Regisztráció  Belépés
2018. január 20. szombat | 3. hét | 20. nap | 12:05 | Fábián, Sebestyén
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gumipogácsa - Burgonyás pogácsa tepsiben
hozzávalók / 8 adag

1 kg burgonya
50 dkg finomliszt
20 dkg disznózsír (hideg)
1 ek só

elkészítés

A burgonyát meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, összenyomjuk, langyosra hűtjük, majd összegyúrjuk a liszttel és a zsírral.
Az így kapott tésztát kb. 1 cm magasra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk (nálam 4,5 cm-es a szaggató).
Sütőpapírral bélelt tepsin (a sütőpapír persze elhagyható, hiszen ennyi zsír mellett bizutosan nem ragad le, de így könnyebb tisztán tartani a tepsit, ami nem utolsó szempont) előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. Félidőben érdemes megfordítani, hogy mindkét oldala szépen piruljon.

Link
bkisseva, 2018. január 12. péntek, 14:26
Címkék: burgonyát meghámozzuk, sütőpapír persze, előmelegített, sütőpapírral, összegyúrjuk, aranybarnára,
Kommentek
Csicsókaleves buggyantott tojással
Hozzávalók
40 dkg csicsóka, 1 kisfej hagyma, 4 tojás, 1-2 babérlevél, 1 evőkanál liszt, kevés olaj, só, pirospaprika; illetve tejföl, ecet és bors.

Elkészítése
1. A csicsókát meghámozzuk és kockára vágjuk, a hagymát felaprítjuk.
2. A csicsókát a hagymával és a babérlevéllel enyhén sós vízben feltesszük főni.
3. Kb. tízpercnyi fövés után a tojásokat egyenként beleütjük, azaz belebuggyantjuk a fövő levesbe, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a tojásfehérje megköt, de a sárgája lágy marad.
4. Közben az olajból és a lisztből vékony rántást készítünk,megszórjuk pirospaprikával, és berántjuk vele a levest.
5. Tálaláskor tejfölt, ecetet és borsot adunk a leves mellé.

Jó tudni!
A csicsóka vagy a szegények pityókája méltánytalanul mellőzött növény, pedig sok falusi kert sarkában nő még most is. Gumója egész évben fogyasztható és kiválóan helyettesíti a burgonyát. Mivel magas a rosttartalma és alacsony a cukortartalma, kiválóan beépíthető a szív- és
bkisseva, 2017. november 30. csütörtök, 10:13
Krumplis pogácsák
szélét jól lenyomkodjuk, és

pogácsaszaggatóval még egyszer kiszaggatjuk. A megtöltött pogácsákat egy kis ideig még

pihentetjük, majd forró zsírban mindkét felüket világospirosra sütjük.

Párolt zöldséghez vagy különféle főzelékekhez tálaljuk.



Sonkás burgonyás pogácsa 2.

Hozzávalók: 300 g főtt, áttört burgonya, 300 g zsíros sonka, 300 g darás liszt, 2 tojás, só, vaj a

megkenéshez.

A héjában főtt burgonyát kihűtjük, meghámozzuk és áttörjük. Az apróra vágott sonkát, a lisztet

meg a 2 tojást megsózzuk, és összegyúrjuk. A tésztát liszttel meghintett gyúródeszkán

kisodorjuk, pogácsákat szaggatunk belőle, a pogácsák tetejét késsel bevagdossuk, kikent

sütőlemezre rakjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és erős lángon megsütjük.

Teához tálaljuk.



Sós burgonyás pogácsa

Hozzávalók: 250 g főtt, áttört burgonya, 250 g vaj vagy margarin, 250 g sima liszt, egy
bkisseva, 2017. november 22. szerda, 13:56
Sajtos BURGONYALABDA SÜTŐBEN SÜTVE! EGYSZERŰ ÉS OLCSÓ!
Köretnek is csodálatos, de önmagában is fogyasztható! A férjem szerint nincs olyan burgonyás étel, ami ezt túlszárnyalná!

Hozzávalók:
1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
rozmaring
petrezselyem
kapor
só, bors
vaj
Elkészítése:
A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és összetörjük, majd hagyjuk langyosra hűlni. A tojásokat és a reszelt sajtot hozzákavarjuk, adunk hozzá egy kevés vajat, csak annyit, hogy kicsit lágyítsa a masszát. Ízlés szerint fűszerezzük, kerülhet bele apróra vágott kapor, petrezselyem. A kezünket bevizezzük és kisebb gombócokat formálunk a püréből. Kikenünk vajjal egy tepsit és szorosan egymás mellé rakjuk a gombócokat. Kevés vajat felolvasztunk és a gombócok tetejét átkenjük vele. 180 fokos sütőben körülbelül fél óra alatt megsütjük. Amikor tálaljuk, kínálhatunk mellé fokhagymaszószt, vagy fűszeres mártásokat.
suzymama, 2017. november 17. péntek, 10:48
GULYÁSLEVES - variációk
BOGRÁCSBAN FŐTT GULYÁS LEVES

Hozzávalók: 70 dkg marhalábszár, 3 db vöröshagyma, 10 evőkanál olaj, 1 evőkanál fűszerpaprika, 2 db paradicsom, 1 db erős paprika, 2 db zöldpaprika, 2 db fokhagymagerezd, 1 teáskanál köménymag, 40 dkg burgonya, gulyáskrém ízkés szerint.

1.)
A húst kb. 1 cm-es darabokra vágjuk és alaposan megmossuk. A vöröshagymát meghámozzuk és apróra vágjuk, a fokhagymát átnyomjuk. Az olajat felforrósítjuk és üvegesre pirítjuk benne a hagymát. Levesszük a tűzről egy percre, meghintjük a pirospaprikával, elkeverjük, majd kevés vízzel felengedjük. Visszatesszük a tűzre és hozzáadjuk a húst. A gulyáskrémmel, a fokhagymával és az őrölt köménnyel, valamint a sóval és a borssal fűszerezzük. Felengedjük annyi vízzel, amennyi ellepi és lassú tűzön főzzük tovább.
2.)
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk. A paradicsomot és a paprikát apróbb darabokra vágjuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a burgonyát, a zöldpaprikát és a paradicsomot. Mikor minden puhára
lizawolf, 2017. október 04. szerda, 10:38
Sajtos burgonyalabda
Sajtos burgonyalabda a sütőből - olcsó és leírhatatlanul finom!!


Hozzávalók:

1 kg burgonya
10 dkg sajt
2 tojás
friss kapor
rozmaring
só, bors
olaj



Elkészítése:

A burgonyát megmossuk és héjában megfőzzük, majd meghámozzuk és összetörjük, mintha burgonyapürét készítenénk. Amikor langyos, hozzáadjuk a reszelt sajtot, a tojásokat és fűszerezzük. Keverünk hozzá 2 evőkanál olajat, majd vizes kézzel kisebb tenyérnyi labdákat formázunk a masszából. Kiolajozott tepsibe, szorosan egymás mellé tesszük őket. A tetejét is átkenjük olajjal és 180 fokos sütőben, nagyjából fél óra alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit hűlni és tálalhatjuk. Mellé fűszeres paradicsomszószt, vagy fokhagymaszószt is kínálhatunk, de anélkül is nagyon finom.
tinka1951, 2017. szeptember 15. péntek, 14:20
Lekváros papucs (krumplis)
Tészta:

4-5 db nagyobb burgonya
15 dkg margarin
2 dl tejföl
1 tojás
liszt (amennyit felvesz - nekem kb. 45 dkg-ot vett fel)
só (ízlés szerint)
1 kiskanál cukor
1/2 csomag sütőpor

Töltelék:

szilvalekvár (kemény)

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágva sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és krumplinyomóval összetörjük. Utána beletesszük a margarint, így hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojást, a sót, a cukrot, a sütőport és annyi lisztet, hogy egy puha, de ne ragadós tésztát kapjunk. Jól összegyúrjuk. Lisztezett, sík felületen kb. félujjnyi vastagságúra kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd mindegyik kiszaggatott tészta közepébe teszünk egy kis kemény lekvárt. Középen a széleit kezünkkel összecsipkedjük. Sütőpapírral bélelt 30 × 33 cm-es tepsibe rakjuk egymás mellé, de ne szorosan! A papucskák tetejét tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben
bkisseva, 2017. augusztus 30. szerda, 11:51
Más ízek . . .
Megcsináltam!

<<

Majdnem olyan, mint a mátrai borzaska, csak kevesebb macerával készül el.

Borzas csirkemell

Hozzávalók:

1 nagy csirkemell
1 paradicsom
3 közepes, nyers krumpli
1 fej vöröshagyma
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
ízlés szerint ételízesítő
150-200 g reszelt sajt
6 evőkanál tejföl (1 kisebb dobozos)

Elkészítése:

A megmosott csirkemellet felszeleteljük, kikloffoljuk, sózzuk, borsozzuk, majd egy hőálló tálba tesszük.

A burgonyát meghámozzuk, reszelőn lereszeljük és a húsra szórjuk. Felkarikázzuk a paradicsomot, majd a hagymát és rátesszük a krumplira, majd megszórjuk ételízesítővel.

Tetejére kenjük a tejfölt, rászórjuk a reszelt sajtot, 180 fokon szép
sarkadykati, 2017. augusztus 22. kedd, 14:07
Képek, videók
burgonyás tésztába.jpg
yvett789
2015. január 13. kedd, 18:19
burgonyás saláta.jpg
gaby73
2014. október 08. szerda, 20:50
Burgonyás ételek
idvigjanos
2012. december 29. szombat, 07:34
burgonyás pite !
ibolya58
2012. szeptember 14. péntek, 10:14
burgonyás cukkinis egytál
ibolya58
2012. június 16. szombat, 15:36
BURGONYÁS KÖFTE !
ibolya58
2012. március 12. hétfő, 17:56
burgonyás falatka
ibolya58
2011. december 31. szombat, 13:24
Csirkemell burgonyás sört
anci-ani
2011. december 17. szombat, 23:50
Csirkemell burgonyás sört
olahl2
2011. december 16. péntek, 18:17
Burgonyás megvágva
lujza56
2011. augusztus 10. szerda, 23:07
burgonyás kenyér
lujza56
2011. augusztus 10. szerda, 23:04
burgonyás.tepertős hajtog
kmagdi
2011. március 14. hétfő, 18:28
meghámozza
zmorf
2006. október 01. vasárnap, 12:53
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.