Regisztráció  Belépés
2017. október 18. szerda | 42. hét | 291. nap | 00:28 | Lukács
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
Gyógyítás a nap erejével: Fényterápia
Gyógyítás a nap erejével: Fényterápia

Télen fokozottan megnő fényigényünk, hiszen a fény megőrzi egészségünket és elűzi a búskomorságot. Ehhez azonban nem csak a napfény a megfelelő: speciális lámpák segítségével fedezhetjük napi fényszükségletünket. A színes fénnyel végzett terápiák pedig bizonyítják, hogy a fény valóságos univerzális 'gyógyszer' testnek, szellemnek és léleknek egyaránt.

A sötét őszi és téli hónapokban - főként többnapos eső után - mindnyájan tapasztalhatjuk, hogy hangulatunk és közérzetünk nagymértékben függ a fénytől. Míg júniusban a napsütéses órák száma naponta átlagosan 17 óra, januárban ez az idő napi 7 órára csökken. Nem csoda tehát, ha ilyenkor elfog bennünket a téli depresszió. A búskomorság mellett romlik koncentrálóképességünk, fizikai teljesítőképességünk, kedvetlenekké válunk, gyengül immunrendszerünk, ilyenkor jelentősen megnő az infarktusok száma is. A természetes napfény, anélkül, hogy közvetlenül észlelnénk, óriási hatással van egész szervezetünkre. Nem csak az ébrenlét és az alvás ritmusát szabályozza, de hatással van a hormonrendszerre, szabályozza a vérnyomást és az anyagcserét, fokozza a méregtelenítő mechanizmusokat.

Sajnos a modern életmód hatására jelentősen csökken a napfényadagunk, ugyanis az ébrenlétben eltöltött időnk mindössze 10%-át töltjük a szabadban. Száz esztendővel ezelőtt ez az arány még 90% volt. A napfény jótékony, szabályozó hatásához mindössze napi két-három, szabadban eltöltött óra elegendő.

Még rosszabb, hogy a mesterséges fényforrások, különösen a fénycsövek hatása a méreghez hasonlatos. Ez a fényszmog egyes kutatók szerint legalább olyan káros, mint az elektro szmog. Több orvosi egyetemen - többek között a Münsteri Egyetemi Klinikán - végzett vizsgálatok során kiderítették, hogy a közönséges fénycsövek ugyanolyan hatásúak a szervezetre, mint a serkentők vagy a nyugtatók. A világos, fehér fény hatására hirtelen emelkedik a vérben a stresszhormonok szintje, ugyanakkor megzavarja a tobozmirigy működését. Ennek hatására az

idegesség, agresszivitás és fáradtság egyaránt jelentkezik a mesterséges világítás használatakor. Ez az állandó stresszhatás viszont megbetegíthet bennünket.

A mesterséges fény megbetegítő hatása annál erőteljesebb, minél kevésbé hasonlít a napfény teljes fényspektrumára. Sajnos a mai iskolák, irodák és más munkahelyek szinte kivétel nélkül neoncsövekkel vannak megvilágítva. Ezek fehér fényt bocsátanak ki, úgy, hogy mindössze 3-4 különféle hullámhosszú fényt 'kevernek ki' fehérré. Ez azt jelenti, hogy a természetes napfényben megtalálható, különféle hullámhosszú fények nagy része hiányzik a neonfényből. E hiány pedig kifejezetten káros hatású.

Létezik azonban egészséges mesterséges fény is. A NASA az USA hadseregének megbízásából már a hatvanas években kifejlesztette az első, ún. teljes spektrumú mesterséges fényforrást, amelynek fénye 95%-ban megegyezik a napfénnyel. Ezek hatására az amerikai tengeralattjárókon szolgáló katonák egészségi állapota jelentős

mértékben javult. Az orvosok megállapították, hogy ez a természetes mesterséges fény kifejezetten gyógyító hatású bizonyos megbetegedések esetén, pl. hajhullás, neurodermitisz és különféle anyagcsere-betegségek.

Az is tény, hogy azoknál a gyermekeknél, akiknek az osztálytermében természetes fényt kibocsátó fénycsöveket égettek, kevesebb volt a fogszuvasodás, jobban tanultak, jobban tudtak feladataikra
összpontosítani. 1983-ban ezeket a fényforrásokat a világ több országában hivatalos formában elismerték gyógyhatású termékként.

Míg az Egyesült Államokban már igen sok helyen, pl. kórházakban, iskolákban már több millió ilyen természetes fényforrást használnak, Európában még nem ilyen jó a helyzet. Főként a monitor előtti munka következtében gyakori a fejfájás, az égő, száraz vagy könnyező szem, a kötőhártya-gyulladás, migrén, depresszió, valamint a vázizomzat, elsősorban a nyak és a vállizmok fájdalmai, görcsei, alvászavarok, stresszhelyzetek. A fényhiány és a fényszmog első jeleinek tekinthetjük a hirtelen fellépő szénhidrátéhséget, a fokozódó alvásigényt és a csökkenő libidót.

Az egyik legfontosabb hullámhossz, amely a hagyományos mesterséges fényforrásokból hiányzik, az ultraibolya (UV). Csak a napfényre nagymértékben hasonlító fényű fényforrások bocsátanak ki ultraibolya-hullámokat, gyógyhatásukat nem kis mértékben e hullámhosszú fénykomponensnek köszönhetik. A nemzetközi hírű berlini

Charité Klinikán 50 szívbeteg páciensen végzett vizsgálatok tanúbizonysága szerint az UV-fény hatására csökken a vérnyomás és a vér koleszterinszintje. A pácienseket egyszerűen szoláriumcsövekkel világítottak meg, négy hét alatt 12 alkalommal. Más vizsgálatok szerint három hét alatt mindössze hat ilyen jellegű fénybesugárzás hatására jelentősen javul a hangulat.

A belső óra ketyegése A teljes fényspektrumot kisugárzó mesterséges fényforrás rendszeres

használata is elegendő UV-fényt bocsát ki ahhoz, hogy hangulatunk derűs legyen. Az amerikai True-Lite mellett ma már léteznek európai gyártmányú, természetes fényt kibocsátó fényforrások is: nappalifény-csövek, biofénycsövek, teljes spektrumú fénycsövek.

Ezek az elsődlegesen Németországban beszerezhető valódi napfénycsövek a világítótestek foglalataiba helyezhetők és ugyanúgy használhatók, mint a hagyományos fényforrások. Az árak 25-50 DM körül alakulnak, de élettartamuk a szokványos izzók és fénycsövek háromszorosa. Még jobbak a teljes spektrumú csövekkel felszerelt speciális lámpák, amelyek a napfénynek a nap során bekövetkező változásait utánozzák, a sápadt hajnali fénytől a déli ragyogáson keresztül a naplemente vörösségéig, ezáltal szabályozva az emberi bioritmust.

Néhány éve olyan asztali lámpákat is lehet kapni, amelyeket kifejezetten az otthoni fényterápia elvégzéséhez fejlesztettek ki, elsősorban a téli depresszió leküzdésére. Használatuk egyszerű. Reggel, lehetőleg délben is 10-15 percig az arcunkat kell füröszteni a fényükben. Hatásukra elmúlik a téli depresszió és javul az

alvásritmus. Különösen a reggeli alkalmak hatásosak, mert testünk ekkor a legfogékonyabb a fényingerekre.

A színes fénnyel végzett terápiák kb. 30 éve reneszánszukat élik. Ma a legkülönfélébb irányzatokat különböztetik meg: színes szemüvegek, különféle színlámpák, színes fóliák és legújabban a színes lágy lézerek. A színes fénnyel fényforrástól függően - a kínai akupunktúrából ismert pontokat vagy nagyobb bőrterületeket, egyes esetekben a szemeket sugározzák be.

A leggazdagabb gyógyászati tapasztalatkincs az indiai orvos, dr. Dinshah Ghadiali '12 színű kromo terápia' rendszerével kapcsolatban gyűlt össze. Több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak a terápiával kapcsolatban az Egyesült Államokban. Az indiai kutató orvos a legkülönfélébb betegségekre - égési sérülésekre, törésekre, asztmára, bőrbetegségekre stb. - állított össze színesfény-kombinációkat. A színreceptúrák összeállításánál fontos szempont volt, hogy a betegség heveny vagy idült jellegű. Akut állapotok esetén általában türkizkékkel kezdték a kezeléseket, majd a kék különböző árnyalatai következtek, míg a krónikus bajok terápiája sárgászöld fénnyel indult, amit a vörös spektrumának különféle árnyalatai követtek. A zöld a tisztítás, méregtelenítést, a harmonizálást, a magneta pedig az egyensúly helyreállítását és a vér erősítését szolgálta. Dr. Ghadiali éveken keresztül dolgozott a leghatékonyabb árnyalatok keresésén, míg végül sikerült a 12 legjobbat megtalálnia. Ezek ma a legtöbb kromo terápiás lámpa alaptartozékai.

A fényterápia legkorszerűbb változata, a lágy lézerkezelés Németországban a 'lézerpápaként' is ismert Dieter Jossner nevéhez fűződik. Először neki sikerült egyszerre több mint 100 lézerdiódát összehangolt működésre bírni. Az így lehetővé váló nagy felületű besugárzás jelentős mértékben fokozza a terápiás hatást, amit orvosok és természetgyógyászok naponta tapasztalnak. A módszerrel súlyos lábszárfekélyeket, érelmeszesedést lehetett gyógyítani, amikor a beteg lába már menthetetlennek tűnt, és a sebészek amputálni akarták.

Tankoljunk belső fényt

A biokémiai folyamatok mellett bizonyos energetikai hatások is fontos szerepet játszhatnak a gyógyulásban: Dr. Fritz-Albert Popp és más biofizikusok felfedezték, hogy egy, a DNS által kibocsátott belső fény vezérli az egész anyagcserét. Ahhoz, hogy e feladatát képes legyen ellátni, állandóan 'meg kell újítani'. Az utánpótlást a táplálék és a szemeken keresztül behatoló fény szolgáltatja. A napozás és a különféle fényterápiák jelentős mértékben hozzájárulnak a DNS-fény harmonizálásához.

Így gyógyít a fény Dinshah-féle kromoterápia: A 12 színárnyalattal végzett fényterápia során egy fényforrás elé színes fóliákat helyeznek. A módszert 70 évvel ezelőtt fejlesztette ki egy indiai orvos. A huszadik század első 30 esztendeje során több mint 6000 gyógyulást dokumentáltak hivatalosan is, az USA-ban, majd a módszer a

háború és a korszerű biokémiai gyógyászat miatt feledésbe merült, de a 70-es években újra felfedezték.

Kristálylámpák: Néhány feltaláló, közöttük az angol John Whale olyan színes fényt kibocsátó készülékeket konstruált, amelyek fényét féldrágaköveken, ásványokon vezetik keresztül. Ezáltal a fény és az

ásványok gyógyhatása összeadódik. Színes szemüvegek: Sokféle színben pompázó szemüveg létezik. De vannak

olyan üveggel felszerelt szemüvegek is, amelyek csak bizonyos hullámhosszú, pulzáló fényt továbbítanak a pupillák felé. A meghatározott színekkel meghatározott hatás gyakorolható a testre vagy

a lélekre. Színes kendők: A fényterápia eme formáját napfénnyel végzik. A napfürdőzésnél azonban a bőrt vékony, áttetsző színes kendőkkel takarják le.

Lágy lézerkezelés: A kis energiájú lézerfény nem károsítja a szöveteket. Ezt a kezelést kb. 15 éve akupunktúrához használják, ma azonban léteznek nagy felületet megvilágítani képes lézerzuhanyok is. Napfürdőzés: Naponta 20 percet délben és legalább egy fél órát esténként a szabadban kell eltöltenünk. Célzott terápiás hatás

érdekében naponta 5-35 perces napfürdőzés ajánlott, fokozatosan növelve a kezelési időt. Nappali fényt kibocsátó fényforrások: Ezek a fényforrások meglepően jól utánozzák a napfényt, biztosítják annak jótékony, gyógyító

hatását.

eljes fényspektrumú lámpák: Ezek a fénycsövek a teljes fényspektrumot felölelik, az ilyen fénnyel megvilágított helyiségekben tartózkodó személyeknél sikerült a fény gyógyító hatását dokumentálni.

TermészetGyógyász Magazin

Közzétette: Fényörvény.hu
taltos1, 2017. október 10. kedd, 00:33
Címkék: Münsteri Egyetemi Klinikán, Egyesült Államokban, Charité Klinikán, Dinshah Ghadiali, Dieter Jossner, Fritz-Albert Popp,
Kommentek
A fény aktiválja az agyműködést
A fény aktiválja az agyműködést


Jó időben egyre több időt töltünk a szabadban. A téli hónapok után szinte fürdünk a fényben, és határozottan jobban érezzük magunkat.

A fény nem egyszerű közérzetjavító, olykor az egészségünk függhet tőle. Aktiválja az agyműködést, szabályozza az alvás-ébrenlét ciklusát, belső óránkat a külső, valóságos időhöz igazítja. A fénymegvonás súlyos tüneteket, koncentráció- és alvászavart, depressziót okozhat.

Sokáig úgy vélték, hogy a retina kétféle fényérzékeny receptorral rendelkezik. Az egyikkel az erős fényt, a másikkal pedig az alkonyati fényt érzékeljük. Tíz éve fedezték fel, hogy a retina idegdúcsejtjeinek kis része a világosságra is reagál. Ez nem a látást szolgálja, hanem a szervezetben zajló biológiai folyamatokhoz nélkülözhetetlen. Amit mi világosságnak, fehér fénynek látunk, valójában számtalan szín keveréke. A fény
taltos1, 2017. március 23. csütörtök, 23:33
Színterápia
öltözetünk, ruhánk jelent. A terápia nem egy a sok tudományosnak kikiáltott módszer közül, kutatók valóban megerősítették, hogy milyen jót tesznek nekünk a színek. Már eleve a látás, a színek érzékelése is egy bonyolult fizikai és fiziológiai folyamat, az idegeken át az agyba kerülő információt - ebben az esetben a tónusokat - nemcsak egyszerű látványként fogjuk fel, hiszen a hangulatunkat is javítja, vagy éppen elrontja.

A színek gyógyító erejét az alternatív gyógyászatban is használják, a fényterápia elemeivel összekötve. A színes fényű speciális lámpákkal végzett kezelés például a keringési problémák, a gyomorbajok vagy az álmatlanság ellen is hatásos. Az agy ugyanis a színinformációkat nemcsak felfogja, hanem fel is használja a test és a lélek gyógyításában.

A színterápia története
A színek erejének a szervezetre gyakorolt hatását igen korán, már az ókorban (Kínában, Indiában és Egyiptomban is) felismerték. A három alap (vagy primer) színt: a zöldet, a kéket és a vöröset a
lenke1964, 2017. január 06. péntek, 20:38
Hold horoszkóp
Vasárnapi hold horoszkóp(2016-10-02)

Ma öltözzünk fel igényesen, hiszen élünk-halunk a szép ruhákért. Ügyeljünk a színharmóniára, különösen előnyösek a világosszürke árnyalatai, rózsaszínnel kombinálva. A kiegészítők legyenek valódiak, elegánsak! Ma bőrünk lesz érzékenyebb és ez különösen hátrányosan nyilvánulhat meg, ha ekcémánk van. Az ekcéma gyakran jól reagál a fényterápiás kezelésre, tehát mindenképpen próbáljuk ki ezt a gyógymódot. Ha érzékeny a bőrünk, akkor ma semmiképpen ne mosogassunk gumikesztyű nélkül!
jjanosne, 2016. október 02. vasárnap, 08:08
Így kezeljük otthon a sportsérüléseket
Egészség fitness egyperces


Így kezeljük otthon a sportsérüléseket

Azok, akik rendszeresen sportolnak - legyen az futás, kerekezés, edzőterem vagy éppen a jóga -, már biztosan elszenvedtek kisebb-nagyobb sportbaleseteket. Ezek a sérülések legtöbbször csak felületiek, és kevésbé súlyosak, úgy, mint kisebb ficamok, húzódások, zúzódások, rándulások.

A kis problémákat se söpörjük a szőnyeg alá, mert meg tudják keseríteni az életünket, és később komoly gondokat is okozhatnak, ezért is fontos, hogy kezeljük őket. Többféleképpen ápolhatjuk le sérülésünket, a legelterjedtebb módszer a jegelés és fáslizás. A kompresszió, azaz közismert nevén a fáslizás, nem csak stabilizálja a sérült testrészt, de a bevérzés ellen is hatásos, különösen akkor, ha hideg borogatással kombináljuk. A fásli mellett napjainkban egyre népszerűbb az úgynevezett kinezio szalag
gabfe, 2016. március 31. csütörtök, 17:41
Pszichiáter: fényterápia és a mozgás is segíthet a téli depresszió leküzdésében
A pszichiáter szerint a téli időszakban sokak számára jelenthet problémát a télen jelentkező levertség, amit már a tavasz beköszönte előtt lehet kezelni.

A téli depresszió tünetei általában a megváltozott életmód, táplálkozás és hangulati állapot - tette hozzá.

A fent említett fényterápia - amely lényege egy pontosan meghatározott spektrumú fény besugárzása - Magyarországon alig elérhető, viszont a mozgás és a társasági élet fokozása igen.
velemenyezd, 2016. február 13. szombat, 11:21
Híres magyar feltalálók
vízturbina)
18. Analogikai számítógép (Roska Tamás)
19. Basic nyelv (Kemény János)
20. Nyugtató (Selye János)
21. Térgeometria (Bolyai János)
22. Transzverter (Magyar László, Csefkó Pál)
23. Ortoszkóp (Petzvál József)
24. Forgókondenzátor (Korda Dezső)
25. Fertőzést megelőző eljárások (Semmelweis Ignác)
26. Direkt metanolos üzemanyagcella (Oláh György)
27. Kettős objektív (Petzvál József)
28. Sokszögeszterga (Gellért Károly)
29. Polarizált fényterápia (Mester Endre)
30. Allergofilter (Vajai László)
31. Dinamó elv (Jedlik Ányos)
32. Neumann-elvek (Neumann János)
33. Szódavíz (Jedlik Ányos)
34. Elektromos fogyasztásmérő (Bláthy Ottó)
35. Sakkozó automata (Kempelen Farkas)
36. Alumínium léghajó (Schwarz Dávid)
37. Beszélő gép (Kempelen Farkas)
38. Az űrhajózásban alkalmazott térgeometria (Bolyai János)
39. Fázisváltós villamosvontatás és villanymozdony (Kandó Kálmán)
40. Üvegbeton (Losonczi
lovaszmarika, 2016. január 18. hétfő, 13:36
Híres magyar találmányok
Tamás)

19. Basic nyelv (Kemény János)

20. Nyugtató (Selye János)

21. Térgeometria (Bolyai János)

22. Transzverter (Magyar László, Csefkó Pál)

23. Ortoszkóp (Petzvál József)

24. Forgókondenzátor (Korda Dezső)

25. Fertőzést megelőző eljárások (Semmelweis Ignác)

26. Direkt metanolos üzemanyagcella (Oláh György)

27. Kettős objektív (Petzvál József)

28. Sokszögeszterga (Gellért Károly)

29. Polarizált fényterápia (Mester Endre)

30. Allergofilter (Vajai László)

31. Dinamó elv (Jedlik Ányos)

32. Neumann-elvek (Neumann János)

33. Szódavíz (Jedlik Ányos)

34. Elektromos fogyasztásmérő (Bláthy Ottó)

35. Sakkozó automata (Kempelen Farkas)

36. Alumínium léghajó (Schwarz Dávid)

37. Beszélő gép (Kempelen Farkas)

38. Az űrhajózásban alkalmazott térgeometria (Bolyai János)

39. Fázisváltós
lovaszmarika, 2015. november 12. csütörtök, 15:28
Képek, videók
Fényterápia.jpg
mbartis
2014. március 17. hétfő, 14:06
fényterápia.jpg
dnemethk
2013. október 01. kedd, 00:57
Fényterápia.bmp
mbartis
2012. március 12. hétfő, 21:37
Fényterápia.jpg
1vargaildyko
2009. október 01. csütörtök, 11:11
Münster
gelu58
2010. szeptember 21. kedd, 19:04
Münster München
pnnte
2008. január 18. péntek, 20:08
egyesult_allamok_san_f ran
borigit
2016. június 21. kedd, 11:40
Egyesült Államok - Oklaho
margoboszi
2014. május 01. csütörtök, 19:52
Egyesült Államok - Oklaho
cipello
2014. április 13. vasárnap, 10:47
Amerikai Egyesült Államok
mohini
2011. május 08. vasárnap, 07:46
Florida, Egyesült Államok
evamama0108
2010. november 10. szerda, 13:22
még a klinikán
agicikacska
2009. január 28. szerda, 15:45
dinsdag-19juli2011-hor ten
janna53
2012. február 12. vasárnap, 00:19
th_fijne_dinsdag1.gif
szidnifox
2009. december 04. péntek, 15:25
1dinsdag9.jpg
lizbet01
2008. november 19. szerda, 12:59
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.