Regisztráció  Belépés
2018. szeptember 20. csütörtök | 38. hét | 263. nap | 11:01 | Friderika
Friss Sport Versek Egészség Bőrápolás Receptek Praktikák Jótékony hatások Házilag
A legérdekesebb maja városok.
Chichén Itzá maja-tolték romváros Közép-Amerikában, a Yucatán-félsziget északi részén, Mexikóban. Az 500 körül épült maja várost a 10. században a Tulából kelet felé menekülő toltékok elfoglalták, majd a harci szövetségre lépő két nép katonai vezetői a maja-tolték birodalom fővárosává tették. A toltékok honosították meg Kukulkán - a tollas kígyóisten - tiszteletét, harci szokásaikat és az emberáldozat rítusát, amelynek jeleit a város ma is magán viseli. Chitchén Itzá a két nép kultúrájának és művészetének találkozási pontja.
Tulum egy település és egyben egy maja romváros Mexikó területén. Minden más maja várostól eltérőben Tulum közvetlenül a tengerparton épült. Legjelentősebb épületei az ún. kastély, az alászálló istenség temploma, a szél temploma, a freskók temploma. A belső várost a tenger felé nyitott városfal veszi körül, északnyugati és délnyugati végében őrtoronnyal. Műemlékvédelmi okokból ma már nem minden épület látogatható.
Palenque - feltételezett eredeti nevén B'aakal - maja romváros Mexikóban; amely a 7. században vált vallási központtá és Kin Pakal király uralkodása (615-683) idején élte virágkorát. 835-ben a város elnéptelenedett és fokozatosan benőtte az őserdő. Az egykor 15 négyzetkilométer területű Palenque romjainak nagy része még ma is feltáratlan. Kiemelt szerepét az adja, hogy az eddig restaurált szertartási központ (a Palota, a Feliratok temploma, a Kereszt temploma, a Leveles kereszt temploma és a Naptemplom - az ún. Főcsoport épületegyüttes) romjai között találtak rá a maja művészet eddig feltárt legjelentősebb alkotásaira, és a maja írásbeliség leghosszabb szövegemlékére. Az ősi maja városban található legjelentősebb épületeket kívülről hieroglif feliratok borítják, melyeket csak nemrégiben sikerült dekódolni, s ezek ismeretében már van esély arra, hogy a tudósok megfejtsék a Palenque és lakóinak történelmét korábban körüllengő rejtélyek jelentős hányadát.
Uxmal városa a Yucatán-félszigeten, a mexikói Yucatán államban helyezkedik el. A maják alapították. A maja civilizáció késői klasszikus korában kb. i. sz. 800 és i. sz. 1000 között élte virágkorát és a Mayapán városszövetségbe tartozott.
Tikal a legnagyobb a maja civilizáció által alapított városok közül. A romváros jelenleg Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában fekszik. A romok mélyen az esőerdőben találhatók. Tikal egyike volt a maja civilizáció fő kulturális és populáris központjainak. Monumentális épületeket emeltek itt már a Kr. e. 4. században. A várost a maja klasszikus korban tökélyre fejlesztették kb. Kr. u. 200 - 850 között. Azután már nem építettek több nagy műemléket, néhány nemesi palota leégett és a népsűrűség jelentősen megtizedelődött, mígnem a helyet teljesen elhagyták a 10. század végére.
Lamanai ókori maja város, Belize államban található, Orange Walk tartományban. Különlegessége, hogy 3000 évig folyamatosan lakott volt, így a leghosszabb ideig lakott települések egyike az amerikai kontinensen. A maja civilizáció klasszikus korszakában a lakosság száma 20 ezer fölé emelkedett, mégis elkerülte a legtöbb maja város sorsát és még a spanyol hódítók érkezésekor is lakott volt.
Yaxchilán (más néven Menché illetve Lorillard) ókori maja város az Usumacinta folyó partján a Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi állam területén, Mexikóban. A város neve eredetileg maja nyelven valószínűleg Izancanac vagy Siyaj Chan volt. Yaxchilán régészeti jelentőségét az ott nagy számban talált szobrok és sztélék különösen növelték. Feltételezések szerint a város közelében már a 7. században felépült egy 180 méter hosszú híd az Usumacinta felett; ha ez igaz, akkor ez a híd lehetett az akkori világ leghosszabb hídja.
Calakmul (vagy Kalakmul) az egyik valaha volt legnagyobb maja város. A Calakmul bioszféra rezervátum belsejében található a mexikói Campeche államban. Becslések szerint maga Calakmul 50 000-es lélekszámú volt, és esetenként a fennhatósága kiterjedt akár 150 kilométeres távolságra is. 6 750 ókori építményt azonosítottak eddig Calakmulban, melyek közül a legnagyobb a nagy piramis. A piramis 55 méter magas, ezzel ez a legmagasabb maja piramis és eddig négy sírhelyet találtak benne
Copán a klasszikus maja korszak egyik jelentős városa, a mai Honduras területén, a guatemalai határ közelében. Virágkora Kr.u. 600 és 800 közé tehető. A dinasztia alapító K'inich Yax K'uk' Mo' kezdte el a város déli részét elfoglaló fő komplexum építését, amelynek jellegzetessége az egymásba épült piramisok, templomok, teraszok valamint két udvar, amelyek különböző szinten épültek és lépcső köti össze őket. Copánt az utolsó név szerint ismert uralkodó Ukit Took' trónra lépése után közvetlenül elhagyta a fölső réteg, a földművesek még néhány évtizedig ott maradtak a völgyben.
Bonampak ókori maja városrom a mexikói Yucatán-félszigeten, Chiapas szövetségi államban. A város még a spanyol hódítók érkezése előtt elnéptelenedett és feledésbe merült, csak a környék erdeiben élő lacandonok tudtak létezéséről. Bonampak a klasszikus maja korszak (Kr. u. 300-900) egy valószínűleg jelentéktelenebb állama volt Yaxchilánnak alárendelve. A helyet a falfreskók tették híressé, amelyekhez foghatót máig nem találtak egyetlen ókori maja városban sem.
Quiriguá az egykori maja civilizáció déli részének egyik jelentős városa volt. Romterülete a mai Guatemala keleti részén, Izabal megyében, a hondurasi határ közelében elterülő Quiringuá Nemzeti Park területén, a Motagua folyó alsó részének északi partján áll. A monumentális épületegyüttes piramisok, teraszok és lépcsők összetett rendszeréből áll. Az első lakók nyomai i. sz. 200 körülre datálhatók. A gazdagságát jáde- és obszidiánkereskedelemmel megalapozó város a 7. és a 10. század között élte fénykorát, ekkor a Karib-tenger kikötőivel is szoros kapcsolatban állt.
Ek Balam 1997 óta kiásott ókori maja város Valladolid közelében, a Yucatán-félszigeten, Mexikóban. A település legkorábbi nyomai a Kr. u. első századig érnek, virágkorát Kr. u. 700 és 1000 közöttre tehetjük. Körülbelül 1200-ban kezdődött meg a kultúrközpont hanyatlása.


schuro, 2017. február 27. hétfő, 21:45
Címkék: Chichén Itzá, Chitchén Itzá, Pakal király, Guatemala Tikal Nemzeti Parkjában, Orange Walk, Siyaj Chan,
Kommentek
A világ legnagyobb boroshordója
schwetzingeni kastélyba építették, a környéken élő emberek pedig szobrait, falainak tégláit és faanyagát is szép lassan elkezdték elhordani, hogy segítségükkel megépíthessék saját házaikat. A XIX. században aztán lassan megindult a kastély megmentése, előbb Charles de Graimberg gróf, majd a Badeni Nagyhercegség finanszíozásával, ma pedig részben romos kastélyként várja a turistákat.

Legérdekesebb része azonban egyértelműen a hordóház, melybe óriási, a kastélyban tartandó ünnepségek alkalmával használható óriáshordót terveztek. Az 1592-re elkészült épületben egy 127 ezer literes hordó kapott helyet, melyet aztán 1664-ben egy 195 ezer literessel, az 1720-as években pedig Károly Fülöp választófejedelem megrendelésére egy 202 ezer literessel helyettesítettek. Ennek minőségével azonban komoly gondok voltak, sőt, egyre nagyobb mértékben szivárogni kezdett, így az 1740-es években több tervet is
schuro, 2018. augusztus 15. szerda, 21:30
Szép gondolatok...
Milyen jó volna
mindent visszakeresni; ifjúságunk tarka perceit, szavaink dallamát, ruhánk, hajunk régi színét s az akkori napsugárét, mely szökdelt és fényesedett rajtunk! És minden velünk történtnek elfeledett, nem is tudott okait, melyek ott rejtőznek bizton e kiveszett vagy begubózott napok szürke mélyén, a lelkünk valami titkos redője mögött. Jó volna most - mert minden dolog közül e nagyvilágon magamnak mégis én vagyok a legérdekesebb -, ha itt egyszer színét hagyja minden, és elszürkül körülöttünk a tájék; csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk...
/Kaffka Margit/
bozsanyinemanyi, 2018. augusztus 15. szerda, 20:24
Milyen jó volna
Milyen jó volna
mindent visszakeresni; ifjúságunk tarka perceit, szavaink dallamát, ruhánk, hajunk régi színét s az akkori napsugárét, mely szökdelt és fényesedett rajtunk! És minden velünk történtnek elfeledett, nem is tudott okait, melyek ott rejtőznek bizton e kiveszett vagy begubózott napok szürke mélyén, a lelkünk valami titkos redője mögött. Jó volna most - mert minden dolog közül e nagyvilágon magamnak mégis én vagyok a legérdekesebb -, ha itt egyszer színét hagyja minden, és elszürkül körülöttünk a tájék; csak azokat a napokat vesztettük el igazán, amelyekre nem emlékszünk...

Kaffka Margit
liliana01, 2018. augusztus 12. vasárnap, 22:58
Prosztata vizsgálat közben
Egy orvos összegyűjtötte a legérdekesebb szövegeket, amiket prosztatavizsgálat közben mondtak a páciensek...

1. óvatosan, doki, már ott jár, ahol eddig még ember nem járt!
2. Megtalálta már Amelia Earhartot?
3. Még hall engem?
4. Megérkeztünk már? Megérkeztünk már? Megérkeztünk már?
5. Tudja, Arkansasban már törvényes házasok lennénk.
6. Talált taposóaknát, Főnök?
7. Hé! Most má tudom, mit éreznek a bábok!
8. Doktor úr, szóljon, ha találkozik az önbecsülésemmel!
9. Nem volt APEH ellenőr korábban?
10. Írna egy igazolást a feleségemnek, hogy nem ott hordom az agyam?
moonshadows, 2018. augusztus 08. szerda, 10:24
Karol Wojtyla bíboros eddig ismeretlen levele VI. Pál .....
Karol Wojtyla bíboros eddig ismeretlen levele VI. Pál pápának a Humanae Vitae-ről.
2018. augusztus 04. írta: Katolikus Válasz
Boldog VI. Pál pápa Humanae Vitae enciklikájának ötvenéves évfordulóján - amelyet idén július 25-én ünnepeltünk - egy mindeddig ismeretlen levél jelent meg a nyugati katolikus sajtóban, amelyet 1969-ben a lengyel bíboros Karol Wojtyla - a későbbi (Szent) II. János Pál pápa - küldött VI. Pál pápának.
A terjedelmes levelében Wojtyla bíboros arról próbálta meggyőzni VI. Pál pápát, hogy adjon ki egy az enciklikát megerősítő pápai megnyilatkozást, amely határozott választ ad a Humanae Vitae-vel szembeni lázadó egyházi kritikákra és félremagyarázásokra.
Pál pápa ezt végülis nem tette meg, a bíboros levele pedig egészen mostanáig elkerülte a nyilvánosságot. A levél angol nyelvű fordítását (Diane Montagna munkáját) most a LifeSiteNews katolikus híroldal közölte, július 25-én.
Az alábbiakban a levél általunk legérdekesebbnek vélt részeinek magyar fordításait
maroka, 2018. augusztus 05. vasárnap, 20:46
Joal-Fadiouth sziget, amely kagylóból áll
halászcsónakokat használják. Ezeknek a hosszúkás, keskeny halászcsónakoknak, melyet jellemzően egy fatörzsből vájnak ki, lapos az alja, így könnyen partra lehet húzni. A sziget keleti részében található többszáz fapolcon szárítják ki a kifogott halakat, mielőtt a környező országokba szállítanák.

Fadiouth sok szempontból különlegesnek és egyedinek tekinthető Szenegál-szerte, de talán a legérdekesebb a domb tetején levő temető. Már maga a látvány is megragadja az idelátogató figyelmét, hisz valami egészen különleges hangulatot árasztanak a sírok fölé magasodó matuzsálemi baobab fák. De, ami igazán különlegessé teszi a temetőt, az az, hogy ez az egyetlen egy temető az országban, ahol egy helyen nyugszanak muszlimok és keresztények. Ez is jó példa arra, hogy Fadiouth lakosai mennyire komolyan veszik a vallási megbékélést és békés egymás mellett
schuro, 2018. augusztus 04. szombat, 07:23
Sevilla
Sevilla Spanyolország negyedik legnagyobb városa, Andalúzia és Sevilla tartomány fővárosa.

Spanyolország déli részén, a Guadalquivir folyó partján fekszik. Noha szűk és kanyargós utcái vannak, mór építő művészetre emlékeztető házaival, műemlékeivel, gyönyörű kertjeivel egyike Spanyolország legérdekesebb városainak.

Sevilla, az ókori Hispalis, a monda szerint Heraklesnek köszöni alapítását; a rómaiak idejében már tekintélyes hely volt; Julius Caesar korában Julia Romula néven római gyarmattá lett.

A vandálok és nyugati gótok uralma alatt a déli területek fővárosául tekintették. 590-ben és 619-ben zsinatokat tartottak itt. 712-ben az arabok hatalmába került,
schuro, 2018. július 30. hétfő, 16:30
Felnyitották a titokzatos fekete szarkofágot,
nyúlni, attól tartottak, olyan dolog van benne, amely komoly hatássa lehet a régészeti szakmára. Olyan teória is felmerült a The Guardian beszámolója szerint, hogy maga Nagy Sándor nyughelyét fedezték fel, de mint kiderült, erről szó sincs. Igaz, a lelet ettől függetlenül is rendkívül különleges, ugyanis három, bomlásnak indult múmia csontjait, illetve koponyáját rejtette.A legérdekesebb az egészben, hogy a csontokat vörös színű, szinte vérhez hasonló folyadék vette körül, de utóbbit is viszonylag hamar sikerült tisztázni: észrevették, hogy a koporsó egyik részén egy kisebb repedés van, a vörös színű folyadék pedig nem más lehet, mint szennyvíz.A 185 cm magas, 265 cm hosszú és 165 cm széles faragvány a Ptolemaida-dinasztia idejéből (Kr. e. 305 - Kr. e. 30) származik, így az alexandriai térségben ezidáig felfedezett szarkofágok
bordat, 2018. július 20. péntek, 21:35
Képek, videók
A 20 legérdekesebb kutyaf
mailona
2012. április 09. hétfő, 14:25
A legérdekesebb tünemény
jakabgasparne
2009. július 06. hétfő, 06:06
Chichén Itza
sanci81
2016. október 23. vasárnap, 11:37
Chichen Itza Mexikó.jpg
pacsakute
2014. július 08. kedd, 22:03
Chichen-Itza-El Caracol c
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:10
Chichen-Itza-A nagy labda
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
chichen-itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Chichen_Itza 1.JPG
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:09
Cenote Chichen itza.jpg
skorpiolilike
2013. március 16. szombat, 14:08
chichen_itza.jpg
andomanyi
2012. május 24. csütörtök, 09:23
V. CHICHEN ITZA1.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA2.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
V. CHICHEN ITZA3.png
dnemethk
2012. március 26. hétfő, 17:46
xMagazin.hu - A közösségi magazin. A felhasználóink által megosztott bejegyzésekkel, képekkel és videókkal.
A felhasználók által feltöltött adatokért semmiféle felelősséget nem vállalunk. © 2013 TVN.HU Kft.