Regisztráció  Belépés
2018. március 20. kedd | 12. hét | 79. nap | 08:39 | Klaudia
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legérdekesebb maja városok.
Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán - a tollas kígyóisten - tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja.
Tulum egy település és egyben egy maja romváros Mexikó területén. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma, a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal. Műemlékvédelmi okokból ma már nem minden épület látogatható.
Palenque - feltételezett eredeti nevén B'aakal - maja romváros Mexikóban; amely a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a város elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan. Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ (a Palota, a Feliratok temploma, a Kereszt temploma, a Leveles kereszt temploma és a Naptemplom - az ún. Főcsoport épületegyüttes) romjai között találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére. Az ősi maja városban található legjelentősebb épületeket kívülről hieroglif feliratok borítják, melyeket csak nemrégiben sikerült dekódolni, s ezek ismeretében már van esély arra, hogy a tudósok megfejtsék a Palenque és lakóinak történelmét korábban körüllengő rejtélyek jelentős hányadát.
Uxmal városa a Yucatán-félszigeten, a mexikói Yucatán államban helyezkedik el. A maják alapították. A maja civilizáció késői klasszikus korában kb. i. sz. 800 és i. sz. 1000 között élte virágkorát és a Mayapán városszövetségbe tartozott.
Tikal a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában fekszik. A romok mélyen az esőerdőben találhatók. Tikal egyike volt a maja civilizáció fő kulturális és populáris központjainak. Monumentális épületeket emeltek itt már a Kr. e. 4. században. A várost a maja klasszikus korban tökélyre fejlesztették kb. Kr. u. 200 - 850 között. Azután már nem építettek több nagy műemléket, néhány nemesi palota leégett és a népsűrűség jelentősen megtizedelődött, mígnem a helyet teljesen elhagyták a 10. század végére.
Lamanai ókori maja város, Belize államban található, Orange Walk tartományban. Különlegessége, hogy 3000 évig folyamatosan lakott volt, így a leghosszabb ideig lakott települések egyike az amerikai kontinensen. A maja civilizáció klasszikus korszakában a lakosság száma 20 ezer fölé emelkedett, mégis elkerülte a legtöbb maja város sorsát és még a spanyol hódítók érkezésekor is lakott volt.
Yaxchilán (más néven Menché illetve Lorillard) ókori maja város az Usumacinta folyó partján a Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi állam területén, Mexikóban. A város neve eredetileg maja nyelven valószínűleg Izancanac vagy Siyaj Chan volt. Yaxchilán régészeti jelentőségét az ott nagy számban talált szobrok és sztélék különösen növelték. Feltételezések szerint a város közelében már a 7. században felépült egy 180 méter hosszú híd az Usumacinta felett; ha ez igaz, akkor ez a híd lehetett az akkori világ leghosszabb hídja.
Calakmul (vagy Kalakmul) az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban. Becslések szerint maga Calakmul 50 000-es lélekszámú volt, és esetenként a fennhatósága kiterjedt akár 150 kilométeres távolságra is. 6 750 ókori építményt azonosítottak eddig Calakmulban, melyek közül a legnagyobb a nagy piramis. A piramis 55 méter magas, ezzel ez a legmagasabb maja piramis és eddig négy sírhelyet találtak benne
Copán a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa, a mai Honduras területén, a guatemalai határ közelében. Virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. A dinasztia alapító K'inich Yax K'uk' Mo' kezdte el a város déli részét elfoglaló fő komplexum építését, amelynek jellegzetessége az egymásba épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Copánt az utolsó név szerint ismert uralkodó Ukit Took' trónra lépése után közvetlenül elhagyta a fölső réteg, a földművesek még néhány évtizedig ott maradtak a völgyben.
Bonampak ókori maja városrom a mexikói Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi államban. A város még a spanyol hódítók érkezése előtt elnéptelenedett és feledésbe merült, csak a környék erdeiben élő lacandonok tudtak létezéséről. Bonampak a klasszikus maja korszak (Kr. u. 300-900) egy valószínűleg jelentéktelenebb állama volt Yaxchilánnak alárendelve. A helyet a falfreskók tették híressé, amelyekhez foghatót máig nem találtak egyetlen ókori maja városban sem.
Quiriguá az egykori maja civilizáció déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a mai Guatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. Az első lakók nyomai i. sz. 200 körülre datálhatók. A gazdagságát jáde- és obszidiánkereskedelemmel megalapozó város a 7. és a 10. század között élte fénykorát, ekkor a Karib-tenger kikötőivel is szoros kapcsolatban állt.
Ek Balam 1997 óta kiásott ókori maja város Valladolid közelében, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. A település legkorábbi nyomai a Kr. u. első századig érnek, virágkorát Kr. u. 700 és 1000 közöttre tehetjük. Körülbelül 1200-ban kezdődött meg a kultúrközpont hanyatlása.


schuro, 2017. február 27. hétfő, 21:45
Címkék: Chichén Itzá, Chitchén Itzá, Pakal király, Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában, Orange Walk, Siyaj Chan,
Kommentek
A citrom héja
meg, miközben ezt a gondosan elzárt titkot elhallgatják annak
érdekében, hogy a nagy konszernek sokmilliós haszna ne kerüljön veszélybe?
Bizonyosan tudod, hogy a citromfának több fajtája ismert, legismertebbek a citrom és
édes citrom (lima).

A gyümölcsöt is többféleképpen fogyaszthatjuk: meg lehet enni a húsát, ki
lehet nyomni a levét, italokat, szorbeteket, édességeket, stb. lehet
készíteni. Sok jó tulajdonságot tulajdonítanak neki, de ezek közül is
a legérdekesebb az a hatás, amelyet a cisztákra és a daganatokra fejt
ki. Ez a növény kipróbált gyógymódja minden típusú ráknak. Van kutató, aki
azt állítja, hogy nagyon hatékony a rák minden fajtája ellen. Egyesek
úgy tartják, hogy olyan, mint egy mikrobaellenes spektrum a
baktériumfertőzések és a gombák ellen, hatékony a belső paraziták
ellen, szabályozza a vérnyomást és leküzdi az idegi bántalmakat.

Lenyűgöző ennek az információnak a forrása is: mivel a világ
lenke1964, 2018. március 13. kedd, 19:36
A Cserszegtomaji-kútbarlang
Cserszegtomaj község Zala megyében, a Keszthelyi járásban.
Keszthelytől északra a Keszthelyi-fennsík délnyugati lábánál helyezkedik el.
A Cserszegtomaji-kútbarlang egy fokozattan védett barlang. A település legérdekesebb
látnivalója az egyedülálló Cserszegtomaji-kútbarlang, amit 1930-ban Tóth Lajos kútmester
véletlenül fedezett fel, és amely szövevényes hálózattal, valamint különleges formakinccsel
rendelkezik. A barlang fokozottan védett természeti képződmény.

Cserszegtomaj belterületén, a cserszegtomaji temető 64 méter mély kútjából, a kút betonozott falában, a kút szájától 50 méter mélyen nyílik. Felső triász fődolomit és miocén homokkő települési határán jött létre a langyos és a meleg karsztvizek hatására. Mivel majdnem vízszintes kőzetréteg határon alakult ki, ezért vízszintesnek tekinthető
skorpiolilike, 2018. március 11. vasárnap, 11:42
Gyors rendszervizsgálat Windows 10-ben!
hardvererőforrásokat, a rendszer válaszidejét és a helyi számítógép folyamatokat, valamint adatokat szolgáltat a rendszer- és konfigurációs információkról. Javaslatokat ad továbbá a teljesítmény maximalizálásához és a rendszerműveletek felgyorsításához.

Az írja ki, hogy a folyamat 60 másodpercet vesz igénybe, valójában azonban több percig is eldolgozgathat. Amikor végzett, egy interaktív jelentést tár elénk, ebben rengeteg hasznos információt találunk, amelyek tanulmányozása hosszabb ideig eltarthat. A legérdekesebb a Figyelmeztetések rész, amely ismerteti a számítógépen talált legnagyobb problémákat, például a vezérlőprogramokkal kapcsolatosakat, vagy hogy kevés a memória, és javaslatokat ad a
megszüntetésükre (például hogyan kapcsolhatunk be egy érvénytelenített eszközt). Lentebb információt kapunk többek között arról, hogy milyen hatékonyan működik a CPU, a hálózati kártya, a memória és a
zsiguci33, 2018. március 10. szombat, 10:13
A legszebb középkori városok Európában
tengerpartjairól.

Chester városa, Cheshire grófság, Anglia. Chester az angol történelem egyik legszebb ajándéka napjaink turistái számára. Tudor és viktoriánus stílusú épületeit római kori, vörös homokkőből épített falak fogják csokorba. Egykor a rómaiak legnagyobb erődje volt Britanniában, a középkorban pedig már az észak-nyugati országrész legfontosabb települése. Az egyik legérdekesebb történelmi települése Angliának, bája messze felülmúlja Liverpoolét vagy Manchesterét.

Vitré település Franciaországban, Ille-et-Vilaine megyében. Nagy kiterjedésű és szép állapotban megőrzött óvárosában a favázas házak mellett gyönyörű gótikus épületeket is láthatunk. Vitré egyike Franciaország azon kevés városának, melynek történelmi központja ennyire kompakt gótikus stílusban épült
schuro, 2018. március 07. szerda, 15:41
Ez a megoldás nemcsak mesés
ÁLOMOTTHON 150 EZER FORINTÉRT!
- SOK CSALÁDON SEGÍTHET MAJD!
Jönnek a 3 nap alatt felépíthető házak...
ára mindössze 150.000 forint
Posted on március 3, 2018 by erdekes

Jönnek a 3 nap alatt felépíthető házak... ára mindössze 150.000 forint

Az építészek csodálatos ötlettel rukkoltak elő, a Tolkien regény kedvelőinek hobbit házakat terveztek. Ezek a moduláris gyors házak gömb alakúak, és egymásba illeszthető elemekből készültek, de a legérdekesebb tulajdonságuk, hogy 3 ember 3 nap alatt felépítheti őket.

l1

A “Green Magic Home" építkezési vállalat bemutatta az első ilyen házat, amelynek mindössze 37.5 négyzetméter. A lakás tervezői azt mondták hogy az összeszereléshez semmilyen szakmai tudás nem szükséges.

l2

A lakás elemei polimer anyagból készült. Ezeket a házakat Mexikóban gyártják, és innen fogják elszállítani őket a világ minden sarkába. A lakás tervezői a gyártás során a
horvathnemagdi, 2018. március 07. szerda, 11:34
Vasárnap végetért a phjongcsangi téli olimpia.
Phjongcshangban. A phjongcshangi téli olimpián 15 sportág 102 versenyszámában avattak győztest, az éremtáblázat élén Norvégia zárt, a magyarok egy arannyal holtversenyben a 21. helyen végeztek. A lista második helyén a németek, a harmadikon a kanadaiak végeztek. Magyarország a magyar férfi rövidpályás gyorskorcsolya váltó elsőségével a téli ötkarikás játékokon története első, összességében 177. olimpiai aranyérmét szerezte, egyúttal 38 év után nyert újra medált téli olimpián.

Lássuk a legérdekesebb pillanatokat.

1. A téli olimpia záró ünnepsége. (Fotó: Damir Sagolj)

2. Xu Mengtao síző sikertelen landolása. (Fotó: Issei Kato)

3. Davide Ghiotto olasz gyorskorcsolyázó. (Fotó: Roberto
schuro, 2018. február 28. szerda, 21:33
Elkészült a VLC Player 3.0
Többek közt támogatja 8K videók lejátszását és a hálózati meghajtókat.

Pénteken elérhetővé vált a nyílt forráskódú és multiplatform VLC médialejátszó legújabb főverziója. Első pillantásra nem hozott szembeszökő változásokat a 3.0-s kiadás, azonban a motorháztető alatt kismillió apró-cseprő fejlesztés lapul, amelyek javítják teljesítményét, aktualizálják a funkciókészletét.

A legérdekesebb vagy fontosabb újdonságok :

- PC-ről Chromecastra való videostreamelés;
- 360 fokos videók és 3D-s audio támogatása;
- az összes platformon aktív a videolejátszás hardveres dekódolása, 4K/8K-hoz ez elengedhetetlen;
- a HEVC videók hardveres dekódolása Windowson és Androidon;
- MPEG-2, VC1/WMV3 hardveres dekódolás Androidon;
- új hardveres dekódoló macOS és iOS platformokon;
- hálózati fájlrendszerek böngészésének támogatása (pl: SMB, FTP, SFTP, NFS)
- HDMI passthrough képesség például az E-AC3, TrueHD, DTS-HD kodekekhez;
- Blu-ray BD-Java menük
zsiguci33, 2018. február 10. szombat, 11:17
25 új helyszínre ingyen vonatozhatnak az osztálykirándulni
nem tudjátok, hogy pontosan hova mennétek, tekintsétek meg vonattal elérhető kirándulás ajánlatainkat!

Hogyan álljunk neki az utazás szervezésének?
A kiválasztott időpontnál figyelemmel kell lennünk arra, hogy a fent említett kedvezmény őszi, téli és tavaszi szünetben nem vehető igénybe, kizárólag tanítási napokon, azaz szeptember 1-je és június 15-e között (illetve, ha a szolgáltató visszaigazolása szombati napra szól, a kedvezmény akkor is él).
Ha kiválasztottuk a legérdekesebb helyszíneket, a következő feladat, hogy felvegyük a kapcsolatot a szolgáltatóval, akitől ún. “fogadó nyilatkozatot" kapunk a visszaigazolásról.
A fogadó nyilatkozaton szereplő napot megelőzően már odautazhatunk a kiválasztott helyszínre, és ha túl fárasztónak találjuk a több órás utat, a nyilatkozaton szereplő napot követően is nyugodtan hazautazhatunk (például: ha a fogadó nyilatkozat csütörtökre szól, akkor az utazás megkezdhető szerdán, és befejezhető pénteken).
A díjmentes
tinka1951, 2018. február 09. péntek, 10:34
Képek, videók
A 20 legérdekesebb kutyaf
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:25
A legérdekesebb tünemény
jakabgasparne
2009. július 06. hétfő, 06:06
Chichén Itza
sanci81
2016. október 23. vasárnap, 11:37
Chichen Itza Mexikó.jpg
pacsakute
2014. július 08. kedd, 22:03
Chichen-Itza-El Caracol c
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:10
Chichen-Itza-A nagy labda
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
chichen-itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Chichen_Itza 1.JPG
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Cenote Chichen itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:08
chichen_itza.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 09:23
V. CHICHEN ITZA1.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA2.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA3.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.