Regisztráció  Belépés
2018. június 25. hétfő | 26. hét | 176. nap | 04:24 | Vilmos
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legérdekesebb maja városok.
Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán - a tollas kígyóisten - tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja.
Tulum egy település és egyben egy maja romváros Mexikó területén. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma, a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal. Műemlékvédelmi okokból ma már nem minden épület látogatható.
Palenque - feltételezett eredeti nevén B'aakal - maja romváros Mexikóban; amely a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a város elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan. Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ (a Palota, a Feliratok temploma, a Kereszt temploma, a Leveles kereszt temploma és a Naptemplom - az ún. Főcsoport épületegyüttes) romjai között találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére. Az ősi maja városban található legjelentősebb épületeket kívülről hieroglif feliratok borítják, melyeket csak nemrégiben sikerült dekódolni, s ezek ismeretében már van esély arra, hogy a tudósok megfejtsék a Palenque és lakóinak történelmét korábban körüllengő rejtélyek jelentős hányadát.
Uxmal városa a Yucatán-félszigeten, a mexikói Yucatán államban helyezkedik el. A maják alapították. A maja civilizáció késői klasszikus korában kb. i. sz. 800 és i. sz. 1000 között élte virágkorát és a Mayapán városszövetségbe tartozott.
Tikal a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában fekszik. A romok mélyen az esőerdőben találhatók. Tikal egyike volt a maja civilizáció fő kulturális és populáris központjainak. Monumentális épületeket emeltek itt már a Kr. e. 4. században. A várost a maja klasszikus korban tökélyre fejlesztették kb. Kr. u. 200 - 850 között. Azután már nem építettek több nagy műemléket, néhány nemesi palota leégett és a népsűrűség jelentősen megtizedelődött, mígnem a helyet teljesen elhagyták a 10. század végére.
Lamanai ókori maja város, Belize államban található, Orange Walk tartományban. Különlegessége, hogy 3000 évig folyamatosan lakott volt, így a leghosszabb ideig lakott települések egyike az amerikai kontinensen. A maja civilizáció klasszikus korszakában a lakosság száma 20 ezer fölé emelkedett, mégis elkerülte a legtöbb maja város sorsát és még a spanyol hódítók érkezésekor is lakott volt.
Yaxchilán (más néven Menché illetve Lorillard) ókori maja város az Usumacinta folyó partján a Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi állam területén, Mexikóban. A város neve eredetileg maja nyelven valószínűleg Izancanac vagy Siyaj Chan volt. Yaxchilán régészeti jelentőségét az ott nagy számban talált szobrok és sztélék különösen növelték. Feltételezések szerint a város közelében már a 7. században felépült egy 180 méter hosszú híd az Usumacinta felett; ha ez igaz, akkor ez a híd lehetett az akkori világ leghosszabb hídja.
Calakmul (vagy Kalakmul) az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban. Becslések szerint maga Calakmul 50 000-es lélekszámú volt, és esetenként a fennhatósága kiterjedt akár 150 kilométeres távolságra is. 6 750 ókori építményt azonosítottak eddig Calakmulban, melyek közül a legnagyobb a nagy piramis. A piramis 55 méter magas, ezzel ez a legmagasabb maja piramis és eddig négy sírhelyet találtak benne
Copán a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa, a mai Honduras területén, a guatemalai határ közelében. Virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. A dinasztia alapító K'inich Yax K'uk' Mo' kezdte el a város déli részét elfoglaló fő komplexum építését, amelynek jellegzetessége az egymásba épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Copánt az utolsó név szerint ismert uralkodó Ukit Took' trónra lépése után közvetlenül elhagyta a fölső réteg, a földművesek még néhány évtizedig ott maradtak a völgyben.
Bonampak ókori maja városrom a mexikói Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi államban. A város még a spanyol hódítók érkezése előtt elnéptelenedett és feledésbe merült, csak a környék erdeiben élő lacandonok tudtak létezéséről. Bonampak a klasszikus maja korszak (Kr. u. 300-900) egy valószínűleg jelentéktelenebb állama volt Yaxchilánnak alárendelve. A helyet a falfreskók tették híressé, amelyekhez foghatót máig nem találtak egyetlen ókori maja városban sem.
Quiriguá az egykori maja civilizáció déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a mai Guatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. Az első lakók nyomai i. sz. 200 körülre datálhatók. A gazdagságát jáde- és obszidiánkereskedelemmel megalapozó város a 7. és a 10. század között élte fénykorát, ekkor a Karib-tenger kikötőivel is szoros kapcsolatban állt.
Ek Balam 1997 óta kiásott ókori maja város Valladolid közelében, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. A település legkorábbi nyomai a Kr. u. első századig érnek, virágkorát Kr. u. 700 és 1000 közöttre tehetjük. Körülbelül 1200-ban kezdődött meg a kultúrközpont hanyatlása.


schuro, 2017. február 27. hétfő, 21:45
Címkék: Chichén Itzá, Chitchén Itzá, Pakal király, Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában, Orange Walk, Siyaj Chan,
Kommentek
Steam
máshogyan is lehet kitűzőket szerezni?
Kitűző szerzésének legkönnyebb módja a Steam Közösségi Kitűző, mely néhány alapvető Steam feladat végrehajtásával nyerhető el. A Szolgálati Idő kitűző (melyet fiókod létrehozásnak évfordulóján kapsz) automatikusan annál több TP-t ad, minél régebbi a fiókod. A Steames különleges eseményekhez is gyakran van kitűző. Remélhetőleg tovább tudjuk bővíteni a kitűzők szerzésének módjait.
Mi az a vitrin?
Azzal teheted egyedivé profilodat, a Steamen általad legérdekesebbnek tartott dolgok felhasználásával. Sok vitrin közül lehet választani, mint kedvenc játékaid, legjobb teljesítményeid, képernyőmentéseid, virtuális tárgyaid, és egyebek.
Hogyan tudok vitrint adni a profilomhoz?
Miután elérted a 10. Steam-szintet, a profilszerkesztő oldalon választhatsz és állíthatsz be egy vitrint. Minden 10 Steam-szinttel új vitrint érdemelsz ki, pl. 20. szinten két vitrint, 30. szinten hármat és így tovább.
Mi az a Steam hangulatjel?
A hangulatjel egy kis kép,
eposz, 2018. június 21. csütörtök, 12:22
Érdekesség
Az álmodás életünk egyik legtitokzatosabb, és legérdekesebb része.

A régi időkben az álmokat az istenek üzeneteinek hitték. Álomfejtők kísérték a hadvezéreket hódító hadjárataikra és a csatákba. A Romai Birodalom ideje alatt egyes álmokat a Szenátusba is benyújtottak elemzés és értelmezés céljából.

Sok művészt is ihletett már álomkép, legalábbis amikre emlékszenek.

De valójában mit is tudunk az álmokról? Itt van 15 érdekes tény a témában, jó olvasást!

1. Az álmaid 90%-át elfelejted

5 perccel a felébredés után már elfelejted az álmod 50%-át. De ha vársz még 5 percet, azaz összesen 10-et, elfelejted az álmaid 90%-át is.

2. A vak emberek is álmodnak

Azok, akik születésük után vakultak meg, látnak képeket álmaikban. Azok, akik vakon születtek, nem látnak képeket, de ugyan olyan intenzitású álmaik vannak az egyéb érzékszerveik segítségével (hangok, illatok, tapintás, érzelmek).

3. Mindenki álmodik

Minden egyes emberi
kirscha, 2018. június 12. kedd, 22:49
Milyen jó volna mindent visszakeresni
Milyen jó volna mindent visszakeresni; ifjúságunk tarka perceit, szavaink dallamát, ruhánk, hajunk régi színét s az akkori napsugárét, mely szökdelt és fényesedett rajtunk! És minden velünk történtnek elfeledett, nem is tudott okait, melyek ott rejtőznek bizton e kiveszett vagy begubózott napok szürke mélyén, a lelkünk valami titkos redője mögött. Jó volna most - mert minden dolog közül e nagyvilágon magamnak mégis én vagyok a legérdekesebb -, ha itt egyszer színét hagyja minden, és elszürkül körülöttünk a tájék; csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk...

Kaffka Margit
1880. június 10. - 1918. december 1.
író és költő
irmus, 2018. június 11. hétfő, 08:01
x'D
Speciális SWAT bakancsok kommandósoknak éppúgy, mint vadászoknak

2012. 09. 24., 14:36

Az Amerikai Egyesült Államok SWAT (Special Weapons and Tactics) taktikai beavatkozó egységei különlegesen képzett és rendkívül jól felszerelt specialistákból állnak. Az egységeket elsősorban a terror-elhárítás és szervezett bűnözés, valamint a súlyosabb fegyveres bűncselekmények esetén vetik be. A hangsúly jelen esetben azonban a ,,különlegesen képzett" mellett a ,,rendkívül jól felszerelt" jelzőn van, amelyhez elengedhetetlen a jó, de méginkább kiváló minőségű lábbeli, esetünkben a bakancs. A SWAT bakancsokat a JETfly Webáruházban is megtalálja!

Az Original S.W.A.T. céget jelenleg is aktív és volt kommandósok alapították 1999-ben. A cégalapítással nem titkolt céljuk volt, hogy az egységek tagjai által használt bakancsaik helyett kényelmesebb, könnyebb ,,használhatóbb" bakancsokat tervezzenek. A tervezésnél ,,bevetették" a legmodernebb számítógépes
eposz, 2018. június 10. vasárnap, 09:56
Napi áhítat- A félreismert Messiás
vele. Lelki gyötrelmeitől megszabadulva, elégedetten szemléli majd őket. Igaz szolgám sokakat tesz igazzá ismeretével, és ő hordozza bűneiket. Ezért a nagyok között adok neki részt, a hatalmasokkal együtt részesül zsákmányban, hiszen önként ment a halálba, hagyta, hogy a bűnösök közé sorolják, pedig sokak vétkét vállalta magára, és közbenjárt a bűnösökért."
Magyarázat
Napjainkban megszokott, hogy a filmeket, műsorokat beharangozó előzetesekkel vezetik fel. Ezekben összeválogatják a legérdekesebb, legvonzóbb részeket kedvcsinálóként. Választások előtt politikusaink bevált módszere a kampányfilm és -kiadvány, amelyben a lehető legjobb színben tűnhetnek fel előttünk. Megszoktuk, hogy ezek a ,,reklámok" csak az igazság szebbik oldalát mutatják be. Így működik az emberi gondolkodás.
A Biblia mennyei üzenete mégis hihetetlenül szókimondó. Hithőseink bukásait ugyanúgy elénk tárja, mint győzelmeiket. Ugyanis az Istenben bízó élet kudarcai és gyengeségei is az Úr kegyelmét és jóságát
katalin_53, 2018. június 09. szombat, 10:07
Több mint százezer látogatót várnak az idei Campus Fesztiválra
környékére. Megemlítette, hogy a Campus Fesztivál jóvoltából júliusban minden évben 10 százalékkal megnő a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák száma Debrecenben.

Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem (DE) kancellárja elmondta: az Egyetem tér elnevezésű fesztiválhelyszín több mint ezer négyzetméteren várja a fesztiválozókat már a nulladik naptól.

Az Egyetem tér minden évben a leglátogatottabb nappali rendezvényhelyszín a fesztiválon. A tanszékeket az idén is pályáztatták, és a legjobb és legérdekesebb ötleteket felvonultató egyetemi közösségek jelenhetnek meg a Campuson.

Miklósvölgyi Péter fesztiváligazgató és munkatársai a sajtótájékoztatón elmondták: a tíz zenei színpadon és a többi helyszínen összesen 250 zenei program és hasonló nagyságrendű más program - színház, mozi, irodalmi beszélgetés, gyerek- és családi program - várja a fesztiválozókat.

A fesztivál helyszínét némileg kibővítették az Ady Endre sétány felé, és oda helyezték át a fesztivál főbejáratát is - fűzte hozzá.

A
velemenyezd, 2018. május 29. kedd, 16:32
Roland Garros - Wawrinka kiesett
A 33 éves svájci játékos hétfőn a világranglista 67. helyén álló Guillermo Garcia-Lopeztől kapott ki ötjátszmás mérkőzésen.

A háromszoros Grand Slam-győztes Wawrinka térdműtétje után fél évet kihagyott, két héttel ezelőtt, Rómában tért vissza, ahol első meccsén kikapott, majd Genfben lépett pályára, ott a negyeddöntőben a későbbi győztes Fucsovics Márton győzte le.

A hétfői játéknap egyik legérdekesebb történetét az argentin Marco Trungelliti szolgáltatta: a világranglista 190. helyezettje a selejtezőből úgynevezett szerencsés vesztesként került a főtáblára, vasárnap Barcelonából autózott vissza Párizsba, ahol aztán az első fordulóban legyőzte az ausztrál Bernard Tomicot.

Eredmények:

férfi egyes, 1. forduló (a 64 közé jutásért, a torna honlapja szerint): Garcia-Lopez (spanyol) - Wawrinka (svájci, 23.) 6:2, 3:6, 4:6, 7:6 (7-5), 6:3Trungelliti (argentin)-Tomic (ausztrál) 6:4, 5:7, 6:4, 6:4Gulbis (lett)-Müller (luxemburgi, 29.) 2:6, 6:4, 6:4, 6:3Lajovic (szerb)-Vesely (cseh) 6:3, 6:1,
velemenyezd, 2018. május 28. hétfő, 19:30
Képek, videók
A 20 legérdekesebb kutyaf
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:25
A legérdekesebb tünemény
jakabgasparne
2009. július 06. hétfő, 06:06
Chichén Itza
sanci81
2016. október 23. vasárnap, 11:37
Chichen Itza Mexikó.jpg
pacsakute
2014. július 08. kedd, 22:03
Chichen-Itza-El Caracol c
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:10
Chichen-Itza-A nagy labda
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
chichen-itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Chichen_Itza 1.JPG
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Cenote Chichen itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:08
chichen_itza.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 09:23
V. CHICHEN ITZA1.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA2.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA3.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.