kevesebb dalt, több élő életet!
Olajjal mindig újratöltött mécset!
Mit érnek, jaj, a hamarhevülések,
mit a dalok selymes, halk palástja,
ha koldus, rongy életet takar?
A Megváltó egy új embert akar!
Túrmezei Erzsébet
katalin_53, 2018. május 25. péntek, 08:57
Képek, videók
recept magas vérnyomás cs
irmus
2018. január 16. kedd, 08:25
magasles.png
chillik
2017. november 23. csütörtök, 13:36
magas feszültség.png
chillik
2017. október 19. csütörtök, 16:33
Mert amennyivel magasabb.
katalin_53
2017. szeptember 12. kedd, 17:44
Magas C.jpg
chillik
2017. május 06. szombat, 07:09
magasban
orban47
2017. április 17. hétfő, 07:42
A sziget nem elég magas 0
chillik
2017. március 22. szerda, 19:09
Magas fák között
sanci81
2017. március 19. vasárnap, 10:48
hiuz,-kolyok,-magas-fu -17
charlotteani
2017. február 11. szombat, 20:35
Paradicsomos-mozzarell ás
irmus
2018. május 18. péntek, 07:20
Paradicsom.jpg
pacsakute
2018. április 20. péntek, 17:56
koktél paradicsom 1
taltos1
2018. január 30. kedd, 23:32
fürtös paradicsom 1
taltos1
2018. január 30. kedd, 23:27
paradicsom.jpg
sz719eszter
2017. november 15. szerda, 10:22
rec egyp paradicsomos_ric
gabfe
2017. szeptember 08. péntek, 14:15
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.